CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, "Kıbrıs, sessiz sedasız gidiyor. Daha müzakereler bitmeden KKTC toprakları yüzde 29,2'ye indi. Eğer anlaşma hayata geçerse, kapalı Maraş bölgesi, Güzelyurt'un bir kısmı, Lefkoşa arazisinin bir kısmı gidiyor." dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Dışişleri, Kalkınma ve Adalet bakanlıklarının 2017 yılı bütçeleri üzerinde CHP milletvekilleri söz aldı.

CHP Ardahan Milletvekili Yılmaz, Türkiye'nin dış politikasını eleştirdi.

Türkiye'nin Suriye politikasının tutarsız olduğunu iddia eden Öztürk, "Kardeşim Esat'tan katil Esed'e geldik ama bu daha sonra yine değişebilir." diye konuştu.

Öztürk, Şanghay Beşlisi konusunda kafa karışıklığı olduğunu ifade ederek, "20 yıl önce Orta Asya'daki kardeş Türk cumhuriyetlerinin Avrupa Atlantik kurumlarına girmesi için çalışıyorduk, şimdi biz onlara gidiyoruz ve 'şuraya bizi üye yapın' diyoruz. Üstelik Şanghay Beşlisi örgütünün ne olduğu da belli değil. Örgütün içinde demokratik bir ülke yok. Brüksel'e küsüyoruz, Şanghay'a demir atmaya çalışıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyi konusunda kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan Öztürk, "(Fırat'ın batısına geçilirse bu bizim kırmızı çizgimiz, Afrin'in doğusuna geçilirse bu bizim kırmızı çizgimiz) denildi. Bu kırmızı çizgiler sarı çizgi ile çizildi, söylenenlerin hiçbiri yapılmadı." dedi.

Öztürk, şöyle konuştu:

"Kıbrıs, sessiz sedasız gidiyor. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı bir zaferdir ama biz bu zaferin 2016 yılında kaybedilmesini istemiyoruz. Kıbrıs'ta kapsamlı çözümü, iki kesimin eşit bir şekilde siyasi eşitliğine dayanan iki toplumlu bir çözümü destekliyoruz. Türkiye'nin etkinliğini ve garantörlüğünü de destekliyoruz ama daha müzakereler bitmeden, KKTC toprakları yüzde 29,2'ye indi. Daha da inmesi için baskı uygulanıyor. Nereler veriliyor? Bütün ara bölgeler veriliyor. Eğer bu anlaşma hayata geçerse, kapalı Maraş bölgesi gidiyor, Güzelyurt'un bir kısmı gidiyor, Lefkoşa arazisinin bir kısmı gidiyor.

Dipkarpaz'a göz koymuşlar, KKTC'nin orada egemen olmasını istemiyorlar. Rumlar, 'KKTC'nin nüfusu 220 bin, bizim 800 bin' diyor. Rumlar, 'kıyı şeridinin yüzde 54'ünü siz kontrol ediyorsunuz ama bu olmaz, kıyı şeridinin kontrolünü nüfusa göre indireceksiniz' diyor. Rumlar ayrıca 90 bin nüfusu kuzeye yerleştirmek istiyor. 'Mülkler ve mallar var, değeri 18 milyar dolar, bunları da siz ödeyeceksiniz' diyorlar."

"Alamadığımız doğalgazın faturasını ödemeye başladık"
Editör: TE Bilisim