Seçim öncesi gittikçe hareketlenen propaganda sürecinde aday olan partilerin programlarında kültür ve sanat’a verilen yerin maalesef yeterli olmadığı görülmektedir.

Elli yıl kadar önce kurulan ve bugünkü adı ile KKTC Devlet Senfoni Orkestrası olarak geçen kurumumuz, günümüze kadar bir tabella üzerinde var olmaktan daha ileriye gidememiştir.

Devlet daireleri, resmi makamlar örneğin Vergi Dairesi, Trafik Şube Müdürlüğü, Belediyeler, Hastaneler veya Güvenlik Kuvvetleri vs vs, çalışan personeli olduğu için hizmet verebiliyor veya vermeye çalışıyorlar.

Bu, KKTC Devlet Senfoni Orkestrası için de geçerli olmalıdır. Üç veya dört tane kadrolu elemanı olan bu kurum, orkestrayı oluşturacak sanatçıları olmadan orkestra olarak görev yapamaz.

Devlet ve onu yönetenler, ülke sanatçısı ile gurur duyuyorlarsa, ona destek vererek önünü açmasını da bilmelidirler.

Bugüne kadar açıklama yapan makamlar, orkestra kurulması ile ilgili bir taslak projenin varlığından bahsetmekten daha öteye gidememişlerdir.

Santçıların ve sanatseverlerin hükümetlerden en büyük beklentisi, ülkede sanat’ın her türüne hak ettiği değerin verilmesi ve icra edilebilmesi için uygun mekanların ve imkanların sağlanmasıdır.

Sanat’ın olmadığı bir ülke’nin, doktoru ve hemşiresi olmayan bir hastane’den farkı yoktur.

Turgay T. Hilmi

Sanatçı

KKTC Bavyera Fahri Kültür Ataşesi


Editör: TE Bilisim