Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), bugün Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner’e bir mektup göndererek Ercan Havalimanı’nın özele devredilmesi ile ortaya çıkan sorunlara dikkat çekti ve çözüm istedi.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan imzalı mektubun dağıtımı Başbakan İrsen Küçük, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi’ye yapıldı.

KTAMS Başkanı Kaptan’ın basına da gönderdiği mektupta, birçok sivil toplum örgütü ve sendikanın karşı çıkmasına rağmen kamusal alanlarda halka verilen hizmetlerin özele devredilmekte olduğuna dikkat çekilerek, bu devredilen alanlarda ise devir işlemleri sonrasında birçok sorun yaşandığı vurgulandı ve randevu talep edildi.

“TEMİZLİK VE SAĞLIKTA SKANDAL”

Maliyeti düşürmek amacıyla, temizlik alanında çalışan personel sayısının azaltılması ile sağlık konusunda ortaya çıkan sorunun, bunların en önemlisi olduğunu kaydeden KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, “Bakanlığınıza bağlı Ercan Devlet Havalimanı’nda on günden beridir temizlikte ve sağlıkta tam bir skandal yaşanmaktadır. Malumunuzdur ki Ercan Devlet Havalimanı 24 saat hizmet veren, halkın ve binlerce turistin her gün giriş çıkış yaptığı bir yerdir” dedi.

Ercan’a bir günde ortalama 60 uçağın inip kalkmakta, bunların yolucu sayısının yaklaşık 8 bini bulmakta olduğunu kaydeden Kaptan, 24 saat hizmet verilen bu alanda çalışan sivil havacılık, sağlık, gümrük, polis, muhaceret, danışma, işçi, yer hizmetleri personeli toplamının günlük en az 250 kişi olduğuna işaret etti.

Kaptan, yolcu karşılamaya gelenlerin sayısının da en az yolcu sayısı kadar koyulması halinde, toplamda 16 bin 250 kişi olduğunu, taksiciler, otobüs işletmeleri, büfe, restoranlarda, gümrüksüz satış yapılan alanlar ve küçük işletmeler de katıldığında bu sayının 17 bin’e yaklaştığı söyleminin abartı olmadığını kaydetti.

Havalimanında doğal olarak kirlenme yaşanmakta olduğunu ifade eden Kaptan, “Tüm karşı çıkmamıza rağmen devredilen temizlik işlerini on gün öncesine kadar 78 kişi yapmaktaydı. Alınan ani bir kararla 31 kişi işten durdurulmuştur. Temizlik işlerini yapan personel sayısı 47 kişiye düşmüştür. 3 vardiya şeklinde çalışıldığı için her vardiya 15 -16 kişi olmaktadır. Binlerce metre kare yer kaplayan Ercan Havalimanı’nın bu kadar az kişi ile temizlenmesi mümkün değildir. Her an yolcuların, halkın ve çalışanların sağlık problemi yaşayabileceğini söylemek iddia değil kaçınılmaz bir gerçektir” dedi.

Smart binasında ve İtfaiye binalarında da günlük yaklaşık olarak 55 kişi çalıştığına dikkat çeken Kaptan, buralara ise günde 2-3 saatte (sabah 10:00-13:00 arasında) bir kişi temizliğe gitmekte ancak binlerce metre kare olan bu iki iş yeri ve tuvaletlerinin temizliğinin, meydanda olduğu gibi mümkün olmadığını, çalışanların da büyük bir huzursuzluk ve endişeyle bunu görmekte ve yaşamakta olduğunu anlattı.

Kaptan, “Çalışanlar, halk ve yolcuların sağlığı tehlike içindedir. Çalışanlar ve halkın sağlığı için Sağlık Bakanlığı’nı denetim yapmaya, çalışanların güvenliği için de Çalışma Bakanlığı’nın ilgili birimlerini göreve çağırmanızı talep ediyoruz. Tüm bunların yapılması ve denetlenmesi sizlerin sorumluluğundadır. Talebimizin ivedi olarak yerine getirilmesi dileklerimizle ve diğer sorunlarımızı görüşmek üzere randevu talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim