Genel Kurul’da ilk olarak güncel konuşmalara geçildi.

ANGOLEMLİ

İlk konuşmayı dövizdeki dalgalanmalar konusunda TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli yaptı.

Angolemli, tüm çarşının, ev kiralarının, ücretlerinin dövize endeksli olduğunu ancak, maaşların TL olarak ödendiğini söyledi.

Döviz borcu olanların yaşadığı mağduriyete de dikkat çeken Angolemli, daha önce bu konuda tedbirler alındığını, ancak günümüzde böyle bir düzenlemenin yapılmadığını kaydetti.

Hükümet edenlere bu konuda alınacak tedbir olup olmadığını soran Angolemli, bu konuda açıklama beklediklerini kaydetti.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da Angolemli’ye cevaben yaptığı konuşmada, bir adım atılmadan önce dövizdeki dalgalanmanın nerelere gideceğinin görülmesi gerektiğine işaret etti.

Denktaş, bu dalgalanmanın nereye gideceğini gördükten sonra yapılabileceklerin değerlendirileceğini, dalgalanma durulduktan sonra duruma göre alınabilecek önlemlerin alınacağını belirtti.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre de, Hala Sultan İlahiyat Koleji konusunda yaptığı konuşmada, okuldaki duruma işaret ederek, İlahiyat Koleji’ne ilginin yoğun olduğunu belirtti.

Töre, kolejin kapatılması için açılan davaları eleştirerek, mezun olan gençlerin sadece “Arapça öğrenir kuranı kerim eğitimi alır” mantığının doğru olmadığını anlattı.

Töre, “Okulda verilen eğitim ve öğretim tamamen milli Eğitim Bakanlığına bağlıdır, öğretmen atamalarını da Milli Eğitim Bakanlığı yapmaktadır” dedi.

Töre, Mahkemenin adaletli davranması temennisinde bulundu.

BEROVA

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da, Töre’nin konuşmasına cevaben, kolejin bakanlığa bağlı ve diğer eğitim kurumları gibi bir kurum olduğunu belirterek, Genel Öğretim Dairesi altında bulunan okulun açılış sürecini anlattı.

Okulun müfredatının bakanlık tarafından belirlendiğini ifade eden Berova, kolej düzeyinde olan okulun, sınavla öğrenci alan bir kurum olduğunu anlattı.

Okul üzerinden yapılan söylemleri doğru bulmadığını vurgulayan Bakan Berova, okulun kendilerinin yaptığı müfredat doğrultusunda çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası Teşkilat (Değişiklik) Yasa Tasarısı” görüşülmeye başlandı.

SOYER

İlk konuşmayı yapan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, dövizdeki yükselişe dikkat çekerek, KKTC bütçesinin gelecek yıl için öngördüğü tüm kalemlerde ciddi bir kayıp olacağını söyledi.

Döviz kurundan dolayı asgari ücretin dolar bazında 14 yıl geriye gittiğini ileri süren Soyer, kamu görevlileri açısından ise barem 16’nın 10’cu basamağında bulunan bir kamu görevlisinin maaşının 2005 yılı düzeyinde gerilediğini kaydetti.

Tarımı destekleme kaleminde bulunan tüm kaynakların da erimiş durumda olduğunu ifade eden Soyer, ülkedeki bütün yapının dolara endeksli olduğunu ve bütün insanların ciddi kaybı olduğunu, yaşam kalitesini aşağı çekeceğini, yaşam derdini yükselteceğini anlattı.

Dövizdeki yükselişin, ister istemez öğrenci ücretlerine de yansıyacağını ifade eden Soyer, ülkede okuyan öğrencilerin de öğreniminin zora gireceğini vurguladı.

Soyer, Merkez Bankası’nın işleyişini eleştirdi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, doların diğer para birimleri karşısında çok değerlendiğine işaret ederek, durumun Soyer’in söylediği kadar vahim olmadığını kaydetti.

Merkez Bankası’nın daha yönlendirici, aktif olabileceğini ifade eden Tatar, Merkez Bankası çalışanlarının teşkilat yasasında doğru yapılacak değişiklikle, personelin daha verimli çalışabileceğini söyledi.

Yapılacak değişiklikle, kara paranın aklanmasının önlenmesi için personelin de yetiştirilebileceğine işaret eden Tatar, şu andaki durumda ülkenin TL’den başka para birimi kullanmak gibi bir çaresi olmadığını, Merkez Bankası’nın da TL’yi sorgulaması gibi bir durumu olmadığını kaydetti.

Tatar, dövizin daha da yükselmesi durumunda hükümetin Türkiye ile konuyu görüşmesinin gerekebileceğini de kaydetti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, UBP-TKP hükümeti döneminde TL’nin rayına oturduğunu anımsatarak, dövize endeksli maaşlara geçilmesi konusunda yapılan önerilerin ise kabul görmediğini hatırlattı.

Dövizin yükselişine göre piyasadaki her şeyin fiyatının oynadığını ifade eden Angolemli, ithalat yapan ve ticaretle uğraşanlar için en önemli tehlikenin piyasanın durgunlaşması olacağını söyledi.

Angolemli, dövizle borçlanmalar konusunda mutlaka tedbir alınması gerektiğine işaret etti.

SOYER

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de yeniden söz alarak, eski bir alışkanlık nedeniyle Sterlin’in kullanıldığını ancak, günlük yaşamda ülke piyasasında fiyatların Dolar ve Euro bazında belirlendiğine işaret ederek, bu sebeple ilk konuşmasında doları baz aldığını söyledi.

Geçmiş hükümet dönemlerinden örnekler veren Soyer, geçmişte yapılan düzenlemeleri de hatırlattı.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, bu dalgalanmanın nerede biteceği bilinmediği için, ufukta bir krizin göründüğünü kaydetti.

Amerika’nın dolar konusundaki politikasını beklemek durumunda olduklarını söyleyen Denktaş, “Ancak battık, bittik durumunda da olunmadığını” söyledi.

Krizi fırsata nasıl dönüştürürüzü düşünerek hareket etmek gerektiğini ifade eden Denktaş, bunun kararının verileceğini, gelecek yılla ilgili öngörülerinin de dövizin bu kadar dalgalanacağı şeklinde olmadığını söyledi.

Merkez Bankası teşkilat yasası değişikliğinin çok uzun zamandır gündemde olan ve beklenen bir değişiklik olduğuna da dikkat çeken Bakan Denktaş, değişikliğin önemli ve gerekli olduğunu vurguladı.
Denktaş ihale tüzüğünün tümünün Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini, ihale yasasının şu an itibarıyla yürürlükte olduğunu belirterek, teşkilat yasasının da Genel Kurul’a geleceğini kaydetti.

Konuşmalar sonrasında yasanın bütünü üzerindeki oylamalara geçilerek, yasa tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.
Editör: TE Bilisim