Başbakan İrsen Küçük, KKTC’deki kadınların, gelişmiş ülkelerin kadınlarının sahip olduğu bir çok hak ve hürriyete sahip olmasının ülke açısından gurur verici olduğunu belirtti.

Bir toplumun çağdaşlık düzeyinin, insan haklarına ve en önemlisi yaşam kaynağı kadınların haklarına verdiği önem ve değerle ölçülmesi gerektiğine işaret eden Küçük, “Toplumların sağlıklı gelişmesi ve ilerlemesi, kadının horlandığı, ihmal edildiği, sosyal yaşamdan dışlandığı, şiddet gördüğü, eşit haklara sahip olmadığı bir ortamda mümkün değildir” dedi.

“Ülkemizde cinsiyet ayrımcılığı, kadınlara yönelik aşağılayıcı düzenlemeler ve uygulamalara ilişkin büyük sıkıntıların bulunmaması ülkemiz için sevindirici olmakla birlikte yeterli olduğu söylenemez” diyen Küçük, eğitim seviyesi gittikçe yükselen kadınların, sosyal ve ekonomik hayatta vazgeçilmez bir rol üstlendiğini, sahip oldukları hakları da en iyi biçimde kullanarak ülkenin gelişmesine ve çağdaşlaşmasına büyük katkı sağladığını vurguladı.

“KADINLARIN MÜCADELESİ GÜNÜMÜZDE DEĞİŞİK BİR BOYUT ALDI…”

Başbakan Küçük, Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, kadınların daha iyi çalışma koşulları elde etme ve erkeklerle eşit haklara sahip olma yolunda başlattıkları mücadelenin, günümüzde değişik bir boyut alarak kadının mücadeleci, kararlı ve dirayetli sesinin ve haklarını daha çok duyurulabildiği, sorunlarının irdelenmesine, çözüm yollarının aranmasına vesile bir gün olarak tüm dünya ile aynı tarihte ülkede de kutlanmakta olduğunu belirtti.

KKTC’de kadınların dünyadaki bir çok ülkeye örnek olacak şekilde bir çok hak elde ettiğine işaret eden Küçük, çalışma ve iş koşullarında özellikle son dönemlerde üst kademelere yükselebilmelerinin, bu yolda katkı koydukları bir çaba olarak gurur verici olduğunu ifade etti.

Başbakan şunları kaydetti:

“Dünya toplumlarındaki statüsü; ezilen, baskılanan, emeği sömürülen kimliğinden sıyrılan kadınlar, sosyal ve ekonomik yaşam içinde edilgen değil, daha etkin ve daha kararlı duruşu ile söz sahibi olmuştur. Sevgi ve şefkat dolu yürekleri ile kadınların karar alma mekanizmalarında daha etkin bir konuma yükselmeleri, geleceğin şekillendirilmesinde rol almaları yaşam koşulları açısından daha umut verici koşulların oluşmasına neden olacaktır.

Ülkemizde kadınlarımızın dünyadaki bir çok ülkeye örnek olacak şekilde bir çok hak elde etmiş, çalışma ve iş koşullarında özellikle son dönemlerde üst kademelere yükselebilmeleri, bu yolda katkı koyduğumuz bir çaba olarak gurur vericidir. Birçok alanda öncülük etmiş ve başarılı çalışmalarıyla bir çok işe imza atarak toplumun çağdaşlaşma yolundaki yürüyüşüne katkı koyan kadınlarımız, annelik gibi kutsal bir sorumluluğun yanı sıra en zorlu dönemlerde dahi mücadeleci, azimli, fedakâr ve güçlü duruşları ile engelleri her zaman aşmayı başarmış, gerek varoluş mücadelemize gerekse ekonomik, sosyal ve siyasal gelişimimize ve ilerlememize çok değerli katkılar yapmıştır.”

“TOPLUMUN ÇAĞDAŞLIK DÜZEYİ KADIN HAKLARINA VERDİĞİ ÖNEMLE ÖLÇÜLMELİ”

Başbakan Küçük, bir toplumun çağdaşlık düzeyinin, insan haklarına ve en önemlisi, yaşam kaynağı kadınların haklarına verdiği önem ve değerle ölçülmesi gerektiğine işaret ettiği mesajında, “Toplumların sağlıklı gelişmesi ve ilerlemesi, kadının horlandığı, ihmal edildiği, sosyal yaşamdan dışlandığı, şiddet gördüğü, eşit haklara sahip olmadığı bir ortamda mümkün değildir” dedi.

“KADINLARIMIZ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN KADINLARININ SAHİP OLDUĞU HAKLARA SAHİP“

"Ülkemizde cinsiyet ayrımcılığı, kadınlara yönelik aşağılayıcı düzenlemeler ve uygulamalara ilişkin büyük sıkıntıların bulunmaması ülkemiz için sevindirici olmakla birlikte yeterli olduğu söylenemez” diyen Küçük, ülkedeki kadınların, gelişmiş ülkelerin kadınlarının sahip olduğu bir çok hak ve hürriyetlere sahip olmasının, ülke açısından gurur verici olduğunu ifade etti.

Eğitim seviyesi gittikçe yükselen kadınların sosyal ve ekonomik hayatta vazgeçilmez bir rol üstlendiği, sahip oldukları hakları da en iyi biçimde kullanarak ülkenin gelişmesine ve çağdaşlaşmasına büyük katkı sağladığına işaret eden Başbakan İrsen Küçük, şöyle devam etti:

“Kendi hükümet dönemimle ilgili somut olarak şunu belirtmekten büyük mutluluk duyuyorum ki, bir çok başarılı iş kadınlarımız, akademisyenlerimiz, sanatçılarımız yanında, özellikle benim dönemimde, tarihe not düşülecek şekilde çok sayıda kadınımıza bürokrasinin üst düzeyinde ülkemize ve devletimize başarıyla hizmet verebilme imkanı tanınmıştır.

Başbakan olarak sadece sözde değil, uygulamada da onlara bu fırsatı verebilmenin hazını ve mutluluğunu duymaktayım. Yüksek eğitimli, bilgili, kararlı ve inançlı kadınlarımızın her zorluğun üstesinden geleceğine yürekten inanıyorum. Bu durum ülkemizin aydınlık, refah ve mutluluğu yolundaki çalışmalarımıza büyük destek olmaktadır.”

Başbakan Küçük, ülkenin ilerleme ve gelişme sürecinde kadınların, yaratıcılıkları, üretkenlikleri ve çalışkanlıklarıyla iş hayatında daha etkin rol oynamalarının önemli farklılıklar yaratacağını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu düşüncelerle, tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyor ve başarılı çalışmalarına devam ettikleri etkin ve başarılı rol aldıkları sürece ülkemizin daha medeni ve çağdaş ilerlemesinin sağlanacağına olan inancımı belirtmek isterim.” 
Editör: TE Bilisim