KIBRIS MANŞET-ÖZEL

Sebze meyve ve et ürünleri fiyatları karşılaştırıldığında fiyat farkları oldukça şaşırtıcı.

Türkiye’de net asgari ücret 2 bin 324 TL olarak uygulanırken ülkemizde son artışla birlikte net 3.132 TL olarak uygulanıyor.

Türkiye ile arada yaklaşık 800 Liralık fark var ancak bu fark KKTC’deki ve Türkiye’deki hayat pahalılıkları göze alındığında KKTC’de bir asgari ücretlinin yaşam şartlarının ne kadar zor olduğunu gözler önüne seriyor.

Yıllar içinde Türkiye’de asgari ücretlinin yaşam şartları iyileşirken KKTC’deki fakirleşme dikkatlerden kaçmıyor.

Kira, elektrik, ısınma, ulaşım gibi faktörlere hiç girmeden sadece karnını doyurmak isteyen bir asgari ücretli bile adeta açlığa mahkum yaşıyor.

Asgari ücretli kirada oturuyorsa maaşının zaten hiç dokunmadan yaklaşık yüzde 40’ı kiraya gidiyor.

Sadece 1 simit bile ülkemizde 4 liradan satılırken Türkiye’de bu rakam 1 liraya kadar düşüyor.

Temel tüketim ihtiyaçları incelendiğinde örneğin Türkiye’de 4.95 TL’ye alınan 1 litre sütün fiyatı KKTC’de 7 TL civarında. En ucuz sebzelerde patates Türkiye’de market raflarında 1.90 TL’den alıcı bulurken KKTC’de 5.5 TL’ye satılıyor.

Et fiyatlarında da KKTC uçmuş durumda. Dana kıymanın fiyatı marketlerde 70 liraya kadar çıkıyor. Türkiye’de ise 37 TL’ye zincir süper marketlerden yemeklik dana kıyma almak mümkün.

Tavuk fiyatlarında da durum farklı değil. Bütün tavuğun kilosu Türkiye’de 9 TL iken KKTC’de kilosu 16 TL’ye kadar dayanıyor.

Editör: TE Bilisim