Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Mayıs ayında Güney Kıbrıs'ta yapılacak olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine iki adayla katılma kararı aldı.

KSP, AP seçimlerine; “tüm Kıbrıs halkının bir parçası olarak ve özellikle Kıbrıs işçi sınıfının çıkarlarının temsilcisi olarak” katılacağını belirterek, AP parlamentosu seçimlerindeki adaylarının Osman Zorba ve Mehmet Birinci olduğunu açıkladı.

KSP, Haziran ayında KKTC’de yapılacak yerel seçimlere ise katılmayacağını bildirdi.

KSP Genel Sekreteri Mehmet Birinci bugün KTÖS Toplantı Salonunda seçimlerle ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, Güney ve Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak seçimlerle ilgili partisinin görüşlerini paylaştı.

Birinci, KSP olarak Güney Kıbrıs’ta yapılacak olan AP seçimlerine iki adayla katılmaya karar verdiklerini, katılım ücreti bin Euro olmasaydı, bu seçime altı adayla da katılabileceklerini söyledi.

Bu ücretlendirme uygulamasının vatandaşların eşit seçme seçilme fırsatına sahip olması ilkesinin yoksul kesimler aleyhine formüle edilmiş bir ihlali olduğunu savunan Birinci, bunu eşleştirdi.

Seçime iki adayla katılmalarının fahiş katılım ücretinden kaynaklandığını, bunun Kıbrıslı Türklere ayrılan sandalyelere talip olarak düşünülmemesini isteyen Birinci, AP seçimlerinde adaylarının Osman Zorba ve kendisi olduğunu kaydetti.

Birinci, KSP olarak Kuzeyde yer alacak yerel seçimlere ise bu yıl katılmayacaklarını açıkladı.

Kuzeydeki yerel seçimlere katılmamalarındaki gerekçenin de “demokrasinin sahte” oluşundan kaynaklandığını savunan Birinci, kendi kitlelerine seslerini duyurma çabalarına en uygun araç olarak Güney Kıbrıs'taki AP seçimlerini gördüklerini kaydetti.

“Solda Birlik” için yapılan çalışmaları anımsatan Birinci, KSP’nin solu birleştirmek ve sol olarak birlikte çalışabilmek için çabaladığını, ancak bu çabaların meyve vermesinin ancak ve ancak ülkenin önündeki temel sorun olan; “emperyalizmden kurtuluş noktasında ortak siyasi fikre kavuşmakla” mümkün olabileceğini kaydetti.

Ülkedeki “sol” anlayışı ile ülkenin kurtuluşu alanında işbirliğinin mümkün olmadığını ifade eden Birinci, “Komünizm düşmanlarıyla bu konuda birlikte iş yapmak imkansızdı ve imkansızdır” dedi.

KSP’nin emperyalizme karşı mücadelesinde ilkeli ve tavizsiz tavrını sürdüreceğini ifade eden Birinci, ülkenin, halkın ve tüm dünya halklarının emperyalist boyunduruk altında tutulması çabalarının hiçbir zaman parçası olmayacaklarını, buna karşı uzlaşmazlıklarını ve mücadelelerini yılmadan sürdüreceklerini kaydetti.

Birinci, tüm işçiler, emekçiler, memurlar ve aydınları emperyalizme ve onun baskı politikalarına karşı mücadele bayrağı açan KSP’ye destek vermeye ve barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesine sahip çıkmaya çağırdı. 
Editör: TE Bilisim