Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Demokratik Kongo Cumhuriyeti Yunanistan Büyükelçisi’nin “turist” statüsüyle KKTC’ye gelerek toplantılar düzenlediğini ve GAÜ’de eğitimlerine devam eden Kongolu öğrencilere “Adadan ayrılmaları ve eğitimlerini bırakmaları yönünde baskı yaptığını” kaydetti. 

GAÜ’den yapılan yazılı açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından KKTC üniversitelerine karşı yürütülen karalama ve engelleme çabalarına bir yenisinin daha eklendiği belirtildi. 

GAÜ, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Yunanistan Büyükelçisi ve elçilik birinci sekreterinin KKTC’ye turist statüsü ile geldiğini ve Kongolu öğrencilere; “yasal olmayan korsan ülkenin diplomasını Kongo geçerli kabul etmeyeceğinden ülkenize dönün” telkininde bulunduğunu kaydetti.

GAÜ, olayın, GAÜ’de eğitimlerine devam eden Kongolu öğrencilerin olayı, GAÜ Kongo temsilcisi Bertin Ngoyi Lumbue’ye bildirmeleri üzerine ortaya çıktığını dile getirdi.

GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Asım Vehbi, konuyla ilgili açıklamasında, olayı “skandal” olarak niteleyerek, Kuzey Kıbrıs üniversitelerine yönelik saldırıların boyut değiştirdiğine vurgu yaptı ve ülke yükseköğretiminin yeni bir tehdit ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Kongolu öğrencilere yapılan baskının ülkenin tüm üniversitelerine yapılmış bir baskı ve engelleme girişimi olarak algılanması gerektiğini ifade eden Vehbi, olayı şiddetle kınadı ve olayın uluslararası diplomasi arenasında protesto edilmesi için gerekli girişimleri başlatılacağını belirtti.

Editör: TE Bilisim