Son yılların bilim adamlarının bitki ve hayvanların genetiği üzerinde oynaması ile insana ve doğaya verdiği zararlar ortaya çıkmaya başladı.Birçok ülkede bu tür uygulamaların yapıldığını görmekteyiz fakat bu uygulamaların son günlerde zararları ortaya çıktık sonra GDO ‘lu ürünlerden uzak durmaya başlanmıştır.İnsan sağlığını tehdit eden GDO’lu ürünlerin KKTC’de ne kadar kullanıldığını kimlerin bu ürünlere izin verdiğini merak ediyoruz.Ülkemizde artan sağlık sorunlarının başında denetimsizliğin geldiğini bilmemize rağmen tedbir maalesef alınamıyor.

BİRÇOK VATANDAŞ GDO’NUN NE OLDUĞUNU BİLMİYOR.

GDO;Genetiği Değiştirilmiş Organizmadır.

GDO bitki ve hayvanların laboratuvar ortamında bilim adamları tarafından genetik özelliklerinin değiştirilmesi sonucu oluşan yeni tarımsal ve hayvansal ürünlerdir.

GDO’nun amaçları Nedir ?

Bitki ve hayvanların doğal yaşam alanları hariç yerlerde büyüyebilmesi,Böceklere karşı dirençli hale gelebilmesi,Sert hava koşullarında yetişebilmesi,Daha fazla ürün elde edilebilmesi (inek sütü gibi)

Bu teknikler bir bitki veya hayvan DNA’sına gen yerleştirmek ya da bu DNA’lardan gen çıkarmak için kullanılır. Bilim adamları genetik teknolojisini, soğuk havalara dayanıklı don önleyici balık genine sahip domates ya da yabancı otları öldürmede kullanılan ilaçlara karşı dayanıklı bakteri genine sahip mısır bitkisi gibi doğal yaşamda hiç bulunmayan biyolojik karakterde bitki, hayvan ve virüs ve bakterileri üretmek için kullanırlar .

DÜNYADA EN YAYGIN GDO’LU ÜRÜNLER,

Soya Fasulyesi,Mısır,Pamuk,Süt,Şeker,Yapay Tatlandırıcı(Aspartam),Kanola Yağı,Kabak gibi ürünlerin yanında birçok üründe haberimiz olmadan marketlerden bu ürünleri alabilmekteyiz.

GDO’nun ZARARLARI BÜYÜK BOYUTLARDA.

Vücut Sistemlerini bozar,Kronik hastalıklarda artış gösterir,Vücutttan atılamamasından dolayı hamile kadınlarda ve doğmamış fetüslerde öldürücü olabiliyor,Gıda Alerjileri,Otizm,üreme düzensizliği ve sindirim bozuklukları.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde GDO’lu ürünlerin organ tahribatına, sindirim ve bağışıklık sisteminde düzensizliklere, yaşlanmanın hızlanmasına ve kısırlığa neden olduğu tespit edilmiştir.

Genetik mühendisliği birbiriyle alakası olmayan türlerin genlerini birbirine karıştırarak tahmin edilemeyecek yan etkilere kapı aralamaktadır. Dahası transfer edilen genin türünden bağımsız olarak üretilen yeni tür bitkiler yeni toksinler, alerjenler, kanserojenler ve beslenme zaafiyetleri gibi zararlar doğurmaktadır.ı

ÜLKENİN EKO SİSTEMİNİ BOZUYOR.

  GDO’lu ürünler sadece insanın değil doğanın tüm varlıklarını tehdit eden bir unsur haline gelmiştir. Bitki ya da hayvan bakteri ya da virüs GDO’lu ürünler hangi canlıya zarar verirse versin doğrudan ya da dolaylı yoldan insan sağlığına da zarar vermektedir. Bu yüzden GDO’lu ürünleri tüketmemek hayati bir önem taşımaktadır.

HÜKÜMETİN ACİL ÖNLEM ALMASI ŞARTTIR.

       GDO’lu ürünler konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan ülkemizin tedbir almasını düşünerek yetkilileri uyarmayı görev kabul ediyoruz.Özellikle Ekmek ve Mısır ile beslenen Hayvanların yenmesi durumunda sağlığımızın bozulacağını ve zaman içerisinde büyük sorunların yaşanacağı dikkate alınarak tedbirlerin acilen alınması kaçınılmazdır.Ülkeye GDO’lu ürünlerin derhal ithalatının durdurulması yönünde karar üretmek Hükümetin boynunun borcudur.

Tözün Tunalı

Başkan.

Editör: TE Bilisim