Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, belediyenin 2010 yılından itibaren tahsili gecikmiş alacak miktarlarının sürekli arttığını belirterek,  tahsilattaki sıkıntının mali sıkıntı oluşturduğunu söyledi.

“13 MİLYON BORÇ, 24 MİLYON ALACAK”

Arter, Eylül ayı itibarıyla belediyenin 13 milyon 380 bin TL borcuna karşılık 24 milyon 153 bin TL alacağı bulunduğunu açıklayarak, alacakların tahsili için yeniden borç yapılandırılması çalışması yapıldığını kaydetti.

Belediye Başkanı İsmail Arter, “Değişen Gelişen Gazimağusa Yolunda İlk 100 Gün” başlıklı basın toplantısıyla 100 günde gerçekleştirdiği ve başlattığı projeleri anlattı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“BAĞIMSIZ KALMAK TERCİHİMDİR”

Arter, Gazimağusa Belediyesi’nde yer alan basın toplantısında bir soru üzerine,  herhangi bir siyasi partiye katılmayı düşünmediğini belirterek, “bağımsız kalmak tercihimdir” dedi.

Arter, halkın 4 yıl için kendisine layık gördüğü görevi belediye meclis üyesi ve belediye çalışanlarıyla birlikte layıkıyla yerine getireceklerini söyledi.

Görevi devraldığındaki Gazimağusa Belediyesi’nin teknik, idari, mali ve siyasi yönden durumunu özetleyen Arter,  henüz tamamlanmamış olan Atık Su Kanalizasyon Projesi’nin teknik açıdan sıkıntılar içerdiğini, projenin esas amacı olan kötü kokuları giderme ve atık suyun arıtma tesisine ulaştırılması işlevini tam olarak yerine getiremediğini kaydetti.

Arter, projeyi finanse eden AB ile yüklenici firma arasında işin sonlanması noktasında sıkıntı yaşandığını, işin yargıya intikal ettiğini, projenin teknik anlamda sıkıntılar içerdiğini söyledi.

Arter, Atık Su Kanalizasyon Projesi’nin tamamlanamamış olmasının diğer projelerin de başlamasını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Arter, seçimlerin geride kaldığının bilinciyle tüm belediye çalışanları arasında ayrım yapmayan bir yönetim oluşturduklarını, çalışanlara da kendi iş alanlarında görevlerini sürdürürken siyasetten uzak uygulamalar yapmaları konusunda uyarılar yapıldığını, tedbirler alındığını kaydetti.

“KASAYI BOŞ DEVRALDIK”

Arter, “7 Temmuz 2014 tarihli mali rapora göre 13 milyon 666 bin 72 TL toplam borç ve kağıt üzerinde 25 milyon 341 bin 660 TL alacaklı olarak gözüken belediyeyi kasası boş olarak devraldıklarını, tahsilatı yapılamayan bu alacakların tahsilatı için gerekli girişimleri başlattıklarını” söyledi.

“DAHA TEMİZ GAZİMAĞUSA İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Daha temiz bir Gazimağusa çerçevesinde ilk olarak genel bir temizlik operasyonu düzenlediklerini ve şehri baştan aşağıya tarayarak temizlik yaptıklarını kaydeden Arter, temizliği sürekli kılmak için belediye çalışanlarının gece-gündüz çalıştıklarını anlattı.

Bunların yanı sıra, temizlik kampanyalarının sivil toplum örgütlerinin de katkılarıyla bölge bölge devam ettiğini belirten Arter, Hendek Projesi’nin birinci etabı olan hendeğin temizlenmesi işleminin yapıldığını ifade etti.

Arter, bundan sonraki etaplarda hendeğin peyzajı ve aydınlatılmasının yapılarak, yürüyüş ve bisiklet yolları ile halkın kullanımına sunulacağını anlattı.

MAĞUSA GELİŞİM AKADEMİSİ   

Mağusa Gençlik Merkezi (MAGEM)  ile ilgili bir düzenlemeye gittiklerini kaydeden Arter, dernek olarak kurulan ve  belediyenin katkıları ile çeşitli alanlarda faaliyet gösteren MAGEM’in mevcut yapısıyla devam etmesinin mümkün olmadığını, bu nedenle MAGEM’in kullandığı ve belediyeye ait olan binaların belediye görevlileri tarafından yönetilecek olan Mağusa Gelişim Akademisi’ne tahsis edildiğini kaydetti.

Arter, Mağusa Gelişim Akademisi’nin MAGEM’in yürüttüğü faaliyetlerin yanı sıra birçok faklı alanda açılacak kurslarla halka hizmet vereceğini ifade etti.

ÇANAKKALE VE GÜLSEREN GÖLETİ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Gazimağusa’nın doğal sulak alanlarından ve özel çevre koruma bölgesi olan Çanakkale ve Gülseren göletlerinin çevre düzenlemesi yapılarak korunması ve kullanılması için çalışmalar başlatıldığını açıklayan Arter, Çevre Koruma Dairesi ile ortaklaşa yürüttükleri proje kapsamında bu bölgelerde yürüyüş yolları, gözlem alanları, bisiklet yolları, dinlenme alanları ve yerel ürünlerin satıldığı küçük alanlar düzenleneceğini ifade etti.

DRENAJ ÇALIŞMALARI

Her yağmur yağdığında Gazimağusa’nın sular altında kaldığını söyleyen Arter,  aşırı yağışların sıkıntı yarattığı noktaları tespit ederek yağmur suyu drenaj projesi hazırlandığını kaydetti.

KENT İMAR PLANI

Gazimağusa’nın turizm ve üniversite kenti olması gerekirken çarpık yapılaşma nedeniyle bu noktaya erişemediğini dile getiren İsmail Arter, ilgili kurumların katılımıyla oluşturulacak imar planı sayesinde kentin geleceğini şekillendirmek gerektiğini söyledi.

Arter, “İmar planı bu aşamada önceliğimizdir. Bu nedenle ilgili daireler, Doğu Akdeniz Üniversitesi ve belediyemiz yetkililerinden oluşturulan ortak çalışma ekibi kurulmuştur. Ekip çalışmalarını hızla sürdürmektedir” dedi.

SALAMİS YOLU DÜZENLEMEİ ÇALIŞMALARI

Trafik ve park sorunu yaşanan, Gazimağusa’nın en işlek caddelerinden Salamis Yolu ile ilgili çalışma başlattıklarını söyleyen Arter, otopark sorununun çözümü ve trafiği rahatlatmak için bölgede otoparkların etkin bir şekilde kullanılması yönünde çalışmaların sürdüğünü belirtti.

“HAYVAN BARINAĞI İNŞAATI SÜRATLE DEVAM EDİYOR”

Sokak hayvanlarının barınma ve beslenme sorunlarına çözüm bulmak amacıyla hayvan barınağı inşaatının, proje çerçevesinde süratle devam ettiğini vurgulayan Arter, her aşamada hayvanseverlerle ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşlerini dikkate alarak projenin hayata geçirileceğini söyledi.

Arter, her geçen gün başıboş hayvan sayısının hızla arttığını, bugün için bu rakamın 500 olduğunu kaydetti.

KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ

Önümüzdeki yıl düzenlenecek 19. Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali için hazırlıklara başlandığını kaydeden Arter,  tır parkında ilk kez gerçekleştirilen  Mağusa Panayırı’nın yoğun ilgi gördüğünü belirtti.

“ARTIK HİSARLARA PANKART ASILMIYOR”

Belediye olarak eski eserleri koruduklarını söyleyen Arter, bu çerçevede Anıt çemberinde, hisarlar üzerine pankart ve afiş asılması uygulamasına son vererek tarihi dokuyu koruduklarını anlattı.

PERŞEMBE PAZARI’NIN ÜSTÜ KAPANIYOR

Perşembe Pazarı’nın yeniden düzenlenerek üzerinin kapatılmasını içeren proje hazırlandığını kaydeden Arter, projenin uygulanmasına yakında başlanacağını ifade etti.

Akyar Sınır Kapısı Düzenleme Projesi ile Çanakkale Şehitlik Bölgesi Düzenleme Projesi’ni başlattıklarını kaydeden Arter, Suriçi Düzenleme Projesi kapsamında Othello Park Projesi’nin süratle devam ettiğini, Bandabulya’nın Mağusa Kültür Sanat Merkezi olarak düzenleme projeleri başlatıldığını, DAÜ ile işbirliği içerisinde öğrenci etkinliklerinin Suriçi’ne taşındığını aktardı.

Peyzaj düzenlemesi ve kaldırım çalışmalarına da değinen Arter, Gazimağusa’nın bugünü değil geleceğini de düşünerek hareket ettiklerini, bu çerçevede sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla kentle ilgili konularda sürekli istişare içerisinde olduklarını, Kent Konseyi Danışma Kurulu’nda kurulma aşamasına gelindiğini kaydetti.

Kentin, gerek tarihi zenginlikleri ile gerekse üniversitesiyle ülkenin gözbebeği konumunda olduğunu vurgulayan Arter, “Bizim görevimiz bu bilinçle hareket ederek, bu güzel şehri modern bir kent haline getirmek ve turizm potansiyelini yükselterek insanımızın gelir seviyesini arttırmaktır” dedi.

Arter, önümüzdeki dönemde de Gazimağusa’nın geleceğini düşünerek bir çok alanda adım atacaklarını vurguladı.

TRAMVAY PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Gazimağusa Belediye Başkanı Arter, Glapsides Projesi ile Tramvay Projesi’nin üzerinde çalıştıklarını belirterek, Tramvay Projesi kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler yapıldığını, Büyükşehir Belediyesi’nden teknik bir ekibin KKTC’ye gelerek çalışma yapacağını söyledi.

“İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİ SAYISI 29”

Arter bir başka soru üzerine, seçimden bugüne kadar ihtiyaç üzerine Glapsides Plajı’nda çalışmak üzere mevsimlik işçi alındığını, bunların sayısının da sadece 29 olduğunu söyledi.

“CTP’Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ NEDEN KATILMADI?”

Arter, basın toplantısına kendisini seçim sürecinde destekleyen UBP ve DP-UG Belediye Meclis üyeleri katılırken, CTP-BG’li Belediye Meclis üyelerinin neden katılmadığının sorulması üzerine, tüm meclis üyelerini bizzat telefonla arayarak davet ettiğini ancak CTP-BG’li meclis üyelerinin davete icabet etmediklerini belirtti ve “Gelselerdi iyi olurdu” dedi.

Editör: TE Bilisim