Slovakya Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Miroslav Lajcak, rutin olarak bir araya gelen bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi parti temsilcileriyle ara bölgede bir araya geldi.

Çekoslovakya tarafından başlatılan daha sonra Slovakya tarafından sürdürülen Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partiler arasındaki toplantıların 25’inci yıldönümü vesilesiyle adaya gelen Miroslav Lajcak, toplantıda Slovakya’nın kapsamlı çözüm ve kapsamlı çözüme yönelik güven arttırıcı önlemlere desteğinin tam olduğunu ifade etti.

Ara bölgedeki Ledra Palace Otelinde yer alan toplantıda siyasi parti temsilcilerinin üzerinde mutabık kaldığı bir ortak metin okundu.

Ortak Metinde Slovak Cumhuriyeti’ne Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partiler arasında diyaloğu geliştirmek amacıyla son 25 senedir toplantı düzenlediği için teşekkür edildi ve toplantıların devamı talep edildi.

“Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partiler, devam eden uğraşlarda ana hedefin, ilgili BM kararlarında ve Doruk Antlaşmalarında belirtildiği gibi, Avrupa Birliği prensipleri doğrultusunda tüm Kıbrıslıların hak ve özgürlüklerine uyumlu, siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesinde Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne katkıda bulunmak olduğu üzerinde hem fikirdir” denildi.

Mevcut statükonun da kabul edilebilir olmadığı kaydedilen ortak metinde “Siyasi partiler, mevcut durumun devamının kabul edilemez olduğu ve fırsat penceresinin halen açık olduğu, bundan tüm Kıbrıslıların yararına barışçıl bir çözüm bulmak için yararlanılması gerektiği konusunda da aynı fikirdedir” denildi.

LAJCAK

Slovakya Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Miroslav Lajcak toplantının başında yaptığı konuşmada, son 25 yılda toplantılara katılan siyasi parti temsilcilerine teşekkür etti.

Adaya “Çözüm sürecine olan desteklerinin ve tarafları bunun için cesaretlendirmeye devam edeceği” mesajını vermek için geldiğini kaydeden Lajcak, adada kalıcı ve adil bir çözümün mümkün olduğunu vurguladı.

Lajcak, siyasi partilerin toplantılara katılarak çözüm sürecini desteklerini ve adadaki mevcut duruma bir çözüm bulunması gerektiği yöndeki inançlarını ortaya koyduklarını ifade etti.

Müzakerelerde gelinen aşamanın en kritik aşama olduğunu ifade eden Lajcak, “Sizlere çok önemli görevler düşüyor. Çünkü seçmenlerin oylarıyla seçilen sizler, muadillerinizle iletişim kurarak güven ve ortak anlayış yaratabilecek bir mevkidesiniz” dedi.

Ara bölgede yer alan toplantılara katılan parti sayısının 14’e çıktığını ifade eden Miroslav Lajcak, rutin toplantılara Ulusal Birlik Partisi ile Demokratik Parti Ulusal Güçler’in de katılmaya başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki toplum arasındaki güveni artırmaya yönelik çalışmalara koydukları katkıyla kapsamlı bir çözüm için yeni bir atmosfer ve umut yarattıklarına inandıklarını kaydeden Lajcak, Slovak Cumhuriyeti’nin kapsamlı çözüme yardımcı olacak çalışmalara katkı koymaya hazır olduğunu ifade etti.

TOMOVA

Slovak Büyükelçi Oksana Tomova ise yaptığı konuşmada, toplantıların “Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasının mümkün olduğunu” gösterme açısından önemli olduğunu kaydetti.

TOPLANTIDA TEMSİL EDİLEN PARTİLER

Bugünkü toplantıya KKTC’den, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Güney Kıbrıs’tan ise Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokrat Parti (DIKO), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DISI), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ile Merkezin Yeniden Yapılandırılması için Siyasi Gurup (EPALXI) temsilcileri katıldı. 
Editör: TE Bilisim