Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, gündem dışı konuşmaların ardından özel gündemde yer alan işleri de görüştü.

Genel Kurul bu kapsamda Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin gündeminde bulunan “Bazı Yasa Gücünde Kararnamelere İlişkin Raporu”nu görüştü ve oybirliği ile onayladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, KKTC Pasaport Yasası oybirliği ile onayladı.

Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Afet Özcafer, komitenin gündeminde bulunan ve zaman aşımına uğrayan bazı yasa gücünde kararnamelerin komitenin gündeminden kaldırıldığına ilişkin raporunu vekillerin bilgisine getirdi.

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem yaptığı  konuşmada “biz haklıydık” demenin neyi değiştireceğini sorarak, UBP’nin her kararnameden sonra duvara vurduğunu savundu.

Bu kararnamenin geri çekilmesini çok kez söylediklerini ancak bunun yapılmadığını ifade eden Adem, bu kararın LTB’nin kurtarılması için alındığını, ancak bugün LTB’nin durumunun ortada olduğunu ifade ederek, bundan sonra bu gibi hataların yapılmaması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından kararnameye ilişkin rapor oybirliği ile kabul edildi.

Oylamanın ardından yazılı ve sözlü sorulara geçildi.

Un ithalatı ile ilgili gelen soruyu yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, doğan ihtiyaçtan dolayı ithal miktarının 500 tona çıkarıldığını ifade ederek, ihtiyaç arttıkça yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceğini söyledi.

Amcaoğlu, TÜK’ün bu iş içerisinde ticari bir amaç için sokulmadığını belirterek, amacın piyasaya destek olduğunu kaydetti.

TATAR

Sonay Adem’in sigara kaçakçılığı konusunda sorduğu bir soruya cevap veren Maliye Bakanı Ersin Tatar, bu konuda Gümrük Dairesi’nin elinden geleni yaptığını, kaçakların yakalandığını ifade etti.

Tatar, geçen günlerde Gazimağusa Limanı’nda yapılan operasyonu anlatarak, açık denizde yapılan sigara kaçakçılığının önlendiğini ifade etti ve kendi içlerinde kaçakçılığın olduğuna inanmadığını söyledi.

Denetimlerinin sürdüğünü, çünkü kaçakçılığın devlete gelir kaybı yaşattığını, bu yüzden çok hassas olduklarını belirten Tatar, Türkiye ve uluslar arası örgütlerle kaçakçılığa karşı hassas bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.

Tatar, serbest bölgede gerekli çalışmaların yapıldığını, ancak açık denizlerde yapılan kaçakçılıkların ülkeye veya başka ülkelere yansıyabileceğinden dolayı titiz davrandıklarını kaydetti. Tatar, Gazimağusa’da yakalanan kişilerin mahkemeye çıkarıldığını ve tutuklu olduğunu, içte kaçakçılığa karşı ise denetimlerin sürekli yapıldığını vurguladı.

Sözlü soruların ardından, sözlü soruya dönüştürülen yazılı sorulara geçildi.

Sonay Adem’in “Cumhurbaşkanı’nın sattığını açıkladığı taşınmaz mallarla ilgili” sorusuna karşılık Başbakan Küçük, “Bu konu hükümeti de aştı” diye karşılık verdi.

Kürsüden soru sorulmaması üzerine “Görüşülecek Tasarı ve Öneriler ile Komitelerden Gelen Diğer İşlere” geçildi.

Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı UBP Girne Milletvekili Mehmet Tancer, söz alarak komiteden gelen “Özel Güvenlik Hizmetleri Yasa Tasarısı”nı yeniden değerlendirmek üzere geri çekti. Genel Kurul da bunu oybirliği ile onayladı.

Tancer, ikinci olarak, ülkede ilk kez çıkarılacak olan “KKTC Pasaport Yasa Tasarısı”nı ele aldı ve genel kurula yasa tasarısı hakkında bilgi verdi. Tancer, komitenin yasa tasarısını oybirliği ile kabul ettiğini ve genel kurula sunduğunu söyledi.

Tancer, vatandaşların bugüne kadar seyahatlerinde kullandığı KKTC pasaportlarının bir yasaya değil yönetsel uygulamalara dayanılarak yapıldığını ifade ederek, Pasaport Yasa Tasarısının, pasaport işlemlerini düzenlemek ve kurallara bağlamak amacıyla hazırlandığını kaydetti.

İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, dünya standartlarında bir seyahat belgesine kavuşulduğunu belirterek, komiteye teşekkür etti.

Çavuşoğlu, pasaporta yönelik yapılan düzenlemeleri anlatarak, alınan pasaportlarda ekstra harç talep edilmediğini, bu pasaportların da 24 saatte alınabileceğini, ancak hemen acil istenen pasaportlarda ek ücret talep edildiğini söyledi.

Konuşmaların ardından tasarı madde madde oylanarak, oybirliği ile geçirildi.

Genel kurul daha sonra bugünkü oturumunu tamamladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 21 Mart Perşembe günü yeniden toplanacak.

Editör: TE Bilisim