“Etik, doğru-yanlışı, iyi ve kötüyü ahlaki açıdan araştıran felsefe disiplinidir”
Etiği, kişilerin içinde yaşadığı toplumun edinmiş olduğu kurallara uymak zorunda oldukları davranış biçimleri olarak açıklayan Tayfur, etiğin insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, kuralları, doğruyu-yanlışı, iyi ve kötüyü ahlaki açıdan araştıran bir felsefe disiplini olduğunu belirtti.

Meslek etiğinin önemli olduğuna değinen Tayfur, meslek etiğinin temelinde insanlarla ilişki kurmak olduğunu ve aynı meslekten olan bireylerin birbirleri ile ilişkilerinde belli davranış kalıplarına uymalarının meslek etiğinin gereği olduğunu vurguladı.Etik değerlere uygun davranışların sonucunda insanların saygınlık, güvenirlilik, iyi bir imaja sahip olma gibi olumlu nitelikler kazandığını belirten Tayfur, bu etik ilkelerin diyetisyenlerin mesleklerini, meslektaşlarını, danışanlarını, toplum ve diğer çalışanlarla ilişki ve sorumluluklarını belirlediğini ifade etti.

“Mesleküyelerinin bir takım ahlaksal niteliklere sahip olması gerekir”
Günümüzde her mesleğin gereklerinin yerine getirilebilmesi için meslek üyelerinin bir takım bireysel, mesleki ve ahlaksal niteliklere sahip olması gerektiğine vurgu yapan Tayfur, meslek üyelerinin bu niteliklere sahip olmalarının hem kendileri açısından hem de mesleğin gelişmesi açısından büyük katkı sağladığını söyledi.

Son olarak, diyetisyenlik mesleği için etik kuralların önemine değinen Tayfur, sorumluluk bilincinde bir diyetisyenin toplum sağlığı açısından mesleğinin öneminin farkında olması gerektiğine, beslenme ve diyetetik uygulamalarını kanıta dayalı prensipler ile güncel bilgilere dayandırması gerekliliğine dikkat çekti.

Konferans soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi. Konferansın sonunda LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak tarafından Prof. Dr. Muhittin Tayfur’a teşekkür belgesi takdim edildi.
 
Editör: TE Bilisim