Küresel piyasalar Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilgili belirsizlikler ve Avrupa'ya yönelik endişelerle negatif seyrederken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Güney Kıbrıs Rum kesimine pazartesi gününe kadar süre vermesi tedirginliği artırdı.

ABD hisse senedi piyasaları, dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisinin beklentilerden iyi gelmesine rağmen Avrupa'ya yönelik belirsizlikler ve etkisini artıran kar satışları ile günü düşüşle tamamladı. Dow Jones Endeksi günü yüzde 0,62 oranında değer kaybıyla 14.421 puandan kapattı, 8 Mart'tan beri yaptığı en düşük kapanışı yaptı.
    
Avrupa tarafında ECB'nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne pazartesi gününe kadar kurtarma şartlarında anlaşması gerektiği, aksi taktirde yardım fonunu keseceği ültimatomu piyasalarda satış baskısını artırdı. Liderlerin mevduattan vergi kesintisi dışında başka seçenekler üzerinde çalıştığı yönündeki haberlere rağmen, somut bir açıklama olmaması hisse senedi piyasalarının yüzde 0,80 ile yüzde 1,40 arasında değer kaybetmesine neden oldu.

Yurtiçinde ise İMKB'nin küresel hisse senedi piyasalarından pozitif yönde ayrıştığı gün içinde endeks 83.000 puanın üzerini test etti ve bu seviyeden yine artan satış baskılarıyla günü sınırlı bir yükselişle 82.374 puandan tamamladı.

Bugüne gelindiğinde, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Macaristan'ın kredi notunu düşürdüğü haberi ile güne başlayacak olan piyasalarda, avro/dolar paritesinin 1,29 sınırında işlem görmesi ve Japonya'da, Merkez Bankası'nın (BOJ) yeni başkanı Haruhiko Kuroda'nın piyasalar tarafından beklenen teşvikle ilgili bir açıklamada bulunmaması nedeniyle Nikkei 225 Endeksinin yüzde 2,35 değer kaybetmesi hisse senedi piyasalarında negatif bir seyre işaret ediyor.

Analistler bugün Almanya'da açıklanacak IFO endeksleri ve yurtiçinde kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verilerinin takip edileceğini, bunun dışında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilgili haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini belirtiyor.

Editör: TE Bilisim