Türk Cemaat Meclisi Milletvekili, eski TMT’ci Kemal Karaderi için Cumhuriyet Meclisi’nde cenaze töreni düzenlendi.

Törende Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Ana Muhalefet Partisi CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ile bazı bakan ve milletvekilleriyle eski parlamenterler ve Karaderi’nin ailesi hazır bulundu.

Saygı duruşu ile başlayıp, Kemal Karaderi’nin özgeçmişinin okunmasıyla devam eden törende, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer konuşma yaptı. Tören, protokol sırasına göre Karaderi’nin naaşı önünde saygı duruşu gerçekleştirilmesiyle sona erdi.

BOZER: “EŞSİZ DEĞERLERDENDİ”

Törende konuşan Meclis Başkanı Hasan Bozer, Kemal Karaderi’nin Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi içinde yetişen eşsiz değerlerden biri olduğunu dile getirdi.

Karaderi’nin diş hekimliği fakültesini bitirip ülkeye döndüğü 1950’li yılların başından itibaren Kıbrıs Türk Halkı’nın varlığı, bağımsızlığı ve özgürlüğü için ön saflarda mücadele ettiğini kaydeden Bozer, merhumun Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kurucuları arasında olduğunu dile getirdi.

Bozer, Kemal Karaderi’nin Kıbrıs Türk halkının kendi kurumlarını yaratması için aktif ve etkin bir şekilde çalıştığını ve Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu’nun Mağusa temsilciliğini yürüttüğünü ifade etti.

Karaderi’nin 1960 yılında seçildiği Türk Cemaat Meclisi üyeliğini 1970 yılına kadar sürdürdüğünü anlatan Bozer, merhumun Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin kurucu üyeliğini de yaptığını anlattı.

Meclis Başkanı Bozer, Kemal Karaderi’nin sanat yeteneği ile de kendini kanıtladığını kaydederek, merhumun 1950’li yıllardan yaşanın sonuna kadar resim, heykel ve oymacılıkla uğraştığını dile getirdi.

Bozer, “Bugün, tüm devlet kurumlarını oluşturmuş, özgür ve bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşamamızı, merhum Kemal Karaderi ve onun gibi özverili vatanseverlere borçlu olduğumuz asla unutulmayacaktır. Onların bizlere bıraktığı kutsal emanet korunacak, verilen özverili mücadele gelecek nesiller için her zaman örnek olacaktır” diyerek, Karaderi’ye Allah’tan rahmet, ailesine sabır diledi.

KARADERİ’NİN ÖZGEÇMİŞİ

12 Mart 1921’de Baf’ta doğan Kemal Karaderi, ortaokul ve lise eğitimini Lefkoşa’da aldı. 1950’de İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni bitiren Karaderi, 1960 yılında seçildiği Türk Cemaat Meclisi üyeliğini 1970 yılına kadar sürdürdü.

Evli ve bir çocuk babası olan Karaderi, sanatçı kişiliği ile de tanınıyordu.

Editör: TE Bilisim