Veteriner Dairesi büyükbaş hayvanlarda görülen Lump Skin Disease (LSD)’ye karşı aşılama işlemlerine bugün Devlet Üretme Çiftliği’nde (DÜÇ) başladı.

TAK muhabirinin Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan’dan edindiği bilgiye göre, aşılar hava muhalefetinin elverdiği ölçüde bugün hastalığın görüldüğü iki odak noktadan birisi olan Meriç yakınındaki DÜÇ’te yapılacak.

Gökşan, DÜÇ’ten başlayarak hastalığın görüldüğü ikinci bölge olan Nergisli’ye ardından da KKTC’nin diğer bölgelerinde büyükbaş hayvanların aşılanmaya devam edileceğini, 2 ay içerisinde tüm büyükbaş hayvanların LSD’ye karşı aşılanmış olacağını açıkladı.

Gökşan açıklamasında yağışlı havadan dolayı aşının ıslak hayvanın vücuduna yapılmasının tercih edilmediğini, bu nedenle bugün havanın elverdiği ölçüde Pazartesi gününden itibaren de hızlanarak devam edileceğini bildirdi.

“TEMİZLİK VEYA İNSEKTİSİT ÇÖZÜM DEĞİL” 

Hastalığa karşı en etkili yöntemin aşılama olduğunun altını çizen Gökşan, temizlik ve insektisit kullanımın çözüm olmadığını, günün koşullarında havanın soğuk olmasından dolayı sinek ve benzeri taşıyıcıların hastalığı taşıma riskinin az olsa da havalar ısındığında bu riskin yükseleceğini, bu nedenle mutlaka aşılama yapılması gerektiğini söyledi.

“BİLGİSİZLİK KORKUTUR”

Vatandaşın hastalık konusunda yeterli bilgisi olmamasından dolayı tedirgin olduğu, korkunun da bilgisizlikten kaynaklandığını ifade eden Gökşan, hastalıklı hayvanların mutlaka itlaf edilmesi gerektiğini, hastalığın hayvandan hayvana geçtiğini belirtti.

“HAYVANDAN İNSANA GEÇMEZ”

LSD hastalığının hayvandan insana geçmediğini vurgulayan Gökşan, hasta hayvanın diğer hayvanlara da hastalık bulaştırabileceğinden büyük maddi kayıplar yaşanabileceğine dikkat çekti ve hastalığın viral bir hastalık olmasından dolayı herhangi bir geri dönüşü veya ilacı olmadığını vurguladı.

Hayvanların aşı olana kadar geçecek sürede hastalığı diğer hayvanlara bulaştırabileceğini ifade eden Gökşan, bu nedenle hatalığı bilinen hayvanların acilen uyutulması gerektiğini söyledi.

“MERİÇ VE NERGİSLİ İLK İKİ ODAK BÖLGE”

Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, hastalığın KKTC’deki varlığından emin olunduktan sonra gerekli ihalenin yapılarak aşıların ülkeye getirildiğini söyleyerek, tüm Veteriner Dairelerinin konudan haberdar olduğunu, Meriç ve Nergisli’den başlayarak 2 ay içerisinde tüm büyükbaş hayvanların aşılanmasıyla artık hayvanların itlaf edilmeyeceğini söyledi.

“KIRMIZI ET TÜKETİMİNDE SAKINCA YOK”

Kırmızı et tüketimine talebin azaldığı yönünde duyumlar aldıklarını fakat hastalığın hayvandan insana geçmesinin mümkün olmadığını yineleyen Gökşan, ateşli görülen hayvanların mezbahalarda kesimine izin verilmediğini de açıkladı.

Aşılanmadan sonra geçecek 1 haftalık süreye işaret eden Gökşan, bu sürede aşının bir yan etkisi olarak hayvanlarda ateş görülebileceğini, bu nedenle hayvanların aşı olduktan 1 hafta sonra mezbahada kesimine izin verileceğini aktardı.

“SÜT TÜKETİMİNİ ETKİLEMEZ”

Süt tüketimi konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını belirten Gökşan, hayvanlardan elde edilecek sütlerin gerekli pastörizasyon ve UHT işlemlerinden sonra tüketilmesinde hiçbir sakınca olmayacağını, piyasada satılan sütlerin LSD açısından risk taşımadığını sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim