Özgül Gürkut Mutluyakalı

Lefke Belediyesi’nin Uluslararası Cittaslow örgütüne üyelik başvurusunun Haziran ayındaki genel kurulda yapılması planlanıyor.

KAYA: “7 KOMİTE OLUŞTURDUK”

Doğal güzellikleri, tarihi yapıları, yerel değerleriyle Kıbrıs’ta özel bir yeri bulunan Lefke’nin Cittaslow yolculuğu hakkında TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Aziz Kaya, LAÜ ve bölgedeki sivil toplum örgütleriyle birlikte sürdürdükleri Cittaslow çalışmaları çerçevesinde 7 komite oluşturduklarını söyledi.

Bugüne dek birkaç toplantı yapıldığını, halkın katılımıyla da toplantılar planladıklarını kaydeden Kaya, Cittaslow üyelik niyet mektubunu, Haziran ayında KKTC’deki Cittaslow’un başkenti Yeniboğaziçi Belediyesi’ne sunmayı hedeflediklerini açıkladı.

“DOĞASI, YAŞAM TARZI VE BOZULMAMIŞ YAPISIYLA CITTASLOW’A UYGUNUZ”

Aziz Kaya, Lefke’nin cittaslow kriterlerine uygun bir yerleşim birimi olduğunu ifade ederek, “Doğası, yaşam tarzı, bozulmamış yapısı ile Cittaslow’a uygunuz. Lefke’nin bugün için henüz yeterli olmayan turistik yönünü de ön plana çıkarmak gerekiyor” dedi.

Lefke bölgesinin turizm gelirlerindeki payının sadece yüzde 1’de kaldığını, bunu artırmak istediklerini vurgulayan Lefke Belediye Başkanı Kaya, bu hedefi tüm sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla işbirliği içinde sonuçlandıracaklarını söyledi.

Bölge halkıyla bilgilendirme, görüş ve katkı alma amaçlı toplantılar yanında kamuoyu araştırması yapmayı da düşündüklerini ifade eden Aziz Kaya, komitelerin çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

TARİHİ YERLERİN RESTORASYONU VE MADEN MÜZESİ

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, belediye bünyesinde halen devam eden AB kaynaklı bir proje de bulunduğunu ifade ederek, tarihi yerlerin restorasyonu ve maden müzesi kurma konularındaki bu projeyle Cittaslow hedefinin birbirini destekler nitelikte olduğunu söyledi. Kaya, tüm bunların bölgenin tanıtımına ve kültürel değerlerin öne çıkarılmasına yönelik olduğunu sözlerine ekledi.

KARLITAŞ: “SAKİNLİK ONUN DOĞASINDA VAR”

Lefke Turizm Derneği Asbaşkanı Hasan Karlıtaş ise, belediye, LAÜ ve sivil toplum kuruluşlarının Lefke’yi cittaslow yapmak için “sakinlik onun doğasında var” sloganıyla iki yıldır çalıştıklarını ancak geçmiş dönemde yapılan bazı idari hatalardan dolayı hedefe ulaşamadıklarını söyledi.

Geçen aydan itibaren bu çalışmaları yeniden canlandırdıklarını ve bu kez hata yapmadan Haziran ayında Uluslararası Cittaslow örgütüne üye olmak istediklerini vurgulayan Hasan Karlıtaş, başvuru dosyası oluşturmaya yönelik veri toplamaya başladıklarını; ayrıca turizm, çevre, yöresel ürün, tarih, altyapı ve şehir planlama komiteleri yanında farkındalık ve eğitim komiteleri de kurulacağını anlattı.

Karlıtaş, halka açık toplantılar yapılarak katılım da sağlanacağını ve hedeflerinin bu yıl içinde Lefke’yi cittaslow yapmak olduğunu vurguladı.

Lefke’den daha sonra bu yola çıkan Yeniboğaziçi Belediyesi’nin ise Kuzey Kıbrıs’ın ilk sakin şehri olma başarısını yakaladığını hatırlatan Karlıtaş, geçtiğimiz aylarda yeniden yapılanan Lefke Belediyesi’nin, LAÜ ve ilgili paydaşlarla bir toplantı yaparak, “2015 senesinde cittaslow olacağız’’ hedefini ortaya koyduğunu anlattı.

“BİÇİLMİŞ KAFTAN… SAKLI HAZİNE GİBİ YENİDEN KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR”

Lefke Turizm Derneği’nin de bu çalışmalara etkin destek verdiğini vurgulayan Hasan Karlıtaş, şöyle konuştu:

“Lefke’nin barındırdığı, tarih, kültür ve doğa değerlerinin, Cittaslow kriterleri anlamında biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum. Kendine özgü güzellikleri ve çekim özellikleriyle Lefke, saklı bir hazine gibi yeniden keşfedilmeyi bekliyor.

Lefke bölgesinin zengin turizm, tarih, kültür ve doğa potansiyelini ortaya çıkarmak için 2010 senesinde kurulan Lefke Turizm Derneği, faaliyetlerine bu yönde devam etmektedir. Lefke’nin hak ettiği şekilde, yani güzellikleriyle anılması için çalışmalarını yürüten derneğimiz, Lefke bölgesinin gelecekteki gelişiminin, iyi tarım uygulamaları (üretim), eğitim, kültür ve çevre dostu planlı turizmde olduğuna inanıyoruz.

“LEFKE BUNU FAZLASIYLA HAK EDİYOR”

‘Lefke 2015 senesinde cittaslow olacak’ hedefi oldukça önemli bir hedeftir. 70 kritere ulaşılması için, Lefke’nin yerel özelliklerini ve özgün mimarisini koruması da oldukça önemlidir. Kıbrıs’ın en yeşil ve en huzurlu kasabası olan Lefke, bunu fazlası ile hak ediyor.”

Lefke Turizm Derneği As Başkanı Hasan Karlıtaş, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturulan Lefke Platformu’nun da bölge için ciddi çaba ortaya koyduğunu ifade ederek, bölgedeki sorunların çözümü için mücadele verdiklerini ve bu yönde sürdürülebilir projeler hazırladıklarını anlattı.

“CMC KİRLİLİĞİYLE ANILMAK YERİNE KIBRIS’IN EN YEŞİL VE HUZURLU KASABASI İMAJI”

Karlıtaş, şöyle devam etti:

“Ne yazık ki, eskiden Lefke denildiği zaman akla ilk olarak ‘CMC kirliliği’ ve onun yarattığı sorunlar gelmekteydi. Bu olumsuz imajı yıkmak ve yerine, Kıbrıs’ın en güzel ve en huzurlu kasabası , ‘Yeşil Lefke’ imajını oluşturmak derneğimiz Lefke Turizm Derneği, bu yöndeki çalışmalarını sürdürüyor.”

Karlıtaş, her hükümet programında yer alan ancak esaslı adım atılamayan CMC kirliliği konusunda daha fazla gecikmeden çözüm istediklerini ve bölgede yeni bir madencilik macerasına kesinlikle girilmemesi gerektiğini de vurguladı.

Ülkesel fizik planda ve hükümet programında da böyle bir öngörü yer almadığını kaydeden Hasan Karlıtaş, “Böylesi girişimler bölge imajına olumsuz etki yaratır” dedi.

HURMA


Karlıtaş, Lefke’nin simgesi olan hurma ağaçlarını tehdit eden Kırmızı Palmiye Böceği’yle daha etkin bir mücadele yöntemi izlenmesini de istediklerini kaydetti.

TC-KKTC 2013 - 2015 Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü’nde Lefke’nin isminin ilk kez turizmle anıldığını ve bölgede slow turizme, doğa ve kültürel varlıklara duyarlı yerel ürünleri öne çıkaran modellerin destekleneceğinin yer aldığını ifade eden Karlıtaş, belediye ve dernek işbirliğinde yürütülen AB projesinde, Lefke’ye tematik bir şehir ve maden müzesi kazandırılması, Lefke Bölgesi Yürüyüş Yolları altyapısının oluşturulması, bir kısım tarihi eserin restorasyonu ve halkın bilinçlendirme eğitimleri yapıldığını belirtti.

Karlıtaş, “Lefke, güzellikleri ile anılmalıdır. Lefke’nin turizm anlamında geliştirilmesi hedefine ulaşmak için olumsuzlukları azaltarak, Lefke’nin hak ettiği güzellikleri ile anılması için çalışmalıyız. Bunun yolu da topluma dayalı planlı turizm, eğitim, iyi tarım uygulamaları ve liman gibi olumluluk yaratacak yatırımlardan geçer” diye konuştu.

Çok büyük potansiyeli olmasına karşın turizm gelişiminden en az payı alan Lefke bölgesinin özel turizm gelişim bölgesi ilan edilip, kültür ve doğa dostu bir model etrafında geliştirilmesini de istediklerini dile getiren Karlıtaş, “Çünkü Lefke’nin geleceği planlı turizmdedir. Cittaslow da bu adımları güçlendirecek önemli bir hedeftir” dedi.

CITTASLOW NEDİR?

1999’da İtalya’da başlayan Cittaslow akımı, “doğayı ve yerel değerleri korumayı, doğal enerji kaynaklarını daha çok kullanmayı, motorlu araç trafiğini azaltarak yaya ve bisikletle ulaşımı öne çıkarmayı, gürültü kirliliğiyle mücadele etmeyi, çöpleri ayrıştırarak toplamayı, kentlerin kendi özellik ve yapılarını korumayı, yerel ürün, sanat ve yemeklere sahip çıkarak yaygınlaştırmayı” içeriyor ve insanlara “daha sakin bir yaşam biçimi” öneriyor.

Salyangoz amblemli Cittaslow’un dünyanın çeşitli ülkelerinden 200 civarında üyesi bulunuyor. Üyelik koşulları arasında 50 bin nüfusu aşmamak da yer alıyor.

Kıbrıs’ta halen tek Cittaslow Yeniboğaziçi Belediyesi… Mehmetçik Belediyesi’nin de üyelik yönünde çalışmaları devam ediyor. 
Editör: TE Bilisim