TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eskiden, Türkiye’den KKTC’ye gelerek üniversite eğimi alan öğrencilerin, Türkiye'deki üniversitelere giremeyen kişiler olduğu ve iş bulmalarının zor olacağı gibi yanlış bir düşüncenin hâkim olduğunu ancak bugün, KKTC'den mezun olan pek çok kişinin Türkiye'de iyi pozisyonlarda işe girdiğini dile getirdi.

TC Yardım Heyeti katkılarıyla tamamlaman Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Fakültesi İkinci Etap Binası ile Dördüncü Yurt Binasının açılışına katılan Arınç, açılış töreninde konuşma yaptı.

LAÜ'de bugün yapılan açılış törenine Arınç ve beraberindeki heyet yanında TC Lefkoşa Büyükelçisi Haıil İbrahim Akça, Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Açılış töreni saygı duruşu ve istiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşmalara geçildi.

ARINÇ

TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç törende yaptığı konuşmada LAÜ'deki törene katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu gibi yatırımların önemine değindi.

Lefke’ye ilk kez geldiğini ve bölgeyi çok güzel bulduğunu ifade eden Arınç LAÜ’deki gibi yatırımların ülke için önemli olduğunu söyledi.

Turizm ve eğitimin ülke ekonomisi için önemine değinen Arınç, KKTC hükümetinin dünyadaki ekonomik sorunlara karşı turizm sektörünü korumak için önlemleri aldığını gözlemlediğini kaydetti.

Öte yandan KKTC nüfusunun dörtte birinin öğrencilerden oluştuğunu ve ülkede çok sayıda üniversite bulunduğunu, eğitimin GSMH'nin üçte birini oluşturduğunu ifade eden Arınç bunların olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti.

Arınç, Adalet ve Kalkınma Partisi olarak göreve geldiklerinde Türkiye’de her ilde bir üniversite kurma hedefi koyduklarını ve buna ulaştıklarını kaydederek Türkiye'deki eğitim sisteminde yapılan değişikliklerden de bahsetti.

Eskiden Türkiye’den KKTC’ye gelerek üniversite eğimi alan öğrencilerin, Türkiye'deki üniversitelere giremeyen kişiler olduğu ve iş bulmalarının zor olacağı gibi yanlış bir düşüncenin hâkim olduğunu anlatan Arınç KKTC'den mezun olan pek çok kişinin Türkiye'de iyi pozisyonlarda işe girdiğini dile getirdi.

DİNÇYÜREK

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ise konuşmasında törene Eğitim Bakanına vekaleten katıldığını dile getirerek, bir hekim olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin binasını açmaktan heyecan duyduğunu söyledi.

Ülkedeki üniversite sayısının gittikçe arttığını, yeni fakülte ve eğitim programları oluştuğunu, buna bağlı olarak üniversite öğrencisi sayısının 75 bini geçtiğini; bir kaç yıl içinde yüzbini bulmasının beklendiğini dile getiren Dinçyürek, bu konuda gerekli planlamanın yapılması gerektiğini vurguladı.

Öğrenci odaklı eğitim politikası geliştirilmesinin önemine değinen Dinçyürek, öğrencilerin yaşadığı kentlerden ve üniversite yönetimlerinden beklentilerinin karşılanmasının da önemli olduğunu kaydetti.

YÜKSELEN

Açılış töreninde konuşan LAÜ Rektörü Prof Dr Mehmet Ali Yükselen, KKTC'deki eğitim sektörünün büyük bir hızla büyüdüğünü dile getirerek bunda TC yardımlarının önemli payı olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında LAÜ hakkında bilgi veren Yükselen, TC Devleti, TC Elçiliği ve Yardım Heyetine yardımlarından dolayı teşekkür etti.

TOKEL

LAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Türkay Tokel de konuşmasında, LAÜ hakkında bilgi vererek KKTC'deki eğitim sektörünün yaşadığı gelişmenin gurur verici ve motive edici olduğunu söyledi.

Bugün açılışı yapılacak tesislerin ileride yapılacak yatırımların başlangıcı olduğunu ifade eden Tokel, bunların hayata geçmesine yardımcı olan Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin katkıları nedeniyle Tokel ve Yükselen tarafından Arınç'a plaket takdim edildi.

Törenin sonunda yeni yapılan binanın kurdelesi kesilerek açılışı yapıldı.
Editör: TE Bilisim