Türkiye’nin AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların üzerinde anlaşacağı her türlü çözüme "siyasi eşitliğe" dayandığı sürece destek ve onay vereceğini söyledi.

Bağış, İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore ile AB Bakanlığı'nda bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bağış, burada yaptığı konuşmada, Gilmore ile görüşmesinde Türkiye'nin AB müzakere süreci başta olmak üzere, kısa süre sonra açılması beklenen "Bölgesel Politikalar" faslı, Brüksel ziyaretinde ele alınması planlanan "Sosyal Politikalar ve İstihdam" faslı, Kıbrıs ve vize konusunu ele aldıklarını belirtti.

Gilmore'a yapıcı tavrından dolayı teşekkür eden Bağış, "İrlanda'nın dönem başkanlığı gerçekten AB için her zaman yararlı olmuştur" dedi.

"AB ÜYELİĞİNİN İSTİKRARLI DESTEKÇİSİ"

Gilmore da Bağış ile Türkiye'nin AB müzakere süreci ve İrlanda'nın dönem başkanlığı sırasında sağlanabilecek ilerleme konusunda verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "İrlanda, Türkiye'nin AB üyeliğinin istikrarlı destekçisi olmuştur. Yedinci kez üstlendiğimiz AB dönem başkanlığımız sırasında da Türkiye ile AB arasındaki katılım müzakerelerine yeni ivme kazandırılması yönünde hedef belirledik" diye konuştu.

"Bölgesel Politikalar" faslına ilişkin müzakerelerin başlaması için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Gilmore, "Umuyorum, Türkiye'nin katılım müzakerelerinde ilerleme sağlayabileceğimiz bu dönemde elimizdeki fırsatı iyi değerlendiririz" ifadesini kullandı.

Gilmore, katılım müzakerelerinin tekrar hız kazanmasının hem AB hem de Türkiye'nin yararına olacağını vurguladı.

Bağış'ın İrlanda dönem başkanlığı kravatını takmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Gilmore, "İrlanda ile Türkiye katılım sürecinde el ele çalışıyor" dedi.

"UMARIM YENİ İVME KAZANIR"

İrlanda'nın AB dönem başkanlığında Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin ilerleme sağlanıp sağlanamayacağı sorusuna Gilmore, "Kıbrıs sorununun çözüldüğünü görmek istiyoruz" yanıtını verdi.

Annan Planı'nın öngördüğü iki bölge ve iki halka dayalı federal çözümü desteklediklerini belirten Gilmore, "Umarım Güney Kıbrıs'ta yeni hükümetin göreve gelmesinin ardından, Kıbrıs sorununun çözülmesi yönündeki çabalar yeni ivme kazanır" şeklinde konuştu.
Bağış da aynı soru şöyle yanıtladı:

"Kıbrıslı Türklerin ve Rumların üzerinde anlaşacağı her türlü çözüm, siyasi eşitliğe dayandığı sürece, Türkiye'nin de yüzde yüz desteğini ve onayını alacaktır. Bırakın anlaşsınlar, biz onları destekleyeceğiz."

"TAVSİYEMİZ, BİRLİK SAĞLANMASI"

Suriye'ye yönelik silah ambargosu konusunda Türkiye'nin İrlanda'ya ne yönde tavsiyede bulunduğuna ilişkin soru üzerine Bağış, Türkiye'nin komşularının barış içinde yaşadığını görmek istediğini ve Suriye'deki krizin son bulması için elinden geleni yaptığını söyledi.
Bağış, şöyle devam etti:

"Bu tiranlığın son bulması lazım. Bizim tavsiyemiz, barış adına, akan kanın durması adına birlik sağlanması. BM Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerine, özellikle de Esed rejimini destekliyor görünenlere eş zamanlı baskı uygulamamız gerekiyor. Bu yalnızca Türkiye'nin, İrlanda'nın ya da Avrupa'nın sorunu olamaz, bunun uluslararası bir girişim olması gerekiyor."

Bağış, sürecin sonucuna Suriye halkının karar vermesi gerektiğini de vurgulayarak, "Bizim gibi onlar da demokrasiyi hak ediyor" dedi.

Gilmore da Bağış'la aynı görüşü paylaştığını ifade ederek, "Acil ve öncelikli olan konu, akan kanın ve katliamın durması. Bunu yapmak için siyasi süreci desteklemeliyiz" diye konuştu.

BM'nin bu konuda somut kararlar alması ve BM Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerinin ikna edilmesi gerektiğinin altını çizen Gilmore, BM ve uluslararası toplumun pozisyonunu ortaya koyması ve Suriye'de yaşananlar karşısında nüfuzunu kullanması gerektiğine işaret etti.

İŞBİRLİĞİ FIRSATLARI

Türkiye ve İrlanda arasındaki ticari işbirliği fırsatlarına ilişkin soru üzerine Bağış, hem İrlanda'da Türk iş adamları için hem de Türkiye'de İrlandalı girişimciler için olanaklar bulunduğunu, bunun yanında iki ülke yatırımcılarının üçüncü ülkelerde işbirliği yapabileceğini söyledi.

İrlanda Başbakan Yardımcısı Gilmore da Türkiye ile İrlanda arasındaki 1,3 milyar avroluk ticaret hacmine dikkati çekerek, ekonomik krize rağmen ticaret hacminde yüzde 20'lik büyüme kaydedildiğini ifade etti.

Türkiye ile AB arasında ticaret alanında yürütülen görüşmelerin AB sürecinin de bir parçası olduğunu dile getiren Gilmore, yaklaşık 40 yıllık AB üyesi İrlanda'nın Türkiye ile deneyimlerini paylaşmaya hazır olduğunu, bu yolla ticaret alanında da yeni fırsatlar yaratılabileceğini belirtti.

Gilmore'un sözlerine karşılık Bağış, "Güne Türk kahvesiyle başlayıp, İrlanda kahvesiyle bitirebiliriz" dedi.

Bağış, Gilmore'u uğurladıktan sonra, çok sayıda tanınmış Türk ve yabancı ismin yer alacağı "çocuk" temalı kısa filmin çekimi için bakanlığın bahçesinde futbol topuyla gazetecilere poz verdi.

Editör: TE Bilisim