SALAMİS ŞEHRİNİN SON KRAL NİKOKREON ANIT MEZARI TUZLA KÖYÜNDE OLUP ETRAFI TELLER İLK KORUNURKEN BAHÇE KAPISI DA KİLİTLİ VAZİYETTE ZİYARETE KAPALI OLARAK KORUNMAYA ÇALIŞILIYOR.

KIBRISIN İLK ANIT MEZARI ZİYARETÇİLERE KAPALI.

Salamis antik Şehri’nin son kralı’nın anıt mezarı Gazimağusa’ya bağlı Tuzla köyünde bulunuyor.

Salamis’ in son kralı Nikokreon adına inşa edilmiş olan bu anıt mezar, tarih kitaplarındaki kaynaklara göre Salamis’ in son kralı olan Nikokreon, Ptolemeos'a ait olduğu bilinmektedir.

Rivayete göre Kral Nikokreon Kıbrıs’ ta çıkan savaşta mağlup olup ölmekten ise ilk önce ailesini ve de karısını öldürdükten sonar sarayı da yakarak kendisi de intihar etmiştir.

Gazimağusa’ya bağlı Tuzla köyü’nde ise Kral Nikokreon anısına yapılan ilk anıt mezar bulunmaktadır.

Anıt mezara Kademeli basamaklarla çıkılarak bir platforuma ulaşılmaktadır. Platformun ortasında ise bir ocak ve bunun içinde,de o döneme ait demir çubuk, taş ve topraktan heykeller bulunmuştur.

Bulunan bu az pişmiş topraktan yapılmış heykeller, geç devre ait Klasik Yunan heykel sanatı özelliklerini taşımaktadırlar. Kare şeklinde bulunan ve Kıbrıs’ın ilk anıt mezarı olan bu mezar kanlı dere yakınlarına yapılmıştır. Bilindiği üzere kanlı dere kıbrısın beşparmak dağlarının yakınlarından başlayıp Gazimağusanın salamis harabelerinin yanından denize dökülmekte olup Kıbrıs'ın en uzun deresidir.

Anıt’ın yanında bulunan evin hemen altında mezar olduğu da iddia ediliyor. Volkanik bir tepeyi andıran Anıt, yapılan kazılarda düz platform üzerine 8 adet direk üzerine bağlı heykellerin oldugu belirlenmiştir.

Anıt mezar Ayin sırasında bu direklerin yakılmasından sonra Anıt’ın koniksel bir şekil aldığı öğrenilmiştir.Bu ayin şekli de Salamis halkının Kralına olan sevgilerini gösterme şekli olduğu tahmin ediliyor.

Müzelerde kullanılan bu hikayenin ise yanlış olduğu , bu anıtın farklı bir hikayeye sahip olduğu da iddia ediliyor. Anıt mezarın çevresi teller ile çevrili olup bahçe kapısı da kilitli vaziyette bulunmaktadır anıt mezar kıbrısın ilk anıt mezarı olmasına ragmen ziyarete kapalıdır.(MHA) 
Editör: TE Bilisim