Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban ile görüşme eleştirilerine, "Tüm dünyanın yaptığı gibi biz de Taliban'la kademeli bir angajmana girdik" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

KIBRIS MESELESİNDE EZBER BOZAN POLİTİKALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

“Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin meşru hak ve çıkarlarını korumak için sahada ve masada gerekeni yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl Yunanistan ve Rum kesimi tam 6 kez kıta sahanlığımıza 3'üncü ülke bayraklı araştırma gemilerini göndermeye çalıştı ve her seferinde de ilgili ülkelerle temasımızın ve sahadaki askerlerimizin yani silahlı kuvvetlerimizin sahadaki mevcudiyeti sayesinde bunları da engelledik. Daha önce ne söyledik? Sahaysa saha, masaysa masa, hepsine varız. Kıbrıs meselesinde de ezber bozan politikamızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Çözüm ancak KKTC'nin varlığının ve Kıbrıs Türklerinin müktesep haklarının tanınmasıyla mümkündür. Denenmiş formülleri tekrar ederek nafile çabalara girmeye gerek yok; yani, yeni bir müzakerenin başlayabilmesi için önce Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tanınması gerekiyor.”

Kıb-Tek’ten borç yapılandırma hatırlatması Kıb-Tek’ten borç yapılandırma hatırlatması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tutuklu iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrı yapan 10 ülkenin büyükelçisi için, "10 büyükelçi meselesini Biden (ABD Başkanı Joe Biden) çözmedi. Büyükelçiler aptalca hata yaptılar ve geri adım attılar, ondan sonra da biz de gerekeni yaptık. Aksi takdirde sınır dışı edilecekti" dedi. Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı sınavların eleştirilmesine Çavuşoğlu, "Ben bu Bakanlığa adalet getirdim. Bizim Bakanlığın sınavında torpil olmaz" karşılığını verdi. Çavuşoğlu, Ermenistan ile normalleşme adımları için karşılıklı özel temsilcilerin atanacağını belirtirken, Erivan-İstanbul arasında da charter uçuşların başlayacağını duyurdu.

Editör: Haber Merkezi