LSD (Lumpy Skin Disease) hastalığı ile ilgili bilgilendirme konferansı, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Veteriner Fakültesi ev sahipliğinde, Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı, Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği ve Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin katkıları ile yapıldı.

YDÜ’den yapılan açıklamaya göre; YDÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal konferansın açılışında yaptığı konuşmada, hastalık ve hastalığa karşı alınması gereken tedbirlere yönelik olarak üniversitenin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

ŞENTÜRK: “LSD VİRÜS KAYNAKLI BİR HASTALIKTIR”

YDÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sezgin Şentürk de konuşmasında, Lumpy Skin Disease (LSD) olarak da adlandırılan Nodüler Ekzantem hastalığına, Poxviridae ailesi, capripoxvirus genusu içinde yer alan ve Neethling olarak da bilinen virüsün neden olduğunu söyledi.

Hastalığın sığırlarda akut viral bir enfeksiyon olduğuna dikkat çeken Şentürk, hastalığın epidemiyolojisi ve hastalığa karşı yapılması gerekenleri ve alınması gereken önlemleri anlattı.

“AŞILAMA YAPILMALI...”

Ülke ve hastalığın durumu göz önünde bulundurulduğunda aşılama yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sezgin Şentürk, aşının canlı aşı mı yoksa inaktif aşı mı olacağına hükümetin karar verebileceğini ve yetki ve sorumluluğun da bakanlığa ait olduğunu kaydetti.

Aşılama işlemlerinin başlaması ve bütün ülkedeki hayvanların aşılanmasının kış mevsimi içerisinde sinek yoğunluğu ve hareketliliğinin başlamasından önce yapılması gerektiğini vurgulayan Şentürk, aşılama işlemlerinin uzaması durumunda sineklerle hastalığın daha da yayılabileceği tehlikesi bulunduğuna dikkat çekti.

“AŞILAMA HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ ÇİFTLİKLERDE YAPILMAMALI”

Uygulanacak aşının hastalığın görüldüğü çiftliklerde yapılmaması gerektiğini anlatan Şentürk, aşının mecbur kalmadıkça gebe hayvanlara da uygulanmaması gerektiğini söyledi.

“AŞILAMA İLE BİRLİKTE DOĞABİLECEK SORUNLARA YÖNELİK ÖNLEMLER BAKANLIK TARAFINDAN ALINMALI”

Yapılacak aşı sonrasında ülke genelinde ve çiftliklerde şekillenebilecek sıkıntılar (yavru atma, süt veriminde azalma vb.) konusunda mutlaka hayvancılar ve yetiştiricilerin bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şentürk, oluşabilecek olumsuzluklara karşı gerekli önlemlerin bakanlık tarafından alınması gerektiğine vurgu yaptı.

“SİNEK VE KENE MÜCADELESİ DEVAM ETMELİ”

Hastalığın taşınmasında ve bulaşmasında sokucu sineklerin ve kenelerin önemli rol oynadığını anlatan Prof. Dr. Sezgin Şentürk, sinek ve kene mücadelesinin etkin olarak devam etmesinin önemine işaret etti.

Sinek ve kene mücadelesi yapılırken çevreye zarar verilmemesi ve doğaya karşı da hassas olunması gerektiğini kaydeden Şentürk, ülke genelinde risk altında bulunulan hastalıklara karşı gerekli önlemlerin alınması ve ülkede ilerleyen yıllarda hayvancılık sektörüne zarar verebilecek etkenlerin gerekli önlemler alınarak engellenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim