Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında elektrik konusu geniş biçimde ele alındı.

Komitede milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) yetkilileri, faaliyetler, maliyetler ve yatırımlar konusunda geniş bilgi verdi.

Kıb-Tek Müdürü Mehmet Salih Gürkan sorular üzerine, kurumla ilgili eleştirilerin çoğunun doğru bilgiye dayanmadığını ifade etti. 

“MALİYETİN ALTINDA SATIYOR VE YATIRIMLARI ERTELİYORUZ”

Fuel-oil fiyatlarındaki artış nedeniyle elektrik maliyetlerinin olması gerekenin üzerinde olduğunu, Kıb-Tek’e ait buhar santrallarının bu yakıtla çalıştığını anlatan Gürkan, yakıt piyasasının uluslararası olduğunu, fiyat düşüşünün de bir anda fiyatlara yansımasının mümkün olmadığını vurguladı.

Dizel yakıtla çalışan santralların ise maliyette önemli düşüş sağladığını belirten Gürkan, buhar santrallarının yerini dizel santralların alması gerektiğini kaydetti. “Bütün üretimi dizel teknolojisinde yapsaydık, son 6 yılda 146 milyon dolar daha düşük yakıt maliyeti oluşacaktı. Bunun yatırım maliyeti de 50 milyon dolardı. Sadece 2 üniteyi 2009’da yapsaydık 70 milyon dolar kazanacaktık” diyen Gürkan, 2 dizel santral daha kurulmasıyla kayıpların devamının önlenebileceğini belirtti. 

Kurumun uzun süredir maliyetin altında satış yaptığını ve yatırımları ertelediğini anlatan Gürkan, bir başka soru üzerine, ada ülkesi olduğu için KKTC’de doğal gaza geçişin fizibıl olmadığını anlattı.

“AKILLI SAYAÇ OLSAYDI 6 YILDA 400 MİLYON KAYIP OLMAZDI”

Kurumun tahsilat sorunlarından da bahseden Gürkan, tüm sayaçlar akıllı sayaç haline getirilseydi geçen 6 yılda 400 milyon TL kaybın önlenmiş olacağını kaydetti. Bundan sonraki süreçte bu kayıpların yaşanmaması için akıllı sayaçlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Gürkan, akıllı sayaç ihalesiyle ilgili süreç hakkında bilgi verdi. 

Gürkan, kablo teknolojisinin hangi durumlarda fizıbıl olacağını da anlattı.Üretimin yüzde 50’sinin AKSA’dan karşılandığını ifade eden Gürkan, başka bir soru üzerine, özel sektörü sürece katıp katmamanın siyasi karar olduğunu kaydetti.

“KURUM BAŞA BAŞ… TAHSİLAT YÜZDE 95’E ÇIKARSA MALİYET DÜŞER”

Kıb-Tek Müdür Muavini Hasan Başoğlu da, “mali sürdürülebilirliğin ne zaman sağlanacağı” sorusu üzerine, 2 yıllık sürede 100-120 milyon TL borç seviyesine inebileceklerini ve kurumun finansal giderlerinin aşağıya çekilebileceğini dile getirdi. 

Kurumun daha önce bankalardan borçlanıp aynı parayı bloke ettiğini, bunun doğru bir finansman yöntemi olmadığını vurgulayan Başoğlu, bunu değiştirerek finansal giderleri azaltmayı başardıklarını anlattı.

AKSA’ya olan borcu kapatıp kurumun finansal olarak rahatlamasını sağladıklarını belirten Başoğlu, kurumda başa baş noktasını yakaladıklarını söyledi. 

Başoğlu, tahsilatın yüzde 95’lere çıkarılması halinde maliyetlerin düşürülebileceğini kaydetti.

“KIB-TEK’İN SATIN ALMA YETKİSİ VAR”

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu da, Kıb-Tek’ten borç komitesine akıllı sayaç ya da santral alımı hakkında her hangi bir talep gelmediğini belirterek, konuyla ilgili gazetelere yansıyan haberlerin doğru olmadığını kaydetti.

UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın santraller için 12,6 milyon Euro ihalesiz borç alındığını, bunun borç komitesine sorulmadan yapıldığını, yapılanların yasalara aykırı olduğunu söylemesi üzerine de Kıb-Tek Müdürü Gürkan, kurumun Fasıl 171’e göre satın alma yetkisi olduğunu ekledi.
Editör: TE Bilisim