Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez, Güney Kıbrıs’taki krizin çözüme olan ihtiyacı bir kez daha ortaya çıkardığını belirterek, “Krizi çözüm için fırsata dönüştürmeliyiz” dedi.

Almanya Federal Meclisi Finans Komitesi üyeleri, Almanya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Gabriela Guellil ile birlikte bugün Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı (KTTO)ziyaret ederek, Oda Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştü.

KTTO’dan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs’taki ekonomik gelişmeleri yerinde takip edebilmek için adada bulunan Almanya Federal Meclisi Finans Komitesi üyeleri ile biraraya gelen KTTO yetkilileri, gerek KKTC’nin ekonomik yapısı gerekse Güney Kıbrıs’ta yaşanmakta olan finansal krizin etkileri konusunda görüş alışverişinde bulundular.

“KRİZ, ÇÖZÜM İÇİN KATALİZÖR OLABİLİR”

Oda Başkanı Günay Çerkez, Güney Kıbrıs’ta yaşanan krizin, Kıbrıs sorunun çözümünde bir katalizör olarak kullanılabileceğini söyledi. Çerkez, bölge ülkeleri içerisinde yaşanan değişimler ve birbirleriyle olan ilişkileri yeniden yapılanırken, Kıbrıs sorununun çözülüp adanın bir bütün olarak bu değişmede yer alması gerektiğine dikkat çekti.

Çerkez, Türkiye’den gelecek su yanında, Doğu Akdeniz’de bulunan hidrokarbon yatakları ve bunların Türkiye üzerinden taşınması gibi projelerin adada çözümü daha da önemli bir ihtiyaç haline getirdiğini kaydetti.

“AB MERKEZ BANKASI KRİZİN SORUMLUSU”

Krizden öncelikli olarak AB Merkez Bankası’nı sorumlu tutarak, Güney’deki yapının bir günde oluşmadığını dile getiren Çerkez, “AB Merkez Bankası buna çok önceden müdahale edebilmeliydi” dedi.

Özellikle Güney Kıbrıs’taki KOBİ’lerin krizden kötü etkileneceğine işaret eden Çerkez, AB’nin daha önce uygulanmayan bir metodu Güney Kıbrıs’ta uygulayarak bankalardaki hesaplardan kesintilere gittiğini, oysa sistemdeki sonunun bedelini insanlara ödettirmeye gerek kalmadan AB Merkez Bankası’nın önceden müdahale edebileceğini anlattı. 
Editör: TE Bilisim