Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs'ta müzakerelerin ertelenmeden devam etmesi gerektiğini söyledi.

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun New York'taki Türkevi'nde kabul ettiği Eide, görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Eide, ''Genel Sekreter Ban'ın da belirttiği gibi Kıbrıs'ta müzakerelerin ertelenmeden devam edilmesi'' gerektiğini ifade ederek, "Kıbrıs müzakerelerinde şimdi ilerleme zamanıdır'' dedi. Eide, geçen hafta Ada'daki liderlerle yaptığı görüşmede de bu konuda mutabık kaldıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in ''samimi müzakerelerin yeni bir safhasına doğru gidildiği'' konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Eide, müzakerelere gelecek haftadan sonra başlayacaklarını kaydetti. Eide, Kıbrıs'a geri döndüğünde bazı ''köprü tekliflerle'' geleceğini bildirdi.

Eide, ''Şu an daha önce gördüğümüzden farklı bir şekle doğru ilerlediğimiz konusunda oldukça olumlu düşünüyorum'' dedi.

Maraş'ın başkanlık ettiği müzakerelerde ana sorun olmadığını ifade eden Eide, ''Çünkü şu an ben ana problemlerin çözülmesine ve Ada'nın çözüm yolunda yeniden birleşmesine odaklandım. Bu benim bireysel önceliğim. BM Genel Sekreteri'nin bu konuda net bir bakışı var ve ben de anlaşmazlıklara odaklanıp hızlı bir şekilde özüne inmek istiyorum'' diye konuştu.

KAPSAMLI ÇÖZÜM

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, Ban'ın, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'yla, Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşmayı amaçlayan müzakerelerin durumunu görüştüğü belirtildi.

Ban'ın, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk liderleri arasındaki, 11 Şubat 2014'te onaylanan ''Ortak Bildiri''yi baz alan müzakerelerin ileriye taşınması konusundaki en son anlaşmasını, memnuniyetle karşıladığı belirtilen açıklamada, ''Genel Sekreter Ban, Rum ve Kıbrıs Türk liderini, müzakerelerin ertelemeden devam etmesi için aralarındaki görüş farklılıklarını gidermeleri konusunda uyardı'' ifadesine yer verildi. 
Editör: TE Bilisim