Öneri, belediye başkanlığı ve meclis üyeleri ara seçiminin birlikte yapılmasına olanak vermeyen Seçim ve Halkoylaması Yasası’nda değişiklik yapılmasını ve iki seçimin birlikte yapılabilmesini içeriyor. Yasa önerisinde ayrıca meclis üyesi veya ihtiyar heyetinin yarıdan bir fazlasının boşalması halinde, kaosu önlemek amacıyla tüm üyeliklerin düşmüş sayılmasına ve tümü için yeniden seçim yapılmasına olanak verilmesini düzenleniyor.

ÇAKICI: “KAVGA ONURLU İNSANLARLA SATILIKLAR ARASINDA”

İvedilik tezkeresiyle ilgili söz alan TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, UBP kurultayıyla ilgili sürecin uzamasını eleştirdi. İç hukuk yolunu tüketen İrsen Küçük’ün AİHM’e başvurmak dışında hiçbir yolu kalmadığını belirtti.

Çakıcı, İrsen Küçük’ü eleştirerek, “300 istihdamı rüşvet için kullanıyor” dedi. Çakıcı, parti transferlerini de eleştirerek “Bu ülkedeki kavga onurlu insanlarla satılanlar arasındaki kavgadır, satılık adamlarla birlik ve beraberlik içinde değiliz ve olamayız” diye konuştu.

Türkiye Elçiliği’nin kamudaki büyümeyi eleştirdiğini hatırlatan Çakıcı, son dönemde yapılan 300 kişilik istihdamla ilgili ise elçiliğin neden ses çıkarmadığını sordu.

Mehmet Çakıcı, dıştan bakıldığında ülkede rüşvetlerin, transferlerin, partizanlıkların görüldüğünü; bunun “normal” algılandığını ve yazık edildiğini söyledi.

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, toplumda satılık olanların değil, onurlu ve şerefli insanların kazandığı yeni bir döneme girilmesi umudunu ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU: “31 MART VEYA 20 NİSAN”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, tezkereye olumlu oy vereceklerini açıkladı ve belediye seçimiyle sürecin Çarşamba günü komitede tüm tasarılar birleştirilerek şekilleneceğini, bu çalışma biterse 31 Mart veya 20 Nisan tarihlerinde seçime gidilebileceğini açıkladı.

Çavuşoğlu, hafta sonu Lefkoşa’da kaymakamlığın bin 600 ton, LTB’nin ise 80 ton çöp topladığını belirterek, üzerlerindeki yükün anlaşılmasını istedi.

Lefkoşa’nın düzenlenip normale dönmesi için Kaymakamlığın çöp toplamaya devam ettiğini, LTB’deki sıkıntıların bir an önce çözümlenmesi gerektiğini, halk sağlığı için kaymakamlığın da gerekeni yaptığını vurguladı.

“1 ARTI 4 FORMÜLÜ ANAYASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL”

Çavuşoğlu, “1 artı 4 formülü”nü görüştüklerini ve hukukçulardan da görüş aldıklarını; bunun anayasal olarak mümkün olmadığını açıkladı.

KOMİTE ÜYE DEĞİŞİKLİĞİ

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra UBP’nin Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi ile Meclis İçtüzüğü Değişikliğini görüşen ad-hoc komitedeki üyeleri Ahmet Çaluda ile Ejder Aslanbaba’nın geri çekildiği ve her iki komitede Tahsin Ertuğruloğlu’nun görev yapacağı milletvekillerinin bilgisine getirildi.

Meclis Genel Kurulu daha sonra özel gündemindeki tasarıyı görüşmeye başladı.

Editör: TE Bilisim