Anma törenine, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Mete Tümerkan, bazı dernek başkan ve temsilcileri, Kotak’ın arkadaşları ve ailesi katıldı.

Çelenklerin konması ve saygı duruşuyla başlayan anma töreninde, eski politikacı ve bakanlardan Salih Coşar, Özel Tahsin, oğlu Serhat Kotak ve TMT Mücahitler Derneği yetkililerinden, Kotak’ın yakın arkadaşlarından Celal Bayar birer konuşma yaptı.

COŞAR: “GÜÇLÜ YAZAR, CESUR SİYASETÇİ”

Salih Coşar törende yaptığı konuşmaya, “Kotak, KKTC’nin en güçlü yazarı, en cesur siyasetçisiydi. Kalk kardeşim Kotak, kalk, sana ihtiyacımız vardır” diyerek başladı.

“Bilgi, tecrübe yönünden çok güçlüydü. Çok iyi bir hatipti” diyen Coşar, Kotak’ın iç ve dış siyasette çok başarılı olduğunu kaydetti.

“Çağımızda gerçekleri değil söylemek istediğimizi söyleriz. Kotak bir siyasetçi olmasına rağmen daima gerçekleri söylerdi” diyen Coşar, girişimci bir politikacı olan Kotak’ın KKTC’de iki fabrika kurdurduğunu ifade etti.

Coşar konuşmasını, “Kıbrıslı Türkler seni saygı ve sevgiyle anıyor. Ruhun müsterih olsun, KKTC yaşayacaktır” diye tamamladı.

TAHSİN: “ADALETSİZLİĞE KARŞI MÜCADELE ETTİ”

Özel Tahsin, İsmet Kotak’ın gençlik yıllarından başlayıp son nefesine kadar haksızlığa, adaletsizliğe, eşitsizliğe karşı mücadele ettiğini söyledi.

Kotak’ı “Her zaman çalışanın, emeğin yanında yer almış, mücadelelerini korkusuzca vermiş bir insan” diye tanımlayan Tahsin, Kotak’ın ömrü boyunca çok yazılar yazdığını, konuşmalar yaptığını, bu konuşmaların hedef, fikir ve proje içerdiğini, geleceğe yönelik ve yapıcı olduğunu vurguladı.

Kotak’ı çok özlediklerini belirten Tahsin, “İnsanlığını, eserlerini, vefanı özledik. Sen gittin ama ismin ve resmin gitmedi” diye konuştu.

Kıbrıs davasına gönül veren Kotak’ın, KKTC devletinin en kısa sürede kurulması için büyük çaba harcadığını söyleyen Tahsin, her zaman bu mücadeleye katılmaktan gurur duyduğunu söylediğini ifade etti.

KOTAK: “VATAN SEVGİSİ İLHAM KAYNAĞI”

İsmet Kotak’ın oğlu Serhat Kotak da babasının yokluğuna alışmanın imkansız olduğunu belirterek, “Onun parçası olduğu davanın devamı için yola çıktım, bundan gurur duyuyorum” dedi.

Kotak, babasının vatan sevgisi ve gösterdiği liderliğin, vizyonunu hayata geçirmek için bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı.

“Babamın ölümü üzerinden üç yıl geçti. Buna rağmen babamın adı bir sokağa, bir kapıya, bir bayrak direğine bile verilmedi. Bunu hâlâ kabul edemiyorum” diyen Kotak, “Bu kadar mı vefasız olduk?” diye sordu.

Kıbrıs davasının aldığı şekle bakıldığında, İsmet Kotak gibi kişilere ihtiyaç duyulduğunun görüldüğünü söyleyen Kotak, “Onun bıraktığı bayrağı alıp yürümek zorundayız” dedi.

BAYAR: “ÇALIŞKAN, DÜRÜST, İLERİ GÖRÜŞLÜ”

Celal Bayar ise İsmet Kotak’ın çalışkan, dürüst, ileri görüşlü bir kişi olduğunu söyleyerek, “Hayatı boyunca KKTC için çalıştı” diye konuştu.

Bayar, Kotak’ın ekonomi ve sosyal alandaki çalışmalarına gıpta ile baktığını belirtti.

Konuşmaların ardından anma töreni sona erdi. İsmet Kotak için bugün saat 18.00’de kendi evinde mevlit okutulacak.

FUTBOL TURNUVASI DÜZENLENECEK

Anma etkinlikleri çerçevesinde, yarın ve cumartesi gün Lefkoşa Yusuf Kaptan Sahası’nda “1. İsmet Kotak U14 Anı Futbol Turnuvası” düzenlenecek. “U 14 yaş gurubu (2000 yılı + doğumlular) anı futbol turnuvasına; Doğan Türk Birliği, Dumlupınar, Küçük Kaymaklı ve Yenicami takımları katılacak.

8 Eylül’de yapılan basın toplantısında çekilen kuralara göre takım eşleşmeleri ve turnuva programı şöyle:

“12 Eylül Cuma: 1. Maç-17:30 Küçük Kaymaklı- Doğan Türk Birliği; 2. Maç-19:30 Dumlupınar - Yenicami

13 Eylül Cumartesi: Üçüncülük maçı- 17.30; Final – 19.30”

Açıklamada, kupa ve madalya töreninin final maçı sonrası yapılacağı belirtildi.
Editör: TE Bilisim