Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplantısında konuyla ilgili ilk konuşmayı yapan Komite Başkanı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, geçtiğimiz yıla oranla mahkemelerin bütçesinde yaklaşık 2 milyonluk artış öngörülünü söyledi.

Mahkemelerin sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini ifade eden Tatar, doğru zamanda doğru kararlar alabilmenin önemli olduğunu söyledi.

Doğru kararların, doğru zamanda alınmasının ekonomi için de önemli olduğunu söyleyen Tatar, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in kendilerine aktardığı sorunlara değinerek, “Devlet, kendi koşulları doğrultusunda gerekli tedbirleri almalı. Yargının işi kolay değil” dedi.

Tatar, nitelikli yargıçlarının yetiştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Ercan Havaalanı, İlahiyat Koleji, emeklilerle ilgili davalara ve kararlara işaret eden Tatar, “Hukukçulara olan güven tamdır. Esas olan adalettir, kamuoyu vicdanıdır” dedi.

ÖZGÜR

Komite Başkan Yardımcısı, CTP Milletvekili Birikim Özgür, Tatar’ın konuşmasına işaret ederek emekliliklerle ilgili karara değindi, “Emekliklerden vergi alınmaması son derece adaletsiz” dedi.

Kesintilerin iade edilmesi yönünde mahkeme kararı olduğu ancak hükümetin bunu uygulamadığı iddialarından söz eden Özgür, “herhangi bir karar var mı, yok mu? Bu açıklığa kavuşturulsun” dedi.

Adalet kavramının kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurgulayan Özgür, “mali sürdürülebilirlik”, “gelecek nesillere iyi bir sistem bırakma” gibi hususlara dikkati çekti.

Kıbrıs sorununda her birkaç 10 yılda bir hayal kırıklığı yaşandığını söyleyen Birikim Özgür, “Kıbrıs sorunu çözülürse bu sistem oradan kalkacak diye düşündük halbuki bu sorun çözülürse yeni yapı da bunun üstüne kurulacak” dedi.

Ülkede “Ne gerek var, Türkiye versin” mantığı olduğunu belirten Özgür, Kıbrıs Türkünün geleceğe ekonomik zaferlerle yürüyebileceğini dile getirdi.

ARABACIOĞLU

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, yargıç sayısının, dava sayılarının ne kadar olduğunu, mahkemelerde alt yapının yeterli olup olmadığını sordu.

BAKIRCI

UBP Milletvekili Hamit Bakırcı, adaletin olmadığı yerde güvenin de inancın da olmayacağını vurguladı.

Hamit Bakırcı, çok dava olduğunu ve davaların uzun süre sonuçlanmadığını söyledi, Karpaz’daki kaçak yapıların yıkılması kararıyla ilgili bazı sorular sordu.

Bakırcı, adalete olan güvenin çok önemli olduğunu söyledi.

GÜNDÜZ

Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz, Güzelyurt’taki mahkemelerde bina ve güvenlik zafiyeti olduğunu söyledi, “Lefkoşa’da da Girne’de durum aynı” dedi.

Kamu reformunun ivedilikle geçmesi gerektiğini söyleyen Gündüz, bir odacı eksikliği nedeniyle mahkemelerde eyleme gidilmesini doğru bulmadığını belirterek, “Grev hakkı bu kadar küçültülmemeli” ifadesine yer verdi.

KAŞİF

UBP Milletvekili Ahmet Kaşif, vatandaşların davaların yavaş sonuçlanmasından, mahkemelerinse dava sayısının çokluğundan şikayet ettiğini belirtti.

Kaşif, “Dünyada ve Türkiye’de neden bazı davalar kısa sonuçlanıyor da bizde sonuçlanmıyor?” diye sordu.

PİLLİ

UBP Milletvekili Ali Pilli, nakil yönetmeliğinin çıkarılması, personel fazlalığı olan yerlerden personel eksikliği olan yerlere aktarma yapılması gerektiğini söyledi.

Pilli, “Çok küçük ilkokulda 5 hademe varken, 500-600 kişilik okulda tek hademe. Burada konu siyasettir. Bu ülkede odacı, hademe eksikliğin konuşulması gülünçtür” dedi.

KALKAN

Yüksek Mahkeme Yargıcı Ahmet Kalkan ise, soruları yanıtladı, mahkemelerle ilgili talepleri ve sıkıntıları aktardı.

Yargıçların hiçbir kamu görevlisinin sahip olmadığı kadar az hakka sahip olduğunu ifade eden Kalkan, örneğin Gazimağusa’da yaşayan bir yargıcın Güzelyurt’a görevlendirildiğini, buraya kendi aracıyla gidip geldiğini, hafta sonu ya da tatil demeden bu yolu gidip gelen yargıçlara yol parası verilmediğini kaydetti.

Kalkan, herhangi bir kamu görevlisinin mahkemelerde çalışmak istemediğini de kaydederek, vekillere bunun nedenini bilip bilmediklerini sordu.

Kalkan, “Mahkemelerdeki dosyalar, zaman zaman alışveriş arabasıyla taşınıyor” dedi.

Aslında dava sayısını artıranın ülkedeki koşullar olduğunu söyleyen Kalkan, ülkede 41 hakim olduğunu söyledi, “Rum tarafında bu sayı 60 ile 80 arasındadır. Lefke ilçe olursa, dava sayısı dağılacak, rahatlama olacak.

Ancak yargıç sayısını artırmayla davaları azaltılmazsınız” ifadesine yer verdi.

Kalkan, “Bu ülkede 40 yargıçla ihtisas mahkemeleri oluşturamazsınız” değerlendirmesinde bulundu.

Ahmet Kalkan yargıda asıl sorunu icrada yaşadıklarını aktararak, bunları anlattı.

Kalkan, 2017’deki personel talepleri konusunda bilgi vererek, 11 odacı ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kalkan, “Girne Mahkemesi’nin 3-4 milyon sterlin dava kapasitesi var.

Burası çok seri çalışması gereken bir yer. Odacı yok diye burada eylem yapılması,15 gün davaların ertelenmesi nasıl bir kayıp yarattı düşünün…” dedi.

Mahkemelerin güvenlik sorununa da değinen Ahmet Kalkan, Yüksek Mahkeme’de yaşanan bir-iki hırsızlık olayından sonra buraya bir alarm sistemi kurulduğunu ifade etti, “Lefkoşa’da hepimizin üzerine titrediği o bina saat 15’ten sonra Allah’a emanet. Sadece bina değil, insanların senetleri alacak talepleri de Allah’a emanet. Girne ve Lefkoşa kaza mahkemelerinin güvenliksiz kalma dönemi geçti” dedi.

Tamirat konusuna da değinen Kalkan, “7 RHA alımı bizim için önemli” dedi.

Kalkan 2017 için önemli projelerinden birinin de sanallaşma projesi olduğunu kaydederek, “Bu ödenek mahkemelere çok görülmemeli” dedi.

Kalkan, Yüksek İdare Mahkemesi’nin emeklilerin vergi kesintilerinin ödenmemesinin ihmal olduğu, kesintilerin ödenmesi yönündeki kararını okudu.

Kalkan, İlahiyat Koleji konusunda sendikanın açtığı davanın bu okulun Genel Orta Öğretim Dairesi bünyesinde olamayacağı yönünde olduğu bilgisini vererek, bunun yorumunu mahkemenin yapacağını söyledi.

Ardından Mahkemeler bütçesi oy birliğiyle kabul edildi. Bütçe görüşmeleri, verilen çok kısa bir aranın ardından Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesinin görüşülmesiyle devam edecek.
Editör: TE Bilisim