Kadın ve yaşam” temalı 2016-2017 Akademik Yılın açılış törenine, onur konuğu olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da katıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, törende yaptığı konuşmada toplumu geleceğe taşıyacak üniversitelerin nicelik değil nitelikle de ilerlemesi gerektiğinin hiç akıldan çıkarılamaması gerektiğini belirterek, “Üniversiteler artık yasayla kurulmalı, bu yaşama geçirilmeli ve daha dikkatli olmalıyız” dedi.

Akıncı, Kıbrıs’ta bulunacak çözümde üniversitelerin öneminin daha da artacağını ve eğitimin ülkeye çok yüksek sıçrama yaşatacağını vurguladı.

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Arabahmet Kültür ve Sanatevi'nde yer alan açılış törenine, Akıncı’nın yanı sıra Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ ile veliler de katıldı.

Törende, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Serdar Saydam, KAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar ve üniversite yetkilileri ile diğer yetkililer de hazır bulundu.

Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, protokol konuşmalarıyla sürdü. Tören, “onur konuğu” Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın konuşmasının ardından plaket takdimi, müzik dinletisi ve UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ'ın verdiği 2016-2017 Akademik Yıl açılış dersi ile tamamlandı.

SAYDAM

Açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Serdar Saydam yaptı. Saydam, KAÜ'nün 2. akademik yıl açılışına katılan herkese teşekkür etti.

Saydam, geçen yıl 4 bölümle açılan üniversitenin bu yıl bu bölümlere sağlık meslek yüksekokulunu da eklediğini belirterek, üniversitenin verdiği eğitimler hakkında bilgiler verdi.

Üniversitede yeni bölümler açmaya ve üniversiteyi uluslararası alanda en iyi şekilde temsil etmek için çalışacaklarını, bunun yanında sosyal sorumluluk alanında da çalışmalarını sürdüreceklerini ifade eden Saydam, akademik yılı bu yıl “kadın ve yaşam” teması ile açtıklarına dikkat çekti.

Kadınlara toplumda olan ihtiyacı vurgulayan Saydam, öğrencilere de, KAÜ’yü tercih ettiklerinden dolayı teşekkür etti, başarılı bir akademik yıl diledi.

AKPINAR

KAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar da, akademik yılın açılış törenine katılan herkese teşekkür ederek, yaşadıkları heyecanı dile getirdi.

Akpınar, bugün KAÜ'nün 2. Akademik Yılı’nın açılışını yaptıklarını belirterek, üniversitenin hedeflerini anlattı. Akpınar, üniversitede insan haklarına ve demokrasiye saygılı, bilgi dolu öğrenciler yetiştirmek amacıyla çalışacaklarını kaydetti.

“Kadın ve yaşam” temasıyla düzenlenen akademik yıl açılışında kadınların toplumlar için önemine işaret eden Akpınar, yeni akademik yılın başarılı geçmesini temenni etti.

BEROVA

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da, KAÜ'nün yeni akademik yılının başarılı geçmesini temenni ederek, tüm öğrenci ve akademik kadroya başarılar diledi.

Üniversitede bu yıl için belirlenen temanın önemine de işaret eden Berova, ülkenin eğitim adası olma yolunda başarıyla ilerlediğini, bakanlık ve hükümet olarak da bu yönde üniversitelere gerekli desteği vereceklerini vurguladı.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Lefkoşa suriçine üniversite gibi bir değer katıldığı için mutluluk duyduğunu vurguladı.

Suriçinin tarihsel dokusunun korunması ve yaşatılmasının önemli olduğunu ancak hayat da katmanın gerekliliğine işaret eden Akıncı, üniversitenin Lefkoşa suriçine açılmasının bölgenin yaşatılması için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Belediye başkanlığı döneminde Lefkoşa suriçine yönelik çalışmaları anlatan Akıncı, şimdi bu bölgeye üniversitenin gelmesiyle tüm suriçinde yeni bir dinamizm katma imkanı doğduğuna inanç belirtti.

Üniversitenin bölgeye değer katacağını, bölgenin de üniversiteye ciddi yararlar sağlayacağını vurgulayan Akıncı, yıllar önce eğitimde 50 binli rakamların büyük hedef görüldüğünü ancak bugün 100 binlere ulaştığını kaydetti.

“NİCELİK DEĞİL NİTELİKLE GİTMEK GEREKTİĞİ HİÇ AKILDAN ÇIKARILMAMALI”

Cumhurbaşkanı Akıncı, üniversitelerin sadece nicelik değil nitelikle gitmesi gerektiğinin hiç akıldan çıkarılmaması gerektiğini belirterek, “Üniversiteler buna önem vermeli, sunduğu fırsatları geliştirmeli. Çünkü toplumu geleceğe taşıyacaklar. Üniversiteler artık yasayla kurulmalı, bu yaşama geçirilmeli ve daha dikkatli olmalıyız” dedi.

Üniversitelerin Kıbrıs’ın geleceğinde de önemli rol oynayacağına işaret eden Akıncı, Kıbrıs sorununa çözüm bulunursa bu önemin daha da artacağını, eğitimin ülkeye çok yüksek sıçrama yaşatacağına vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından konuklara plaketler takdim edildi ve, müzik dinletisi sunuldu.
Editör: TE Bilisim