Moderatörlüğünü Gazeteci Aysu Basri Akter, açılış  konuşmasını ise Mağusa İnsiyatifi adına Okan Dağlı’nın  yapacağı,  panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek ve Gazeteci Erdal Güven katılacak.

Mağusa İnisiyatifi’nden yapılan açıklamada, adil ve uygulanabilir bir çözüm için iki tarafın birbirine güven duyabileceği alanlar yaratılmasının gerektiği vurgulanırken, inisiyatifin, bölgesel adımlarla, yaşanan tıkanıklığı aşmaya yönelik politikalar üzerinde çalışarak, öneriler hazırladığı kaydedildi.

Açıklamada, Mağusa İnisiyatifi’nin önerdiği politikaların başında, çözümün anahtarı olarak nitelendikleri ‘Maraş, Liman ve Suriçi’ çözümünün geldiği belirtildi.

Mağusa İnisiyatifi’nden yapılan açıklamada, “Maraş'ın Birleşmiş Milletler kontrolünde, Mağusa Limanı'nın da Avrupa Birliği gözetiminde, iki topluma ve uluslararası kullanıma açılmasını savunuyoruz, Antik Kent Mağusa Suriçi’nin Dünya Kültür Mirası listesine eklenerek kentin tarihi ve kültürel yapısının korunmasını garantiye alacak girişimler yapıyoruz” denildi.

Maraş-Liman-Suriçi formülü ile uygun biçimde atılacak karşılıklı adımların Kıbrıslı Türklerin dünyayla entegre olamayışından doğan mağduriyeti giderme potansiyeline sahip olduğu savunulurken, Maraş’ın yasal sahiplerine iade edilmesiyle de Kıbrıs Rum toplumunun 38 yıllık acılarının giderilmesine yönelik önemli bir adım atılacağı ifade edildi.

Formülün, iki tarafa yapacağı politik katkının yanında ekonomik açıdan da iki tarafta süregelen ekonomik açmaza yönelik etkili bir alternatif yaratacağı ileri sürüldü.

Açıklamada, Mağusa İnisiyatifi’nin 24 Şubat tarihinde Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen başkanlık seçimlerinde Nikos Anastasiadis’in başkan seçilmesiyle, Kıbrıs Rum toplumunda yeni bir sürecin başladığına inandığı belirtildi.

Seçimlerin hemen ardından yaşanan banka krizi ve Avrupa Birliği’nin Güney Kıbrıs ekonomisine yönelik tavrının, Kıbrıs Rum toplumunun 1974 yılından bugüne süregelen durumun radikal bir değişikliğe uğrayacağına dair sinyal olarak değerlendirildiği kaydedildi.

Editör: TE Bilisim