İki birlik, ödemenin miktarı ve tarihi konusunda farklı tutum sergileyince Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Doğrudan Gelir Desteği konusundaki görüşmeleri bugün de sürdürdü.

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği dün önce Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ardından da Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile görüşmüştü. Üreticiler, Doğrudan Gelir Desteği’nin ilk taksitinin yüzde 50’sini şimdi, kalanını Haziran’da almak yerine, biraz daha bekleyip desteğin ilk taksitinin tümünü almak istediklerini Başbakan Yardımcısına iletmişti.

Denktaş da bunun üzerine, bu öneriyi kabul ederek, Doğrudan Gelir Desteği’nin ilk taksitinin tümünün 15-20 Haziran tarihleri arasında yapılacağını açıklamıştı. Ancak Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği buna itiraz etti.

Mustafa Naimoğulları başkanlığındaki Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yönetimi bugün Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile görüştü. Hükümeti eylem yapma konusunda uyaran birlik, eylemle ilgili tavrını yarın Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu görüşmesinden sonra netleştirecek. Birlik, yarınki görüşmenin saat 15.00’de yapılacağını belirtti.

DENKTAŞ, BUGÜN DE HAYVAN ÜRETİCİLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Mustafa Naimoğulları başkanlığındaki Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği yönetimi bugün Denktaş’la yaklaşık 1. 5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ana gündemi Doğrudan Gelir Desteği’nin ödenme tarihi ve miktarı oldu.

“Küçükbaş hayvan üreticisi hükümetin başının açıkladığı gibi ilk taksitin yüzde 50’sinin hemen şimdi, yarısının da 15- 20 Haziran’da ödenmesini istiyor” talebini dile getiren Mustafa Naimoğulları, yarına kadar bu konuya çare üretilmesini istedi.

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, “Bu ödemenin yarına kadar yapılması mümkün değil. ‘15 ile 20 Haziran arasında Doğrudan Gelir Desteği’nin ilk taksitinin tümü ödenecek’ dedim. Daha erken yapabilirsem yaparım ama şu andaki planlamamız bu” dedi.

Denktaş, büyükbaş hayvan üreticisinin Doğrudan Gelir Desteği’nin ilk taksitinin yüzde 50’sinin geçtiğimiz hafta ödendiğini kaydederek, “Kalan yarısını da küçükbaşla birlikte ödeyeceğiz” dedi.

Naimoğulları, 23 Mayıs Salı günü basın toplantısıyla duyurdukları 8 maddelik istem paketini de Denktaş’a sunarak, Denktaş’ın dün Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile gerçekleştirdiği görüşmeyi eleştirdi, “Seçilmiş olanlar bizleriz” dedi.

DENKTAŞ: “ÖRGÜTLER ARASI YARIŞ VE ÇEKİŞME BİZİM SORUNUMUZ DEĞİL”

Bunun üzerine Denktaş, “Küçükbaş hayvan üreticileri dünkü görüşmede ilk taksitin yüzde 50’sini almak yerine, ‘biraz daha bekleyip, tamamını alalım’ dedi. Ben de ‘tamam’ dedim. Bu kararımı değişmem. Örgütler arası yarış ve çekişme bizim sorunumuz değil. Devletin gelirleriyle bir planlama yapıyoruz ve her sektöre ödemede bulunuyoruz. Benim para makinem yok” şeklinde konuştu.

NAİMOĞULLARI: “HER ŞEYE ZAM OLUYOR AMA BİZ SÜTÜ BEDAVA VERİYORUZ”

Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, arpaya dün yüzde 15, yeme de yüzde 20 zam geldiğini de kaydetti.

Naimoğulları, “Tarım Bakanlığı, Toprak Ürünleri Kurumu’nun elindeki 6 bin ton arpayı 2 tüccara verdi. Hem de eski fiyattan, kilosu 65 kuruştan. Bunu Maliye’den teşvik almak için yapmışlar. Peki neden hayvancıya değil de tüccara verdiler?” diye sordu.

Bir litre sütün maliyetinin ortaya konmasını istediklerini da kaydeden Naimoğulları, “Her şeye zam oluyor ama biz sütü bedava veriyoruz” dedi.

“MAYIS SONUYLA FAİZLER BAŞLAYACAK... BU HAYVANCI BİR AY DAHA BEKLEYEMEZ”

Başbakanın bu sektöre ödemelerin 18 Mayıs’a kadar olacağı yönünde açıklama yaptığını söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Mayıs sonunda üreticinin borcuna faizler başlayacak. Bu hayvancı bir ay daha Doğrudan Gelir Desteği’nin ödenmesini bekleyemez” şeklinde konuştu.
Sektöre yapılacak ödemelerin gününde olmasını istediklerini belirten Naimoğulları, “Memur, emekli nasıl gününde ödenirse biz de hakkımızı gününde almak istiyoruz” dedi.

“KASAPLAR VERGİ MEMURU MU?”

Sütte yüzde 2’lik stopaj kesintisi olduğunu söyleyen Mustafa Naimoğulları, “Şimdi de Vergi Dairesi peşimize düştü, kasaplara ‘aldığınız hayvandan yüzde 2 kesinti yapacaksınız’ diyor. Bu ülkede artık vergi memurluğunu kasaplar mı yapıyor?” diye sordu.

Başbakan Denktaş ise, stopaj kesintisine işaret edilen konuşmaya cevaben “Kendi dönemimde geçmeyen bu yasanın gereklerini uyguluyorum. Bu ülkede her gelir, vergiye tabii olmalı” dedi.
Başbakan Yardımcısı Denktaş, üreticilerin kendisine sunduğu 8 maddeyi tek tek değerlendirerek, “süt ve yemlik arpa fiyatları” konusunun Maliye Bakanlığı’nın alanı olmadığını kaydetti, “Tarım Sigortası’nın mali durumu sıkıntılı. Bu konuyu değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

“Devletin tarımsal arazilerinin sadece gerçek hayvancıya ve çiftçiye kiralanması ve yem bitkisi yetiştirilmesi için kullanılması şartı getirilmeli” maddesini sonuna kadar desteklediğini söyleyen Başbakan Yardımcısı,  “Kiraların bir yıllık değil, iki yıllık olabilmesi için uğraş veriyoruz. Gerekirse yasal düzenleme yapacağız” dedi.

“SÜT ÖDEMELERİ KONUSUNDAKİ GECİKME BİZDEN KAYNAKLANMIYOR...”

Üreticilerin, akaryakıt alacağının yarısının değil tümünün ödenmesinin mümkün olmadığını da kaydeden Denktaş, “Sütek zamanında listesini çıkarsın, zamanında Tarım Bakanlığı’na göndersin, bakanlık da zamanında bize göndersin süt bedellerini ayın 10’unda ödeyelim. Bu konudaki aksaklığın giderilmesi Sütek’te biter” ifadesine yer verdi.
Maliye Bakanlığı’nın eleştirilmesini de cevaplayan Denktaş, “Maliye Bakanlığı bütün bakanlıkların kötü çocuğudur” dedi.

Denktaş, küçükbaş hayvan üreticilerinin Doğrudan Gelir Desteği’nin açıklandığı gibi 18 Mayıs’a kadar ödenmemesinin sebebinin, yazışmalarda ortaya çıkan teknik sorun olduğunu anımsattı.
Serdar Denktaş, bakanlığa geldi geleli tarım sektörüne ödemeleri zamanında yapmak için çalıştığını ifade etti.

Üreticilerin borçlarını dile getirmesi üzerine Mahsuplaşma Yasası’na da işaret eden Denktaş, sadece kurumların değil bireylerin de bu yasadan faydalanabileceğini söyledi.

NAİMOĞULLARI GÖRÜŞME SONRASINDA DA AÇIKLAMA YAPTI: “ARTIK GÖZ YUMAMAYIZ”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, görüşme sonrasında da basına açıklamada bulundu.

“Tepkimizi ortaya koyduk, Sayın Denktaş’ı bilgilendirdik. Sıkıntılarımızı tartışmak, görüşlerini almak için geldik. Yarın öğleden sonra saat 15.00’te Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile görüşüp, ne yapacağımıza karar vereceğiz. Sayın Denktaş, Doğrudan Gelir Desteği’ni elinden geldiğince, Haziranın 15’inden önce ödemek için gayret sarf edeceğini söyledi. Çarşambaya kadar hiçbir ödeme olamayacağını, bu günden sonra yeni bir değerlendirme yapabileceklerini ifade etti” şeklinde konuştu.

Naimoğulları, “Bu saatten sonra üreticinin bedava süt vermesine, alacaklarını beklemesine göz yumamayız. Hükümetin sorunlarıyla uğraşacak halimiz yok. Bizim için başkalarının ne konuştuğu da önemli değil. Biz bu ülkenin en büyük üretici birliğiyiz” dedi.
TÜK’deki uygulamaları da eleştiren Mustafa Naimoğulları, “Batmış TÜK’ü kurtarmak için üreticiyi batırmaya çalışıyorlar. Bunu şiddetle kınıyoruz. Biz kuraklıkla kıvrılırken onlar diğer taraftan başka iş çeviriyor. Bunu da kabul etmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

TALEPLER

Birliğin 23 Mayıs’taki basın toplantısında da duyurduğu, bugün Denktaş’a da sunduğu talepler şöyle:
“Koyun, keçi ve inek sütü fiyatlarının derhal düzenlenip bir litre sütün gerçek maliyeti ortaya konulmalı. Yemlik arpa fiyatlarına asla artış gelmemeli. Küçükbaş hayvan başına 42,5 TL, büyükbaş hayvan başına 180 TL ödenmesi. Tarım Sigortası’nın içinde bulunduğu mali sıkıntıdan kurtarılması. Devletin tarımsal arazilerinin gerçek hayvancıya ve çiftçiye kiralanması, bu arazilere yem bitkisi şartı getirilmesi. Hayvancının ve çiftçinin 2016 yılından kalan 15 milyon TL’lik akaryakıt alacağının tümünün ödenmesi. Süt bedellerinin düzenli ödenmesi.”

Editör: TE Bilisim