KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel, bugün sendika yetkilileriyle birlikte sendika merkezinde düzenlediği basın toplantısında, sendikanın, okullar sorunsuz açılsın diye aylardır ortaya koyduklarına işaret ettiği tüm çabalarına rağmen, devlet okullarının bu yıl da öğretmensiz, müdürsüz, muavinsiz açılmaya mahkum edildiğini iddia ederek, sendika yönetiminin aldığı kararları kamuoyuyla paylaştı.

Gökçebel, “Okullar öğretmensiz, inşaatlar bitirilmemiş ama ek sınav rüşveti ve partizanlık devam ediyor. Bu rezalete seyirci kalmayacağız” konulu basın toplantısında, Bakanlar Kurulu’nda alınan ve bakanın bir televizyon programında yaptığı açıklamalarından öğrendiklerini belirttiği ek bütünleme yapılmasıyla ilgili karara tepki göstererek, sendikanın aldığı kararları da açıkladı.

“86 ÖĞRETMEN ATAMASI YARIYA DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR... TASARRUFLA İLGİSİ YOK”

“Okulları öğretmensiz, gençleri işsiz bırakacak şekilde” öğretmen atamalarında tasarruf yapılmaya çalışılmasını eleştiren Gökçebel,  bu yıl için gereken ve tespiti için 3 ay çalışılan 86 öğretmen atamasının yarı yarıya düşürülmek istendiğini iddia ederek “3 ay çalışılan ve Kamu Hizmeti Komisyonu’na da gönderilen öğretmen yer değiştirme listesini bertaraf ederek kaos düğmesine basılmıştır” dedi. Gökçebel, bunun tasarruf tedbirleriyle ilgisinin olmadığını, anlayışla ilgisi olduğunu söyledi.

Gökçebel, öğretmen münhallerinin yapılmadığına, nakillerin henüz açıklanmadığına işaret ederek  “Öğretmenlerin geçici alınması için para bulunmakta ancak kadrolu öğretmen ataması yapılmayıp tasarruftan bahsedilmektedir. Belli ki geçici atama yapmak gelen giden siyasiler için önemli bir rant alanına dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.

“KATKI KOYMAYA HAZIRIZ ANCAK EĞİTİM ÜZERİNDE OYUN OYNANMASINA SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ”

Yeni Eğitim Bakanı ile görüştüklerini, görüşmeye devam edeceklerini ve sorunların çözümü yönünde her zaman katkı koymaya hazır olduklarını kaydeden Gökçebel, şöyle devam etti:

“Ancak öğretmenler üzerinde eğitim üzerinde oyunlar oynanmasına seyirci kalmayacağız. Aylardır tek taraflı çalışıyoruz, yine de devlet okulları sorunsuz açamayacaktır. Atılacak adımlarla kaos derinleşecek. Okulların yaptığı tüm hazırlıklar, programlar alt üst olmuştur. Bakanlar Kurulu’nun ve Sayın Bakanın basından öğrendiğimiz son kararları, eğitimi daha da yozlaştırarak siyasi bir rüşvet olarak algılanmasını sağlayacak ve kaosu derinleştirecektir.”

Geçen yıl da aynı “yanlışın” yapıldığı, sendikanın eleştiri ve önerilerinin dikkate alınmadığını anlatan Gökçebel, şöyle konuştu:

“Sendikamız sistemdeki aksaklıkları ortaya koymuş, öneriler yapmış ve eğer aynı yanlışlıklar yapılırsa, sistemde değişiklikler yapılmazsa sınıfını geçmeyen öğrenci sayısının 2 kat artacağı uyarısı yapmıştır. Bir yıl geçmiş yazılı ve sözlü toplantı çağrılarımıza kulaklar tıkanmış, hiç bir adım atılmamış yılsonunda yine Bakanlar Kurulu adaletsizce, sadece bazı öğrencilere ek sınav hakkı vermiştir. Hiçbir yasa, tüzük, bilimsel ölçme değerlendirme kriterine bakılmadan, öğretmenlerin saygınlığı düşünülmeden popülistçe hareket edilmiştir.

Yasa ve tüzüklere uymamayı, çaba harcamadan bir şeyleri elde etmeyi gençlere öğretmek doğru bir yaklaşım mıdır?”

Gökçebel, “Sorunların değerlendirilmediği, çocuklarımızın uyuşturulduğu, her çocuğa zekası farklı olsa da aynı yemeği yediren bu sistem değiştirileceğine, bu yıl da aynı hata yapılmıştır. Bu yaklaşım bu Hükümetin yolunun eskisinden farklı olmadığını göstermiştir” ifadelerini de kullandı.

KARARLAR

Konuları değerlendiren Sendika yönetiminin aldığı 4 maddelik kararlar şöyle açıklandı:

“1.Öğretmenlerimiz, daha önceki yıllar da olduğu gibi bu yılda yasadışı ve siyasi rüşvet anlamı ile verilen ve bilimsel hiçbir kaygı taşımayan ek bütünleme sınavlarını yapmayacak, görev, kabul etmeyecek, gelenek haline getirilen bu suça ortak olmayacaktır.

2.Aylardır çalışılan ve okullardaki öğretmen ihtiyaçlarını gidererek ve yasallaşmak üzere 27.8.2013’te KHK’ya gönderilen öğretmen yer değiştirme listesinin yok edilmesini kabul etmeyecektir.

3.İhtiyaç olan öğretmen kadrolarının tasarruf gerekçesiyle doldurulmamasını kabul etmeyecektir.

4.Bir yandan para yok denilerek öğretmenler kadrolu atanmazken, siyasi rant olarak öğretmenlerin uzun süre geçici atanmasını kabul etmeyecektir.”


Editör: TE Bilisim