TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'taki sıkıntıların aşılmasını ve sorununun tarihe gömülmesini istediklerini belirterek, ''Bu sorunu, inanıyorum ki iradesi güçlü olan Sayın Samaras yönetimi ile ülkemizde de bizler, ortaya koymak suretiyle adımlar atacak ve temenni ediyorum ki bölgesel barış, güvenlik, istikrar için hayati önemde bir neticeyi de alacağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Türkiye-Yunanistan 2. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı ve ardından bazı anlaşmaların imza törenine katıldıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Yüksek Düzeyli İstişare Konsey toplantısının ilkinin 2010'da Atina'da yapıldığını hatırlatan Erdoğan, bugün toplantının ikincisinin gerçekleştirildiğini belirtti.Erdoğan, ilk buluşmada 22 belgenin imzalandığını, bu kez ise 25 belgeye imza attıklarını ifade ederek, ''Bu tabii iki ülke arasındaki üst düzeyli adımların ne denli gelişmekte olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli'' diye konuştu.

İki komşu ülke olan Türkiye ile Yunanistan'ın, komşuluklarının gereğini en ideal şekilde gerçekleştirmenin gayreti içinde olduğunu dile getiren Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasında oluşturulan yüksek düzeyli istişare konsey toplantılarının, Türk-Yunan ilişkilerinde önemli bir kilometre taşı olduğunu vurguladı.

Erdoğan, son yıllarda ikili ilişkilerde büyük ivmenin söz konusu olduğunu ve bu ivmenin ışığında ikili ve çok taraflı ilişkilerin artarak devam ettiğini kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Önümüzdeki dönemde yeni işbirliği alanları geliştirilmesi için neler yapabileceğimizi, bugüne kadar neler yaptığımızı, bunları gözden geçirme fırsatımız oldu. Bakan arkadaşlarımız karşılıklı olarak gayet güzel, verimli bir çalışmayı gerçekleştirdi. Bütün teknik ekipleriyle beraber bu çalışmayı yaptılar.

Dün geceden itibaren başlayan çalışmalar, gerçekten önümüze, adeta özün özü olarak bir netice olarak gelmiş oldu.''

''TİCARİ İLİŞKİLER HER YIL YENİ REKORA KOŞUYOR''

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkilerin her yıl yeni bir rekora koştuğunu belirterek, şunları söyledi:

''2012'de ikili ticaret hacmimiz, 5 milyar dolara ulaşmıştır. 1,5 milyar dolar bizim ihracatımız var ve 3,5 milyar dolar Yunanistan'ın bize ihracatı söz konusu. Her ne kadar ticari denge aleyhimize de olsa, biz bunu sorun olarak telakki etmiyoruz. Ülkemizdeki doğrudan Yunanistan yatırımları 2002-2011 yılları arasında toplamda 6,5 milyar dolar düzeyine yükselmiştir. Yunanistan, bu suretle söz konusu dönemde ülkemize en fazla yatırım yapan 5. ülke konumundadır. Bunu da önemsiyoruz. Türkiye'den Yunanistan'a yapılan yatırımları da şu anda artırmanın gayreti içerisindeyiz. Esasen son dönemde, bu yönde olumlu bazı gelişmeler olduğuna da tanık olduk.

Arka arkaya iki senedir toplamda 1 milyonu aşkın Türkiye ve Yunanistan vatandaşı karşılıklı olarak ülkeleri ziyaret ediyorlar. Bu durum iki ülke arasındaki turizmin gelişmesi noktasında önemli bir ispat.''

''DOSTLUK KÖPRÜSÜ...''

Yunanistan Başbakanı Samaras ile bugün ikili görüşme yaptıklarını ve ikili görüşmeleri sırasında, bakanlar arasında da heyetlerarası görüşmeler yapıldığını kaydeden Erdoğan, ''Ülkelerimiz arasındaki mevcut yapıcı atmosferin, karşılıklı anlayış ve iyi komşuluk ilişkilerimizi daha da güçlendireceğine inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.

Erdoğan, iki ülke arasındaki dostlukta işbirliğinin en güçlü bağının ''dostluk köprüsü'' olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Batı Trakya'daki soydaşlarımız, aynı şekilde Türkiye'deki Rum vatandaşlarımız, her iki ülke arasındaki bir dostluk köprüsünün ifadesidir. Bunu da gayet iyi değerlendirmemizin gereğine inanıyorum. İki ülkede de azınlıkların müreffeh ve mutlu bir hayat sürdürebilmeleri, şüphesiz, dostluğumuzu çok daha güçlü hale getirecektir. Bu yöndeki gayretlerimiz sürecektir.''

Yunanistan ile Türkiye arasında görüş ayrılıkları olabileceğini ancak bunların diyalog kanallarının açılması suretiyle çözüme kavuşturmak istediklerini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Avrupa Birliği süreci içerisinde Yunanistan desteğini her zaman yanımızda gördüğümüz, hissettiğimiz bir ülke konumunda. Bundan sonraki süreçte bu desteğin artarak devam edeceğine de inanıyoruz. 50. yılına giren Kıbrıs meselesinde Yunanistan ve Türkiye garantör ülkeler. İnanıyorum ki garantör ülkeler olarak biz de garantörlüğümüzün gereklerini ortaya koyacağımız iradeyle inşallah gerçekleştireceğiz ve Kıbrıs'taki bu sıkıntıları da aşalım ve bu sorunu artık tarihe gömelim istiyoruz. Biz siyasilere düşen, sorun çözmektir, sorun üretmek değildir. Bu sorunu, inanıyorum ki iradesi güçlü olan Sayın Samaras yönetimi ile ülkemizde de bizler, ortaya koymak suretiyle adımlar atacak ve temenni ediyorum ki bölgesel barış, güvenlik, istikrar için hayati önemde bir neticeyi de alacağız.''

''TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELENİN ADIMLARINI ATACAĞIZ''

Başbakan Erdoğan, soruları yanıtlarken, özellikle terörle mücadelenin herkesin ortak meselesi olduğunu ifade etti. Erdoğan, şunları söyledi:

''Yunanistan da terörden çok çok sıkıntılar yaşamış bir ülkedir. Terörle mücadelede geçmişte Yunanistan'ın da çok ciddi sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla ilgili bakanlarımız bu konuda çok daha sık temas halinde olacaklar. Gerek içişleri bakanlıklarımız gerek polis teşkilatlarımız, güvenlik güçlerimiz, gerek dışişleri bakanlıklarımızın bu noktadaki ilişkileri, çok daha ileri birnoktada gelişecek ve teröre karşı ortak mücadelenin adımlarını atacağız.''

Münhasır ekonomik bölgelerle ilgili müşterek çalışmalar yapılabileceği konusunu müzakere ettiklerini belirten Erdoğan, ''Burada da kazan-kazan esasına dayalı olarak bu adımları Doğu Akdeniz'de atılmasının gereğini aramızda paylaştık, konuştuk'' dedi.

SAMARAS: ''BUGÜN TÜRKİYE VE YUNANİSTAN İLİŞKİLERİ İÇİN İYİ BİR GÜN''

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras da ''Siyasetçiler ile iş adamlarını yakınlaştırmak halkları da yakınlaştırıyor. Kalkınmayı barışın hizmetine sunuyoruz'' dedi.

Yunanistan Başbakanı Samaras, gerçekleştirilen görüşmelerin yapıcı nitelikte olduğunu belirterek, ''Bugün Türkiye ve Yunanistan ilişkileri için iyi bir gün. Bu iyi günlerin sayısını artırmak bizim elimizde'' diye konuştu.

Görüşmelerde 25 anlaşmaya imza atıldığını, 20'den fazla bakanın görüştüğünü ve yeni işbirliği imkanları aradıklarını anlatan Samaras, ''Şu anda da iş adamlarımız görüşüyor, karşılıklı yarar sağlayacak iş olanaklarını inceliyorlar'' ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkilerde turizmden kültüre, teknolojiden sağlığa kadar birçok alanda sinerji doğuracak adımlar atıldığını anlatan Samaras, ''Buna düşük düzeyli siyaset, günlük siyaset diyorum. Günlük siyaset önemli, çünkü doğrudan doğruya vatandaşlarımızın günlük hayatını etkiliyor. Söz gelimi istihdam yaratıyor, kalkınma fırsatları doğuruyor'' dedi.

''TARİHİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ''

Türkiye ve Yunanistan'ın ortak tarihinde krizlerin, büyük sorunların olduğunu da hatırlatan Samaras, '' Tarihi görmezden gelemeyiz. Ama bundan sonrası barış tarihi olsun'' dedi.

Dikkatli adımlarla iki ülke arasında, güven inşa edildiğini belirten Samaras, Türkiye ve Yunanistan'ın bir masaya oturup ortak bir yol arayabildiğine dikkati çekti.

Yunanistan Başbakanı Samaras, şöyle devam etti:

''Bu görüşmelerin daha sık yapılması siyasi irademizdir. Siyasetçiler ile iş adamlarını yakınlaştırmak halkları da yakınlaştırıyor. Kalkınmayı barışın hizmetine sunuyoruz.''

Antonis Samaras, Türkiye ve Yunanistan arasında karşılıklı saygıya dayanan ilişkilerin bölgenin istikrarına da katkı sağlayacağını vurguladı.

İLİŞKİLERDE DÖNÜM NOKTASI

Kriz nedeniyle Avrupa'nın ''solmakta olduğunu'' ama Türk – Yunan ilişkilerinin bir ''dönüm noktasına'' girdiğini anlatan Samaras, ''Yunanistan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik vizyonuna destek verdi. Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye'de bu vizyon başarılı bir reform sürecinin lokomotifioldu'' dedi.

Kıbrıs sorununa da değinen Samaras, bu sorunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına saygı çerçevesinde çözülmesinin bütün bölgenin yararına olacağını ifade etti. Yunanistan Başbakanı Samaras, ülkesinin yaşadığı ekonomik krize karşın ''bölge barışının ve istikrarının güçlü bir unsuru'' olduğunu belirterek, ''Dolayısıyla aramızdaki iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesi, sorunları çözme gayretimiz her zaman olumludur'' diye konuştu.

Antonis Samaras, Başbakan Erdoğan'ın iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma hedefinin de mümkün olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı sorununun istikşafi (keşfedici) görüşmelerde ele alındığını hatırlatan Samaras, Yunanistan'ın bu konuyu uluslararası hukuka bağlı olarak ele aldığını vurguladı.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Heybeliada Ruhban Okulu konusuna da değinen Samaras, ''Yunanistan'ın Heybeliada konusundaki tutumu biliniyor. Uluslararası hukuktan gelen hak bakidir'' dedi.

Terörle mücadeleyle ilgili bir soru üzerine de Samaras, Yunanistan'ın terörü en aza indirme konusunda iradesi olduğunu ifade etti.

YUNAN GAZETECİLER GREVDE

Bu arada, Yunanistan Başbakanı Samaras'ın Türkiye ziyaretini izleyen Yunan gazetecilerin, sektörde artan işsizlik ve ücretlerdeki düşüş nedeniyle grevde olduğu öğrenildi.

Ziyareti izleyen Yunan gazeteciler, grev dolayısıyla saat 17.00'ye kadar merkezlerine haber geçmiyor
Editör: TE Bilisim