Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu: “Kıbrıslı Türklerin Rumca, Kıbrıslı Rumların Türkçe öğrenmesi hem ihtiyaçtır, hem de barış kültürüne katkıdır. Herkesi bu projeye sahip çıkmaya, destek vermeye çağırıyoruz.”

‘Kıbrıs’ın çok taraflı haber kanalı’ sloganı ile yayınlarını sürdüren Kanal SİM’de ‘Rumca dil dersleri’ başlıyor.
Yunanca Dili ve Edebiyatı eğitimi gören Hasan Özgür Tuna’nın hazırlayıp sunacağı ders programları 20 Mayıs salıdan itibaren izleyiciyle buluşacak.

Kanal SİM’de yayınlacak program, ülkemizde bir ‘ilk’ olmanın yanısıra vereceği ‘barış’ mesajı ile de büyük önem taşıyor.
Yeni bölümleri Salı ve Cuma saat 18.30’da ekrana gelecek ‘Hasan Tuna ile Yunanca Öğreniyorum’ programında hem teorik, hem de pratik bilgiler verilecek. Programın tekrarları hafta içi ve hafta sonu hergün olmak üzere, farklı izleyici profiline ulaşacak şekilde farklı kuşaklarda yayınlanacak.

Yunan alfabesinde yer alan harflerin ve basit kelimelerin öğretilmesiyle başalayacak programda özellikle günlük yaşamda ihtiyaç duyulan pratik cümlelere de yer verilecek.

Programda zaman zaman animasyonlara ve tiyatral skeçlere de yer verilecek.
Uygar Erdim’in yönetmenliğinde çekilen ve yayına hazırlanan ‘Hasan Tuna ile Yunanca Öğreniyorum’ programının ilk bölümü 20 Mayıs Salı saat 18.30’da gösterilecek.
Kanal SİM yayınları Kıbrıs’ta analog ve dijital karasal yayınların yanısıra Türksat vasıtasıyla uydu üzerinden ve akıllı telefon ile tablet uygulamaları vasıtasıyla da internet üzerinden de dünyanın her yerinden izlenebiliyor.
DİL SORUNUNU FIRSATA ÇEVİRMEK
Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, Yunanca dil dersi verilen bir programın uzun süredir gündemlerinde olduğunu belireterk, Eğitim Şurası’nda alınan tavsiye kararının süreci hızlandıran etkenlerden biri olduğunu kaydetti.
Kıbrıs’ta yarım asırdan fazla bir süredir ‘toplumlar arası uyuşmazlık’ yaşandığını, farklı dil konuşan iki toplumun birbirini anlamakta zorlandığını anlatan Özuslu, her iki toplumun da diğer toplumun dilini öğrenmesinin önemine dikkati çekti.
Kıbrıs’ta kalıcı bir barışın tesis edilmesinde müzakere masası kadar toplumlar düzeyindeki barış kültürünün de önemli olduğunu kaydeden Sami Özuslu, amaçlarının buna katkı koymak olduğunu belirtti.

“Adada kapsamlı bir çözüm bulunması hepimizin dileğidir, ama çözüm olmasa bile bizim Kıbrıslı Rumlarla, Kıbrıslı Rumların da bizimle daha kolay iletişim kurması gerekli ve elzemdir” diyen Özuslu, birçok insanın günlük yaşamda lisan sorunu yaşadığını anımsattı.

Sami Özuslu, 20 Mayıs’tan itibaren yayınlanacak ‘Hasan Tuna ile Yunanca öğreniyorum’ programının Yunanca öğrenmek için tek başına yeterli olmayacağının bilincinde olduklarını, ancak pratik anlamda programın dil öğrenmek isteyenlere ciddi katkıda bulunacağını düşündüklerini de belirtti.

BİR İLK

Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, Türkçe yayın yapan bir televizyon kanalında Yunanca dil dersi vermenin bir ‘ilk’ olacağını ve buna öncülük yapmaktan onur duyduklarını kaydetti.
Bu ‘ilk’i hayata geçirirken ‘çözüm güçleri’ ile birlikte hareket etmeyi hedeflediklerini ve birçok örgütten destek gördüklerini açıklayan Özuslu, “İnanıyorum ki projeye destek veren kesim giderek genişleyecektir. Barış kültürü açısından son derece önemli olan bu projeye katkı koymak isteyen herkese kapımız açıktır. Bu onuru hep birlikte yaşayalım” dedi.

Kıbrıs Rum televizyon kanallarına da çağrı yapan Sami Özuslu, “Rum yayıncıların da benzer bir adımı atarak Türkçe dil derslerini ekranlara taşıması beklentilerimiz arasındadır. Bunun bugün değilse, gelecekte mutlaka gerçekleşeceğine inancım tamdır” dedi.

Sami Özuslu, başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere Kıbrıs’la ilgili bütün uluslararası örgütlere ve yabancı misyonlara da seslenerek, “Kanal SİM’in Rumca açılımı hem Kıbrıs için, hem de uyuşmazlıkların yaşandığı başka coğrafyalar için örnek olsun istiyoruz. Bu bir barış projesidir ve dünyanın başka yerlerinde de uygulanabilir. Bu açılımı not etmenizi bekliyoruz” dedi.
Sami Özuslu, Yenidüzen gazetesi, Kanal SİM ve SİM FM’in oluştuduğu UNITED Medya Grubu’nun Kıbrıs’ta ve dünyada barış kültürüne destek vermeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.

 
Editör: TE Bilisim