Yazılı açıklamasında, 12 Mart 2014 tarihinde imzalanan anlaşmanın TBMM’de kabul edildiğini, TC Resmi Gazetesi’nde de yayımlandığını, protokolün en az 5 yıllık süreyi kapsaması nedeniyle KKTC Meclisi tarafından da onaylanması gerekmesine rağmen geçmiş CTP-DP hükümeti tarafından Meclis’e getirilmediğini kaydeden Çeler, hukuki boyutu yanı sıra anlaşmanın içeriğine de karşı olduklarını yineledi.

Anlaşmanın hukuki boyutuyla ilgili Yüksek İdare Mahkemesi’ne dava dosyaladıklarını ve sürecin sürdüğünü anımsatan Çeler, Gençlik ve Spor’un Kıbrıslı Türklerin elinden alınarak TC’den gelen ekibe devredilmesini öngören anlaşmaya içerik açısından da şiddetle karşı olduklarını ifade etti.

Zeki Çeler, anlaşmayla birlikte Gençlik ve Spor dairelerinin küçültülerek işlevini yitirdiğini ve “göstermelik bir şekle dönüştürüldüğünü” iddia ederek, ‘KKTC genelinde Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nce işletilen ve işletilecek yurtlar başta olmak üzere, öğrenci yurtlarının inşası, tamir, bakım, modernizasyonu ve işletilmesinin de Koordinasyon Ofisi’ne devredildiğini savundu.

Geçmiş CTP-DP hükümetinin anlaşmayı ısrarla meclise getirmediğini belirten Çeler, şöyle devam etti:

“Ömer Kalyoncu başkanlığında kurulan CTP-UBP hükümeti bu anlaşmayla ilgili ne düşünmektedir? Hükümet, Gençlik ve Spor’u Koordinasyon Ofisi’ne devredeceği için mi Bakanlık olarak ele almadı da Başbakanlığa bağladı? Başbakan Ömer Kalyoncu ile geçtiğimiz yıl söz konusu anlaşma gündeme geldiğinde meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada anlaşmaya karşı çıkan CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman’ın bu konudaki görüşleri nedir? Kamuoyuna bu konuda açıklama yapmalıdırlar.”

DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi için elinden gelen çabayı gösterdiğini de savunan Çeler, “Sayın Denktaş Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde bir yandan kurumlarımızın devri için gayret gösterirken, hükümet bozulma aşamasına gelince bu kez TC Yardım Heyeti’nden şikayet etmeye başlamıştır. Sayın Denktaş sözkonusu anlaşmayla ilgili şimdi ne düşünmektedir? diye sordu.
Editör: TE Bilisim