Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde,  Avrupa Komisyonu uzmanının yaptığı denetlemeler ve testler sonrasında hazırlanan ikinci bal testinin sonuçlarının olumlu bulunduğu ve bu kapsamda Kuzey’den Güney’e bal ticaretinin önünün açıldığı bildirildi.

KKTO’dan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Hat Tüzüğü’nde Mayıs 2007 tarihinde yaptığı değişiklikle bal ve balığın, tüzük kapsamına girdiği; gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra, Kuzey’den Güney’e balık ticaretinin başladığı  ancak bal ticaretinin, ülkede üretilen balın üretim süreçlerinin AB Gıda Mevzuatı’na uyumunu sağlayamamasından dolayı gerçekleşemediği anımsatılarak bilinçli ilaçlamanın önemine işaret edildi.

AB Komisyonu bağımsız uzmanları tarafından bal ile ilgili örnekleme ve analizlerin her yıl tekrarlanacağı; dolayısıyla ticaretin sürdürülebilir olması için üreticilerin bilinçli ve doğru ilaçlama yapmalarının büyük önem taşıdığı vurgulandı.

BAL İLE İLGİLİ KURALLAR

Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a satılacak bal ile ilgili genel kurallar ise şöyle açıklandı:

“Bal, tamamen Kuzey Kıbrıs’ta üretilmiş olmalıdır. Bal, dökme halde veya piyasaya uygun olarak ve Avrupa Parlamentosu ve konseyin gıda hijyenine ilişkin ilgili tüzüğe uygun olarak hazırlanmış ve bu amaç için donatılmış bir işletmede ayrı kutularda paketlenmiş olarak satılabilecektir. Her bal gönderiminin beraberinde, Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından düzenlenen Refakat Belgesi bulunmalıdır.”

Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında, Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a bal ticareti için detaylı bilginin KTTO’dan Balkız Kandulu’ya, [email protected]  e-posta adresinden veya 228 36 45 nolu telefondan ulaşılarak elde edilebileceği belirtildi.

Editör: TE Bilisim