Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorununun çözülebileceği konusunda iyimser olduğunu, artık son bir çabaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü konusunda dünyada bir bıkkınlık bulunduğunu ve Türk tarafının da bunu lehine çevirmeye çalıştığını kaydeden Nami, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un da söylemlerinde “Son bir çaba” (one final push) ve “zaman sınırlı çaba” (time framed effort) ifadeleri kullandığına dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Nami, TC Dışişleri Bakanlığı’nda göreve yeni başlayan 93 aday konsolosluk ve ihtisas memurunu, Kıbrıs sorunu ve izlenen politikalar hakkında bilgilendirdi.

Nami, Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen brifingde, Kıbrıs Türk toplumunun İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde kazandığı statülerden de bahsetti.

“TÜRKİYE İLE TAM BİR KOORDİNE İÇİNDE DEVAM EDİYORUZ”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorunu çözülsün veya çözülmesin, Kıbrıs Türklerinin dünyadan kopuk yaşamaya devam edemeyeceğini söyledi. Nami, Kıbrıs Türklerinin, elde edilen kazanımların üzerine inşa ederek ve Türkiye ile tam bir koordine içinde yoluna devam ettiğini ifade etti.

Nami, “Rumların samimiyetsizliğine karşın Kıbrıs’ta bir çözüm olacağına inanıyor musunuz” şeklindeki soruya “Rumlar da bizimle aynı şeyleri düşünüyor, onların da tarihten gelen bazı kaygıları var” yanıtını verdi.

Amerika’nın Japonya’ya 2 kez atom bombası attığını, Almanya ve Fransa’nın savaştığını hatırlatan Nami, dünyada barışı başarıyla sağlamış devletlerin barış içinde dünyayla bütünleşmeyi halklarına sunabildiğine işaret ederek, Kıbrıs Türklerinin, geçmişin acılarını tekrar ettirmeyecek beceriye sahip olunduğunu söyledi.

Ortak açıklama metninde Kıbrıs’ta kurulacak ortaklıkta egemenliğin tek olacağının altının çizildiğini kaydeden Nami, “Kimsenin diğeri üzerine yetki ya da otorite kullanmayacağı” maddesi bulunduğuna işaret etti. Nami, anlaşmaların bozulmayacağı bir sistem yaratılması gerektiğini, AB’nin de mentalitesinin bu tip dengeler yaratarak, dünya savaşlarını engellemek yönünde olduğunu kaydetti.

“HER İKİ TOPLUM DA ÇÖZÜMÜ ARZULUYOR”

Başka bir soruya karşılık, Kıbrıs’ta her iki tarafın da çözümü arzuladığını ve yapılan araştırmaların Türk tarafında yüzde 60’lık bir “evet” oranının yerinde durduğunu gösterdiğine dikkat çeken Nami, Rum tarafında da eğilimin bu yönde olduğunu ifade etti.

Nami, başka bir soruya karşılık, adanın tamamen askerden temizlenmesi olmasa bile, zamanla azaltılarak, 1960 ortaklık anlaşması seviyelerine çekilmesini beklediğini söyledi.

Özdil Nami, İngiliz üslerinin statüsünün değişmesini beklemediğini de sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilisim