Genel Kurulda ilk olarak, Meclis Danışma Kurulu’nun toplantının “genel görüşme ve Meclis araştırmasıyla ilgili işler” bölümünde “1995 Yılında Meydana Gelen Beşparmak Dağları Yangınından İtibaren Ülkemizdeki Orman Yangınlarında Alınan Önlemlere İlişkin Yönetici ve Diğer İlgililerin İhmali Olup Olmadığına, Gereken Önlemlerin Alınıp Alınmadığına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi”nin konu hakkındaki raporunun güncel konuşmalardan önce görüşülmesi okunarak, oy birliği ile kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra Emeklilik Değişiklik Yasa Önerisi hakkında komitede İvedilik önerisi ele alındı. Söz alan, Komite Başkanı Sunat Atun, bu konuda mağdur olan bir kesim olduğunu ve bu mağduriyetin giderilmesi için teknik düzenlemenin yapılacağını, komite üyelerinin üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerini  kaydetti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de söz alarak, engelli olan ve emekli olanların ötekileştirildiğini ve bu konuda çok büyük bir yanlış olduğunu belirterek, bu öneriyi desteklediklerini ve olumlu oy vereceklerini söyledi.

MANAVOĞLU

HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu da konuşmasında, mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini, HP olarak bunu destekleyeceklerini söyledi.

ŞAHALİ

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, önerinin CTP’li milletvekillerinin tamamının imzasıyla sunulduğunu belirterek, 9. Dönem 3. yasama yılı bitmeden bu yasanın bitirilmesi için bir irade gösterileceğine inanç belirtti.

Emeklilik menfaatlerinin düzenlenmesi için bir düzenlemenin yeterli olacağını belirten Şahali, Meclisin bugün bu konuda gösterdiği konsensusunun takdire şayan olduğunu kaydetti. 

İvedilik önerisi oy birliği ile kabul edildi.

Genel Kurul’da daha sonra Seçim Tarihinin Belirlenmesi, Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Geçici ve Özel Ad-Hoc Komite Başkanlığı’na Sunat Atun, Başkan vekilliğine ise Bertan Zaroğlu’nun getirildiği milletvekillerinin bilgisine getirildi.   

BAYBARS

Konu hakkında söz alan HP Milletvekili Ayşegül Baybars, komitenin kurulmasının demokrasiye sunulan kara bir leke olduğunu ileri sürerek, komitenin oluşumunun Anayasaya aykırı olduğunu savundu.  

Seçim tarihinin belirlenmesi için Hukuk Siyasi İşleri ve Dışilişkiler Komitesi’nde görüşülmesi gerektiğini söyleyen Baybars, gayrı yasal şekilde kurulduğunu belirttiği komiteye başkan ve başkan vekili atamasını eleştirdi.

Artık YDP’li olmadığını söyleyen bir kişinin, bu komiteye YDP’den başkan vekili olmasını da eleştiren Baybars, komiteye üye vermeyeceklerini ve yasal süreç başlatacaklarını söyledi.

Bugüne kadar  Kıbrıs Türk siyasi tarihinde yasama meclisinde hiçbir seçim tarihinin Ad-Hoc komiteye bırakılmadığını ifade eden Baybars, “hem siyaseten, hem hukuken bunun çok yanlış olduğunu” vurguladı.

Baybars, “Bu komitenin kuruluşundaki sakatlık ve mahkemenin vereceği karar bu yanlışı tescilleyecek” dedi.

Hükümetin meclisi hiçe saydığını savunarak bunu eleştiren Baybars, bu konuda “toplumun ciddi bir tokat atacağına” inanç belirtti.

Hukuk komitesinde bulunan bir yasa tasarısı varken, divan kararıyla bunun yeni kurulan komiteye aktarılmaya çalışmasının yanlış olduğunu savunan Baybars, sadece kendilerinin değil muhalefetten hiçbir partinin komiteye üye vermediğini anımsattı.

Editör: TE Bilisim