Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yeşil Kampüs İnisiyatifi işbirliğinde “KKTC’de Katı Atık Yönetimi Mevcut Durum ve İleriye Yönelik Tesbitler
Çalıştayı” bugün Kalkanlı’da bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde yapıldı.
Çalıştaya Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Turgut Tümer, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, Belediyeler Birliği Başkanı ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ile Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara da katıldı.
Çalıştayın Moderatörlüğünü Prof. Dr. Kahraman Ünlü ve Yrd. Doç Dr. Bertuğ Akıntuğ yaptı. KKTC’deki Katı Atık Yönetim Sisteminin mevcut durumunun ortaya konması ve KKTC’de Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi’nin kurulabilmesi için önerilerin tartışıldığı çalıştay saat 14.00’de yapılan panel ile sona erdi.
Turizim, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel çalıştayda yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Ülkemizde katı atık sorununun önüne geçmek için böylesi çalıştayların yapılması ve bu konularda önlemler almamız açısından çalıştayın önemi büyüktür.
Ülkemizde geçmişten bugüne katı atıklar sıkıntı yaratıyor, daha öncede Dikmen Çöplüğü’nü Avrupa Birliği’nin projesi ve bizim çalışmalarımızla ortadan kaldırarak yeşil alana dönüştürdük. Şimdi ise Güngör’de düzenli bir depolama tesisi kurduk. Ama bu tesisin de ileride kapatisesi dolacak. Bununla ilgili olarak yeni çalışmalar yapıyoruz. Oraya çağdaş, moderin ve çöpleri ortadan kaldıracak bir tesis için ihaleye çıkıyoruz. Kısa zamanda ihaleyi sonlandırıp, orada kurulacak tesis ile uzun zamandan beri sorun haline gelen katı atıkları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.
Ülkemizde bu durmların önüne geçmek için insanımızın da duyarlı olması gerekmektedir. Kendi vatandaşlarımızda bu tür atıkları gelişi güzel atmayarak bizlere yardımcı olmalarını beklemekteyiz. Bugün düzenlen çalıştayın önemi de bu açıdan oldukça fazladır. Mevcut atık yönetim sisteminin işleyişi, alt yapısı ve kapasitesi dahil olmak üzere tüm yönleriyle ele alınarak akademik çevreden, sivil toplum kuruluşlarından, meslek odalarından, belediyelerden ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlardan uzmanların katılımıyla gerçekleşen çalıştayın ülkemiz açısından önemli olduğunu ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunarım.” dedi

Editör: TE Bilisim