Araştırmacı, yazar, gazeteci Kutlu Adalı, ölümünün 18. yılında kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki anma törenine, Adalı’nın ailesinin yanısıra Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Hüseyin Güven, Yenidüzen Gazetesi Genel Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı ve dostları katıldı.

Adalı ve tüm demokrasi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan anma töreninde, konuşmaların ardından Adalı’nın kabrine çiçekler bırakıldı.

MUTLUYAKALI

Yenidüzen Gazetesis Genel Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı, anma töreninde yaptığı konuşmada, köşe yazarı, aydın, yaşamı sorgulayan, araştırmacı, yazılarıyla topluma ışık tutan, gazeteci Kutlu Adalı’yı “katledilişinin” 18. yılında andıklarını belirtti.

Mutluyakalı, Adalı’nın katledişini ve katledenleri lanetlerken, Adalı’yı anılarıyla yaşatmaya devam edeceklerini vurguladı.

GÜVEN

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Hüseyin Güven de, Adalı’nın katledilişinin üzerinden 18 yıl geçtiğini ancak faillerinin henüz bulunamadığını belirterek, bu konuda gazetecilere, siyasi ve gerekli yerlere baskı yapma gibi büyük görev düştüğünü söyledi.

Güven, Adalı ile birlikte düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün de katledildiğine vurgu yaparak, bu yüzden Adalı’nın katledilişinin unutulmaması ve araştırılması için görevlerini yerine getireceklerini kaydetti.

Üzerinden yıllar geçse de Adalı’nın faillerinin bulunması için çalışılması gerektiğini, bunun örneğinin Türkiye’de yakın tarihte yaşandığını ve darbecilerin yargılandığını anımsatan Güven, Meclis’te de bu konuda araştırma komitesi kurulup, konunun üzerine gidilebileceğini belirtti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, Kıbrıs Türk halkının uzun zamandır demokrasi mücadelesi ve çözüm kavgası verdiğini belirterek, geçmişten daha iyi noktada olduklarını ancak “statükonun” hala ayakta olduğunu ifade etti. Yorgancıoğlu, bunu değiştirmek, demokratik ve kurumsal bir yapı oluşturmak adına mücadelenin hayatın her alanında yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Yorgancıoğlu, Adalı’nın aralarından ayrıldığını ancak demokrasi adına yürütülen yoldan vazgeçilmemesi gerektiğini belirterek, hükümet olarak Adalı olayı yanında karanlık kalan tüm olaylarla ilgili çalıştıklarını, elbirliği ile bu olayların üzerine gidilirse karanlık kalan olayların aydınlatılabileceğine inanç belirtti.

TALAT

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, Adalı’nın iyi bir gazeteci, araştırmacı ve yazar olduğunu belirterek, Adalı’nın ölümünün, Kıbrıs Türk halkı için büyük bir kayıp olduğunu vurguladı.

Talat, Adalı’nın tüm çalışmalarını ve araştırmalarını barış ve demokrasi adına verdiğini, bu yüzden toplumun en büyük kayıplarından olduğunu belirterek, Adalı’nın neden öldürüldüğünün bilindiğini ancak kimin öldürdüğünü bilmediklerini kaydetti. Talat, bunun ortaya çıkarılmasının en büyük görev olması gerektiğini dile getirdi.

Adalı’nın geri gelmeyeceğini ancak düşüncelerinin örnek alınması gerektiğini ifade eden Talat, Adalı’nın öldürüldüğü zamanla ilgili anılarını da paylaştı.

Sözü son alan Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı da, şiir okudu ve tören tamamlandı. 
Editör: TE Bilisim