Vatandaş hükümetten sağlığı ilgilendiren tedbirler yanında ekonomik tedbirler de almasını ve banka borçlarını ertelemesini bekliyor.

Dünyadaki örneklere bakıldığında gelişmiş ülkeler Korona virüsle mücadelede halkı evlere kapatma ve çalışma hayatını durdurma kararı yanında ekonomik tedbirler de alıyor.

Polis ve zabıta, Bakanlar Kurulu'nun kararına uymayarak açık olmaya devam eden işletmeleri kapatmakla görevlendirildi.

 Peki KKTC Bakanlar Kurulu ekonomik tedbirler aldı mı? 

Özellikle özel sektörde faaliyet gösteren işletmeler iki hafta boyunca iş yapamayacak. İşletmelerin çalışanlarını ve varsa kredi borçlarını nasıl ödeyeceği merak konusu.

Özellikle konut kredisi gibi yüksek tutarlı borçları vatandaşın ödemekte güçlük çekeceği hatta ödeyemeyeceği haber merkezimize ulaşan bilgiler arasında.

Yine gündelik işçilerin de çalışmadan geçireceği sürede yaşayacağı maddi kayıp ve olası banka kredi borçları nasıl ödeyecekleri konusunda belirsizlik var.

Turizm sektörü de aynı durumda. Otellerin bu süre içerisinde uğrayacağı ekonomik kayıp nasıl karşılanacak? 

Tüketiciler, önceden satın aldıkları turlarını iptal edebilmek için tur operatörlerinin kapısını çaldı. Turlarının iptalini talep edip, ödedikleri paraları da geri istediler.

Ticari işletmeler tarafından bakıldığında firmaların ticaretini devam ettirebilmesi ya da virüs öncesinde çektikleri banka kredilerini ödeyebilmesi için işine devam edebilmesi gerekiyor.

Hükümetin sağlık tedbirleriyle birlikte ekonomiyi de ayakta tutacak önlemleri bir an önce açıklaması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim