Aşık’ın ailesi, anma töreninin ardından Kemal Aşık’ın son görev yeri olan TAK’ı ziyaret ederek, kurumun ön bahçesinde bulunan büstüne çelenk koydu.

Kemal Aşık’ın ailesi, TAK Müdürü Neriman Saygılı, TAK’ın emekli müdürlerinden Perihan Aziz, TAK Müdür Muavini Selim Kumbaracı ve gazetecilerin katıldığı anma töreninde, Aşık’ın mezarına çelenkler konuldu, din görevlisi tarafından dua okundu ve buhur yakılarak dua edildi.

TAK’ı yasal statüye kavuşturan ve Kıbrıs Türk medyasına önemli hizmetler veren, uzun süre TRT’nin Kıbrıs muhabirliğini de yürüten gazeteci Kemal Aşık, 25 yıl önce hayatını kaybetmişti.

SAYGILI

TAK Müdürü Neriman Saygılı, Kemal Aşık’ın Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki mezarı başında düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, Aşık’ın ömrünü basın hayatına ve Kıbrıs Türkü’nün mücadele tarihine adamış önemli bir isim olduğunu belirtti.

Aşık’ın çalışma hayatına başladığı günden itibaren Bozkurt, Halkın Sesi gibi gazeteler aracılığıyla yazılı basında; CBC ve BRT gibi kanallar aracılığıyla görsel basında Kıbrıs Türkü’nün sesi olduğunu anlatan Saygılı, Aşık’ın Kıbrıs Türk halkı için moral kaynağı olduğunu belirtti.

BRT’nin kuruluşunda önemli katkıları bulunan Kemal Aşık’ın, TRT muhabirliği yaparak Anavatan Türkiye ile bağı ve haber alışverişini sağladığına işaret eden Saygılı, 1982 - 1989 yılları arasında da TAK’ın hem yasal hem de habercilik açısından gelişmesine büyük katkı sağladığını vurguladı.

Tüm TAK çalışanları, ailesi ve sevenleri adına Aşık’a yazın hayatı ve görsel basına verdiği katkılar için teşekkür eden Saygılı, Aşık’ı rahmetle andıklarını belirtti.

Konuşmasında Aşık için, “İyi ki varmış, iyi ki bizlere çok değerli iki kurumla moral gücü vermiş” diyen Saygılı, Kemal Aşık’ın Kıbrıs Türkü’nün onur kaynağı olduğunu kaydetti.

TAK’TAKİ BÜSTÜNE DE ÇELENKLER KONULDU

Lefkoşa Mezarlığı’ndaki anma töreninden sonra Kemal Aşık’ın TAK’ın ön bahçesindeki büstü ziyaret edilerek buraya da çelenkler konuldu.

Kemal Aşık için bugün saat 15.00’te de kendi evinde mevlit okutulacak.

KEMAL AŞIK KİMDİR?

Kemal Aşık, 7 Kasım 1925’te Sütlüce’de doğdu. Öğrenimini Kıbrıs İslam Lisesi ve Lapta’da tamamladı. 1943-59 yılları arasında İngiliz Üsleri’nde mali işler sorumlusu oldu. 1959’da Cyprus Broadcasting Corporation’ın (CBC) Türkçe Haberler Bölümü’nde amir yardımcısı görevine başladı. 1963’te kurulan Bayrak Radyosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Bozkurt ve Halkın Sesi gazetelerinde çalıştı. 1964’te TRT’nin Kıbrıs muhabirliğine başladı, BRT’den emekli olduktan sonra da TRT muhabirliğini sürdürdü. 1982’den itibaren ise hayatını kaybettiği 18 Kasım 1989’a kadar Türk Ajansı Kıbrıs’ta müdürlük yaptı ve ajansın yasal statüye kavuşması sürecinde önemli adımlar attı.
Editör: TE Bilisim