Lefke ve Yöresi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörlüğü ile CTEML Okul Aile Birliği yaptığı ortak açıklamada, “Yetiştirdiği ve mezun ettiği öğrencileri, Kuzey Kıbrıs ekonomisine teknik alandaki çalışmalarıyla çok büyük katkılar koyan, 65 yıllık bir geçmişe ve Kıbrıs Türk toplumunun ilk meslek lisesi ünvanına sahip Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi, ülkeyi yönetenlerin uyguladığı politikalar neticesinde kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı” denildi.

Lefke Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi’ndeki bölümlerin, bu yıl Güzelyurt Meslek Lisesi’ne de açılması ve öğrencilerin “bizzat Eğitim Bakanlığı’nın Güzelyurt’ta açılan yeni bölümlere yönlendirmesiyle”, Lefke’deki meslek lisesine bu yıl sadece 12 öğrencinin kayıt yaptırdığı belirtildi.

Açıklama, şöyle devam etti:

“Ne çarpık bir anlayıştır ki, Güzelyurt’a açılan yeni bölümlerde öğretmen yok. Lefke’de ise yıllardır açık olan ve öğretmeni bulunan bu bölümlerde ise öğrenci sayısı yetersiz kaldı. Bakanlık, bu uygulamasıyla gerçekten bir ucube yarattı. Güzelyurt’ta öğretmenleri olmayan sınıflar, Lefke’de ise öğretmeni olan fakat açılması için yeterli öğrencisi olmayan sınıflar oluştu.”

Amacın, "yeterli öğrenci yok" gerekçesi yaratarak, Lefke Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi’ni kapatmak olduğu savunulan açıklamada, Lefke’nin köklü ve etkin bir kurumunun daha, “Güzelyurt’un önlenemeyen nüfus kaybının, geri gidişinin ve düşüşünün yavaşlatılması için, geçici soluklanmasına yardımcı olacak suni teneffüs yaptırmak için” feda edildiği belirtildi.

“Lefke’nin her alanda yükselişine yardımcı olması gereken ülkeyi yöneten bürokrasi ve hükümet, gün geçmiyor ki Lefke’nin önüne bir engel çıkarmasın, bir takoz koymasın” denilen açıklamada, Lefke ve yöresinde yaşayan halkın kendisine yapılan ikinci sınıf vatandaş muamelesini hak etmediği kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Biz Lefke Endüstri Meslek Lisesi Okul Aile Birliği ve Lefke Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri olarak bunu kabul etmiyoruz. Asla da kabul etmeyeceğiz. Eğitim Bakanlığı, Lefke Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi’nin kapanmasına yol açacak uygulamalarından vazgeçinceye kadar bir dizi eylem kararı aldık.

Eylemlerimizden birincisini, 6 Ekim Perşembe günü Lefke’de Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi önünde miting yaparak, gerçekleştireceğiz. Yapacağımız eyleme, okul velileri, sivil toplum örgütleri üyeleri başta olmak üzere tüm bölge halkını davet ediyoruz.”
Editör: TE Bilisim