Türkiye’nin Kıbrıs sorununa, kendi ölçülerinde bir çözüm istediğini savunan ve bu “ölçüleri etkilemeleri gerektiğini” iddia eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, “Türkiye kendi çıkarları ile Kıbrıslı Türklerin güvenliği arasında bir seçim yapmalı” dedi.

Kocas, Politis’e verdiği ve gazetenin “Güvenlikte Kabul Etmediklerimiz” başlığıyla manşete çektiği mülakatında; Türkiye’de, “Büyükada” diye nitelediği Kıbrıs’ta Türk askeri varlığının korunmasını isteyenler yanında “çok daha gerçekçi düşünenler de bulunduğunu” söyledi, şunları ekledi:

“Türkiye artık, Kıbrıslı Türklerin güvenliğini mi yoksa kendi jeopolitik avantajlarını mı güvenceye almayı istediğine karar vermeli. Kıbrıslı Türklerin güvenliği konusunda iyi ve yaratıcı bir uzlaşı her zaman olur, Ankara’nın dar çıkarları konusunda olmaz. Biz Kıbrıs sorununun çözümünü istiyoruz. Gerçek ve özgün bir çözüm tanımında Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine çıkarları yoktur.

Kıbrıs’ın komşu ülkelerle işbirliği ve dostluk ilişkisi vardır. Ancak her halükarda üçüncü ülkelerin müdahale hakkı hariç tutulur.”

“KIBRIS, 1959-60 DÖNEMİNDEKİ KIBRIS DEĞİL”

“Yunanistan, Kıbrıs sorunundaki olası bir uluslararası konferansa kabul edilebilir somut önerilerle gelmeye hazır mı” sorusuna karşılık ise, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununa çözüm bulmaya yönelik bütün çabalara destek verdiğini ileri süren Kocas, “Kıbrıs; AB ve BM üyesi devlettir” dedi, şöyle devam etti:

“1959-60’taki gibi kurulma aşamasında değildir. Değerlendirilen değil, örneğin; Türkiye’nin AB üyeliğini değerlendiren ülkedir. Uluslar arası konumu son 57 yıl içerisinde değişti. Var olan garanti statüsü de daha çok Türkiye tarafından birçok kez ihlal edildi. Yunanistan konuşma hakkı olan konularda, yani, garanti statüsü ve işgal konularında gerçekçi önerilerde bulunuyor.”

ABD, İngiltere ve Avrupa güçlerinin, çözüm sonrası güvenlik çerçevesine bakışının ne olduğu sorulduğunda Kocas, “Adını söylediğiniz güçler çözüm istiyor. Farkı nedenlerle hiçbiri acele etmiyor, çözümün kalite ve adaletinin çözüm arayış hızıyla doğru orantılı olmadığını unutuyor. Bizim görevimiz, garantiler tasfiye edilmeden ve işgal askerleriyle çözümün çözüm olmayacağını, bunun BM hukuku, uluslararası hukuk ve AB hukukuna aykırı olacağını vurgulamaktır” dedi.

Kocas, “Türkiye, bölgede neredeyse izole edilmiştir. Komşularla sıfır sorun politikası kendi tercihlerinden dolayı başarısız oldu” iddiasında bulundu ve özetle şöyle devam etti:“Türkiye bölgede rol istiyorsa, yeni sorunlar yaratmak veya eskilerini yeniden üretmek yerine sorunların çözümüne katkı koyması gerek. Yeni jeopolitik ve enerji diplomasisi, Ankara’nın, Kıbrıs sorununun çözümünde de daha düşük ton politikası izlemesine potansiyel gerekçeler sunuyor.

“TÜRKİYE KENDİ ÖLÇÜLERİNE GÖRE ÇÖZÜM İSTİYOR, BU ÖLÇÜLERİ ETKİLEMELİYİZ”

Türkiye, Kıbrıs sorununda, kendi ölçülerine göre çözüm istiyor. Bu ‘ölçüleri’ etkilememiz gerek. Bütün taraflar, Kıbrıs sorununun çözümünün, Türkiye’ye veya herhangi başka bir üçüncü ülkeye jeopolitik avantaj sağlayacak çözüm anlamına gelmediğini anlamalıdır. Çözüm, Kıbrıs sorununun ana sorununu ve sebebini; yani işgali çözmelidir. Kıbrıs sorunu toplumlararası anlaşmazlık değil Büyükada’nın (Kıbrıs) bir bölümündeki yabancı işgali ve Kıbrıslı Türklerin yaşadığı bölgedeki askeri işgal varlığıdır.

“TÜRK ÜSSÜNE HAYIR”

Büyükada’nın bedeninde herhangi bir askeri işgal varlığı kalması çözüm olmaz.

Örneğin işgal ordusunun belirli bir bölümünün bir üste kalması Kıbrıs’ın kuzey kesiminin üçüncü ülke askeri tarafından yasadışı işgaline meşruiyet kazandırır.

Türk ordusu gerçekçi bir takvim çerçevesinde tamamen gitmelidir. Çözümü garanti etmek için kalması teorisi, gerçekte, Kıbrıs sorununun çözülmemesinin göstergesi ve itirafıdır.”

“TÜRKİYE İÇİNDEKİ DEMOKRATİK, AVRUPA YANLISI GÜÇLERİ DESTEKLEMELİ, İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRMALIYIZ”

Türkiye’nin, “yükümlülüklerini yerine getirmesi şartıyla” AB’ye üye olabileceğini söyleyen Kocas “Daha doğrusu AB’ye üye olmalıdır. Demokratik ve Avrupai bir Türkiye ülkemiz açısından kazançtır dedi.

Kocas “Türkiye’deki Batı karşıtlığının, tarihi miras çevreleriyle bağlantılı olduğunu ancak bunların hakimiyetinin de şart olmadığını” savunarak, “Türkiye içindeki demokratik ve Avrupa taraftarı güçleri desteklemeli ve işlerini kolaylaştırmalıyız.

Ancak bu, siyasi ilkelerle olmalıdır, pişmanlığa kapılanların veya Türkiye’nin olumlu evrilmesini jeopolitik çıkarlarında görenlerin panik halinde tavizleriyle değil” dedi.

“TÜRKİYE LOZAN’I REDDETMEMELİDİR”

Türkiye’deki başarısız darbe girişinden kısa süre önce Türkiye’yi “en iyi dostunun Yunanistan olduğunu anlaması gereken bir sinir gücü” diye nitelediğini hatırlatan Nikos Kocas, “Dolayısıyla Yunan toprağı aleyhine revize talepler ortaya koymamalı, Uluslararası Deniz Hukuku gibi uluslararası antlaşmaları ve hatta Lozan antlaşmasını reddetmemelidir” dedi, özetle şunları ekledi:“Tarih bize, revizecilerin mağlup olduğunu ancak mağlubiyetlerinin etkilerini daha çok hissettiklerini öğretti. Politikamız, Türkiye’nin iç krizinin dış politikasına geçit bulmaması, komşunun iki ana partisi arasındaki Lozan Antlaşması’na dair zıtlaşmalar bağlamında, uluslararası hukuka karşı ortak bir cephe kurulmamasıdır. Tam da bu nedenle Yunan adaları için kavgalarının yabancı toprak için kavga olduğuna dikkat çektim.”

“KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE TÜRKİYE İLE RUSYA’NIN ÇIKARLARI ÖRTÜŞMEZ”

Kocas, yeni Türk-Rus yakınlaşmasının Kıbrıs sorununu etkileyip etkilemediği sorusuna karşılık “Kıbrıs sorununun çözümü açısından Türkiye ile Rusya’nın çıkarlarının örtüştüğünü zannetmiyorum Rusya, Kıbrıs’ sorununda herhangi özel bir antlaşma yüzünden değil, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olduğu için veto hakkına sahiptir. Kıbrıs sorununa adil ve sürekli bir çözüm olmadığı sürece de Güvenlik Konseyi daimi üyeleri tarafından veto hakkı kullanılması mümkündür” ifadesini kullandı.

“KİMİN KIBRIS’IN DOSTU OLDUĞUNU UNUTTULAR”

Kocas’a, Salamis’teki Antigoni oyunu nedeniyle Yunan Büyükelçiliği önünde düzenlenen protesto da soruldu. Kocas; “Birkaç gün önce Kıbrıslı siyasi liderlerin, Yunan Büyükelçiliği önünde protesto yaptığını görmek beni hayretler içinde bıraktı. Bir an için bile olsa ortak kaleyi terk ettiler ve bugün kimin Kıbrıs’ın dostu olduğunu, kimin olmadığını unuttular. Neyse ki demokratik Kıbrıs halkı, bu tür eylemlere mesafeli kaldı” dedi.
Editör: TE Bilisim