Deklarasyonda bölge milletvekillerine yönelik eleştirilerde de bulunuldu.

Lefke bölgesi sivil toplum örgütleri ve Lefke Bucağına bağlı 12 köy ve Lefke Merkez Muhtarı dün gece Cengiz Topel Hastanesi için toplantı yaptı.

Sivil toplum örgütleri tarafından yapılan açıklamaya göre, toplantıda yapılan konuşmalarda, Cengiz Topel Hastanesi’nin bölge için büyük önemi bulunduğu, hastanenin verdiği sağlık hizmeti yanında yaklaşık 100 çalışanıyla bölgede ekonomik bir güç de olduğu kaydedildi.

Uzun yıllardır bölgeye yatırım yapılmadığı, var olan ekonomik değerlerin de zaman içerisinde bir bir bölgeden alındığı kaydedilen toplantıda, Cengiz Topel Hastanesi’nin yanına yapılacak yeni bir bina ve şimdi hizmet veren binanın tadilatıyla çok daha iyi hizmet verecek fiziki bir tesis yaratılabileceği, bunun yanında eksik tıbbi araçların tamamlanmasıyla ve doktor kadrosunun doldurulmasıyle Cengiz Topel Hastanesi’nin rahatlıkla ikinci sınıf hekimlik hizmeti verebilecek bir seviyeye gelebileceği vurgulandı.

Toplantıda, sivil toplum örgütü yetkilileri ve muhtarların, yetkililerin ve Sağlık Bakanı’nın, Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmayacağı yönünde açıklamaları olduğunu ancak Güzelyurt’da yapılacak yeni bir hastanenin fiilen işlemez hale getireceği Cengiz Topel Hastanesi’nin süreç içerisinde kapanacağını belirtti.

Sivil toplum örgütleri ve muhtarlar, yeni hastane kararından vazgeçilmemesi durumunda, önümüzdeki günlerde “Cumhurbaşkanlığı seçimini boykot, muhtarlıktan toplu istifa, bölge milletvekillerinin bölgeyi temsiliyetini tanımama" gibi bir çok eylemi gündeme getireceklerini kaydetti.

Muhtarlar, konuyla ilgili ortak bir deklarasyona imza atarken, sivil toplum örgütlerinin konuyla ilgili eylemlerine destek vereceklerini de belirtti.

MUHTARLARDAN DEKLARASYON

3 muhtarın imza attığı deklarasyon şöyle:
“1920’li yılların sonundan itibaren Kıbrıs’ın her yanında gelen insanlara çok ciddi sağlık hizmeti vermiş olan Cengiz Topel Hastanesi’nin hekim ve diğer sağlık görevlileri kadroları son yıllarda iktidarı eline geçirenlerce karar birliğine varılmış gibi sürekli eksiltilmiş; fiziki altyapı ve tıbbi cihaz donanımı ihmal edilmiş ve neticede hastanemiz bilerek ve isteyerek tartışılır duruma sürüklenmiştir.

Günümüzdeki doktor ve sağlık personeli eksikliği, doktorların Cengiz Topel Hastanesi gibi koğuş sistemi uygulanan hastanelerde görev yapmak istemediğine bağlanmış ve beceriksizlik bu şekilde kamufle edilmek istenmiştir.

Hastanemizin kapatılması veya Güzelyurt’a taşınması her gündeme geldiğinde ciddi reaksiyonumuzla karşılanmış ve hep geri adım atılmıştır. Güzelyurt – Lefke’ye şimdiye değin hiçbir ciddi yatırım yapmayanlar şimdi Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın biriktirdiği sığınak parasıyla Güzelyurt’a yeni hastane yapma hevesine kapılmışlardır. 16 milyon TL’lin bir kaynakla yeni hastane yapılması mümkün değildir. Bu parayla ancak Cengiz Topel Hastanesi’nin eksiklikleri tamamlanabilir.

Yeni hastane inşası kararı Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılması kararını da içermektedir. Buna dün karşı olduğumuz gibi bugün de ve yarın da karşı olacağız.

Belirtilen kararı alma şerefine Yorgancıoğlu Hükümeti nail olmamalı, şimdiki Güzelyurt milletvekilleri de bu kararı destekleme ve teşvik etme noktasında bulunmamalıydılar. Söz konusu kararın alınmasına katkı koyan herkes bizden ancak sürekli tepki alacak ve Güzelyurt milletvekilleri artık bizlerin vekilleri olmayacaktırlar.

Başta Sayın Başbakan ve tüm Bakanları, Güzelyurt’a yeni hastane yapma kararını, Cengiz Topel Hastanesi’nin eksikliklerinin en kısa sürede giderilmesi kararı ile değiştirmeye çağırırken, Güzelyurt milletvekilleri de ilçelerinin yarısına yakınını kendi tutum ve ihmalleri sonucu kaybettiklerini görmeye davet ederiz.”

Toplantıya katılan ve deklarasyona imza koyan muhtarların isimleri şöyle:
“1- Lefke Muhtarı: Şerife Tahsildaroğulları
2- Bademliköy Muhtarı: Bülent Alşan
3- Yedidalga Muhtarı: Güner Sergil
4- Bağlıköy Muhtarı: Coşkun Ersev
5- Gemikonağı Muhtarı: Ahmet Ced
6- Denizli Muhtarı: Salih Felek
7- Yeşilırmak Muhtarı: İsmet Özpolat
8- Çamlıköy Muhtarı : Fehmi Çamlıköylü
9- Cengizköy Muhtarı: Hasan Topcu
10- Yeşilyurt Muhtarı: Ahmet Özğdoğru
11- Gaziveren Muhtarı: Hasan Akın
12- Doğancı Muhtarı: Ali Çölaşan
13- Taşpınar Muhtarı: İzzet Erçağın.”
Editör: TE Bilisim