Anıl Kaya Birleşmiş Milletlerde gerçekleşen yüksek seviye 'Barış Kültürü’ formuna katıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, BM 68.Genel Kurul Başkanı John Ashe, Nobel Barış ödülü sahibi Leymah Gbowee ve bir çok üst düzey konuşmacının yer aldığı form dünya genelinden yoğun katılımla gerçekleşti.

Eylül 1999 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen Barış Kültürü Deklerasyonunun 15. Yıl dönümünde gerçekleşen toplantıda ‘barış kültürünün’ ve ‘global barışın’ öneminin altı çizilirken, cinsiyet, kültür, din, inanç, zengin, fakir, yaşlı, genç, doğu, batı, kuzey ve güney ayrımı yapılmaksızın dünyada var olan her bir ülkenin, toplumun, ailenin ve bireyin barış kültürünü yaşatmasındaki önemine vurgu yapıldı.

Genel Sekreter Ban Ki-Moon forumda yapmış olduğu konuşmasında; ‘Barış Kültürü konsepti 25 yıl önce UNESCO’nun desteklediği uluslararası Barış Kongresinde doğduğunu.
Yamoussoukro deklerasyonunda bildirildiği üzere barışın savaş olmama durumundan daha fazlası, barışın bir davranış biçimi olduğunu dile getirdi. Derin kökleri olan ve özgürlük, adalet, eşitlik, dayanışmayı içinde barındıran barışın sadece anlaşmalarla sağlanamayacağını ve sürdürülemeyeceğini, her erkek ve kadının yardımına ve kapasitesine ihtiyacı olduğunu’ söyledi.

Yüksek Seviye Barış Kültürü formunda global barış kültürü için sivil toplum, eğitim, diyalog, işbirliği ve sürdürülebilir ekonomik sosyal gelişimin önemi vurgulandı.
Barış için kadının ve gençlerin öneminin altı çizildiği forumda popülasyonun önemli bir bölümünü görüşmelerin ve sürecin dışında tutarak barış bulmanın, sağlamanın ve barışı korumanın önünde büyük bir engel olduğunun altı çizildi.
Politikaların sivil toplumla tartışılması dile getirilirken gelecek nesiller için küresel barışın önemine vurgu yapıldı.

Birleşmiş Milletler’de Trusteeship Council Chamber ve ECOSOC Chamber olmak üzere iki oturumda gerçekleşen forumun ikinci bölümünde ‘dünya vatandaşlığı’ konusu ele alınırken küresel barışı sağlamak için yapılması gerekenlerin önemi vurgulanırken dünyada yaşayan insanların farklı kültürlerde yaşayan bir aile olduğu dile getirildi.

New York temasları çerçevesinde Kaya ayrıca Birleşmiş Miiletler’de Siyasi İşler Bölümünde Kıbrıs konusu ile alakalı görüşmeler gerçekleştirirken, Kıbrıs konusunda yaşanan son gelişmeler, Kıbrıs Türkünün müzakereler çerçevesinde beklentileri, Dünyanın dışında yaşamak zorunda kalmalarından kaynaklanan, sürdürülebilir ekonomik sosyal gelişim, kadın, insan hakları ve sivil toplum konularında standartların yakalanmasında ve takip edilmesinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

BM temasları çerçevesinde Kıbrıs konusunun çözümü sürecinde sivil toplumun rolünün ve kapasitesinin artırılması talebinde bulunan Anıl Kaya ayrıca ABD’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve farklı birimlerdeki BM yetkilileri ile de bir araya geldi.
 
Editör: TE Bilisim