Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, iki ülke arasında kültürel, sportif ve turizm amaçlı ilişkiler geliştirmek için KKTC'de temaslar yapan Kosova Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Enis Kervan başkanlığındaki iş adamları ile siyasetçilerden oluşan heyeti kabul etti.

Kosova Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Kervan kabulde, Başbakan Yardımcısı Denktaş’a Prizreni’nin bir tablosunu hediye etti. Denktaş da Kervan’a Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın çektiği fotoğraflardan oluşturulan ve ölümünden sonra baskısı yapılan “Kıbrıs’ın Kapıları” kitabını verdi.

DENKTAŞ: “KOSOVA’YLA KÜLTÜREL VE EKONOMİK İLİŞKİLER GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, “KKTC’ye hoş geldiniz. Sizleri ağırlamaktan mutluyuz” diyerek başladığı konuşmasında, Kosova’nın ilgi ve gıptayla izledikleri bir ülke olduğunu söyledi.

Kosova’daki Türkler ve hatta Kosova’nın bütünüyle kültürel ve ekonomik ilişkileri geliştirmek, karşılıklı ne yapılabileceğine bakmak, bir ilişki başlatmak istediklerini belirten Denktaş, buna ihtiyaç da duyduklarını ifade etti.

“ÜMİT EDERİM YANILIYORUMDUR”

Kıbrıs görüşmelerinin sürdüğüne de işaret eden Serdar Denktaş, “Ben doğdum doğalı görüşmelerin içerisindeyiz. Baskı ile bir anlaşma imzalanması ne kadar doğru olur bilemem. Geçmişte 1960’ta bu yaşandı, 3 yıl sürebildi. Şimdi yine benzeri bir durumla karşı karşıya gibiyiz ama ümit ederim yanılıyorumdur” dedi.

“Çözüm olabilir veya olmayabilir” diyen Denktaş, KKTC’de sıkıntılara rağmen en azından özgür bir yaşantı bulunduğunu, savaş olmadığını, çocukların artık kendi zamanlarındaki gibi ellerinde silah mevzilerde beklemediğini vurguladı.

9 ÜNİVERSİTE

Türkiye’nin yardımlarıyla altyapının tamamlandığını, yatırımların hızla sürdüğünü anlatan Denktaş, KKTC’de 9 üniversitenin faaliyet gösterdiğini ve çoğunun İngilizce eğitim verdiğini ifade etti.
HAZİRANDAN SONRA KOSOVA ZİYARETİ GÜNDEMDE
“Birlikte yapabileceğimiz çok şey var” diyen Denktaş, Haziran’daki seçimler sonrasında Kosova’yı ziyaret edebileceğini, imkanların değerlendirilmesiyle bir ilişki başlatılabileceğini söyledi.

Ekonomik faaliyetten önce kültürel ve sportif konularda işbirliği yapılabileceğini vurgulayan Serdar Denktaş, gençlerin kapalı izole bir ortamda yaşamaktan büyük sıkıntı duyduğunu kaydetti.

“Dost, kardeş ülkelerle teması çoğaltmak bizim için önemli” diyen Denktaş, “KKTC’de bir mikrop var buraya bir kez gelen en az 7 kez daha gelmek zorunda” diyerek espri yaptı.

KERVAN: “DENKTAŞ AİLESİNİN YERİ FARKLI”

Kosova Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Enis Kervan da, Kosova’daki Türk Partisi’nin iş adamları ve iş kadınlarından oluşan 20 kişilik heyetiyle KKTC’de olmaktan duydukları memnuniyeti belirtti.

Kervan, “KKTC’de sizlerin misafiriniz olmaktan mutluyuz. Türk Dünyası’nda Denktaş ailesinin yeri farklıdır. Sizinle birlikte olmak hepimiz için onur verici. Başarılı çalışmalarınızdan haberdarız” ifadelerini kullandı.
Turizm, kültürel ve diğer alanlarda Türkiye ile ilişki içerisinde olduklarını ve KKTC ile de ilişkileri canlandırmak adına geldiklerini kaydeden Kervan, dönüşlerinde Kosova’da KKTC’yi tanıtma imkanı bulacaklarını belirtti.
Denktaş’ı Kosova’ya davet eden Kervan, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı her zaman anmakta olduklarını, Serdar Denktaş’ı da ister anma gününde, isterse de başka uygun bir zamanda Kosova’da görmek istediklerini söyledi.

“HER YERDE ELÇİNİZ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Kervan, “Bizler bundan sonra da her yerde sizlerin elçileriniz olmaya devam edeceğiz” diyerek, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın Kosova’yı tanımadığını hatırlattı.

Kervan, kültürel ve dostane bağların devamını diledi. 
Editör: TE Bilisim