Mustafa Arabacıoğlu’nun Milli Eğitim Bakanlığı görevinden istifasının ardından Bakanlığın vekaleten dönüşümlü yürütüleceği yönündeki iddialar olduğunu belirten Özyiğit, “Eğitim Bakanlığı  vekaleten dönüşümlü yönetilecek kadar ‘değersiz’ ve ‘kolay’ bir bakanlık değildir, bu eğitime ve ülke gençliğine yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri olur” dedi.

TDP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Milletvekili Hüseyin Angolemli, İskele İlçe Başkanı Kemal Yıldız ile Parti Meclisi Üyeleri İsmet İlkhan ile Fesih Dağ’dan oluşan TDP heyeti, Karpaz bölgesindeki bazı okullar ile Dipkarpaz Belediye Başkanı’na ziyaret gerçekleştirdi.

Sırasıyla Kumyalı İlkokulu, Dipkarpaz İlkokulu, Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu ile Yeni Erenköy Lisesi’ne gerçekleştirilen ziyaretlerde, okul yetkililerinden ve Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun’dan bilgi alındı, TDP’nin görüş ve düşünceleri aktarıldı. 

Eğitim yılının başlamasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen, birçok okulda  müdür, müdür muavini, öğretmen ve hademe eksikliği olduğunu, Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu’nun öğretmen eksikliği nedeniyle açılamadığını belirten Özyiğit, yaşanan durumu ‘içler acısı’ olarak niteledi.

“KARPAZ’A ÖZEL UYGULAMA GEREKLİ”

Karpaz bölgesi ve okullarının her yıl ciddi sıkıntı yaşadığını ifade eden Özyiğit, Karpaz’daki sıkıntıların aşılması için Karpaz’a özel unsurlar geliştirilerek bölge okullarının cazip hale getirilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Karpaz bölgesindeki okullarda görev yapan öğretmenlere ek tahsisat verilmesinin teşvik edici bir unsur olabileceğine dikkat çeken Özyiğit, lojman sorununun çözülmesinin de şart olduğunu kaydetti.

“Kaynak yok” demenin kolaycılık olduğunu savunan Özyiğit, “Yandaşlarına milyonlarca vergi kıyağı geçen hükümet, öğretmenlere çok cüzi bir miktar için kaynak yok derse inandırıcı olmaz” dedi.

“BOŞ LOJMAN YOK”

TDP Genel Başkanı Özyiğit, Karpaz bölgesinde görev yapan öğretmenlerin en önemli sorunlarından birinin de lojman olduğuna işaret etti.

Karpaz bölgesindeki lojmanların tümünün dolu olduğu bilgisini aldıklarını kaydeden Özyiğit, “Dipkarpaz’a gidecek olan öğretmen nerede kalacak” diye sordu.

Karpaz’a atanacak öğretmenlerin “Göç Yasası” nedeniyle çok düşük maaş alacaklarını, hazırlık ödeneği dahi alamayacaklarını ileri süren Özyiğit,  genç öğretmenlerin her gün Karpaz’a nasıl gidip geleceklerini sordu. 

Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu’nun hemen yanında bulunan Rum Ortaokuluna Larnaka ve Limasol’dan öğretmenlerin günü birlik gidip geldiklerini belirten Özyiğit, “Rum öğretmenler ek ödenek alarak Karpaz’a günübirlik gidip gelirken, Recep Tayyip Erdoğan Ortaokulu öğretmen eksikliği nedeniyle açılamamaktadır. Yalnızca bu ibretlik durum bile kötü yönetildiğimizin ve işbilmezliğin en somut göstergesidir” görüşlerini savundu. 

Bölgedeki bazı okullarda öğretmen eksikliği nedeniyle sınıfların zorunlu olarak birleştirildiğini, diğer yandan merkezi okullarda öğretmen fazlalığı olduğunu söyleyen Özyiğit,  “Merkezi okullarda fazlalık varken, üstüne bir de oralara nakil yapıldı. Böylece kırsalda öğretmen açığı, merkezde ise fazlalık oluştu” dedi.

Özyiğit, önce sendikalarla görüşerek merkezdeki fazla öğretmenlerle ilgili nakilleri yapması gereken Eğitim Bakanlığı’nın tam tersine ‘kimseyi işime karıştırmam’ mantığı ile hareket ederek suçu sisteme ve sendikalara yüklemeyi tercih ettiğini ileri sürdü.

Öğretmen nakillerinin her yıl 1-15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştiğini ve ihtiyaç duyulacak öğretmen sayısının ortaya çıktığını, ancak Bakanlığın göz göre göre kaosa zemin hazırladığını savunan Özyiğit, “Nakiller zamanında olacak, Maliye de kadroları zamanında verecek. Bu iş bir bütündür. Gerçekler bu iken Mustafa Arabacıoğlu’nun kendi yarattığı sistemden şikayet etmesi, suçlu olarak sendikaları gösterme çabası hem ‘manidardır’, hem de doğru değildir” ifadelerini kullandı.  

Eğitim Bakanlığı ile Hükümetin Karpaz bölgesi ve kırsal kesimler başta olmak üzere, devlet okullarına gereken ilgiyi göstermesi gerektiğini vurgulayan Özyiğit, eğitim sisteminin tüm tarafların katılımı ile masaya yatırılarak, ülke gerçekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırılması gerektiğini kaydetti.

Özyiğit, “İşin özeti eğitimde devlet politikası şarttır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim