Özersay burada yaptığı konuşmada sadece ülke genelinde değil özellikle Karpaz ve civar köylerde yaşanmakta olan işsizliğin ve ekonomik sıkıntıların farkında olduğunu, bu sorunların aşılabilmesi için başta Kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk yönetimi altında açılması ve gençlere iş imkânı yaratılması olmak üzere bakanlar kuruluna başkanlık ederek hükümetin bu bölge ile ilgili adım atmasını sağlayacağını söyledi. Özersay, bu kadar yıldır bölgenin gençlerinin göz ardı edildiğini insanların hayatını olumsuz yönde etkileyen belirsizlikleri ortadan kaldırma görevinin ülkedeki tüm makamlar kadar devletin başı olan cumhurbaşkanının da sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Bağımsız aday Özersay, 19 Nisan’da gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlık seçimi ile ilgili vizyonunu anlatarak, soruları yanıtladı.

Özersay, müzakere masasında haklarımızın en iyi şekilde savunulabilmesi ve Kıbrıs Türk’ünün en iyi şekilde temsil edilebilmesi, görünür kılınabilmesi için nasıl bir Cumhurbaşkanına ihtiyacımız var diye kendi kendimize sormamız gerektiğini belirtti. Özersay, Cumhurbaşkanının esas görevlerden bir tanesi hukuk diplomasi ve siyaset ile bağlantılı olduğu için; dışarıda Kıbrıs Türk’ünü temsil etme, Kıbrıs Türk’ünün görünür olmasını sağlama görevinin, hukuk ve siyaset biliminden anlayan bir ismin tabi ki takındığı tutumun ve tavrın önemli olduğunu belirtti. 3 lider ile ara bölgedeki müzakerelere katıldığının altını çizen Özersay, müzakere deneyimi konusunda tecrübeli olduğunu da belirtti. Özersay, bu görevi en iyi şekilde yapabileceğine inandığı için bu yola çıktığını söyledi.
Ülkedeki en büyük sorunların başında işsizliğin geldiğini ve istihdam konusunda ciddi bir sorun olduğuna dikkati çekti. Devletin içerisinde hak edenin bir göreve gelmesinin değil particilikle bir yere gelmenin çok daha yaygın halde olduğunu belirtti.

Adam kayırmacılık ve partizanlığın önüne geçilmesi için anayasa ve yasaların verdiği yetki çerçevesinde Kamu Hizmeti Komisyonunun hem başkanını hem de üyelerini cumhurbaşkanın atadığını hatırlatarak, cumhurbaşkanının işinin ehli kişileri o göreve getirilmesinde önemli rol oynadığını söyledi. Özersay bugüne kadar haksızlık ve adaletsizlik yaşandığını özellikle müdür ve müsteşarların atanmasında sicili temiz ve işinin ehli insanların müdür müsteşar olması gerekirken particilik ve adam kayırmacılığın ön planda tutulduğunu belirtti. Particilik ve adam kayırmacılığın devletin içinin boşalmasına neden oluğuna dikkatleri çeken Bağımsız aday Özersay, işinin uzmanı olamayan kişilerin hak etmedikleri mevkilere gelmesinden dolayı bu sorunların yaşandığına işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı görevinin sadece Kıbrıs meselesiyle ilgilenecek değil, vatandaşın sorunlarını çözmek ve devletin kurumlarının düzelmesi için liderlik gösterecek bir isim olması gerektiğini söyleyen Özersay, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bugüne değin yapılmayanı yapıp, Cumhurbaşkanının anayasal ve yasal yetkilerini kullanacağını ve vatandaşın sorunlarının çözümü için Meclis’i ve Hükümeti harekete geçmeye zorlayacağını vurguladı.

Karpaz bölgesinin yaşadığı sıkıntıların başında işsizlik geldiğini ve bunu yaptığı ziyaretlerle yakından gözlemlediğini söyleyen Özersay, Cumhurbaşkanı görevini almam durumunda bu bölgenin sorunlarını ele almak üzere konuyu Meclis’in gündemine getireceğini belirtti. Özersay, devletin başı olan kişinin devlete olan güvenin sarsılmasına izin vermemesi gerektiğini belirterek, Karpaz bölgesi insanının devlete olan güvenini yeniden sağlamak gerektiğine dikkati çekti. Cumhurbaşkanının bakanlar kurulunu toplayıp, bakanlar kuruluna başkanlık yaparak Karpaz konusunu gündeme getirebileceğini söyledi.

Özersay, Cumhurbaşkanının devletin daha iyi çalışması için siyasi liderlik göstermesi gerektiğine vurgu yaparak, gerçek anlamda tarafsız olan bir ismin bu görevi yerine getirebileceğini belirtti. Özersay, bugüne kadar herhangi bir siyasi partinin üyesi olmadığını ve kimseye vefa borcu ile ayrıcalık tanımayacağını söyledi.


 
Editör: TE Bilisim