Mimarlar Odası, kamusal alanların planlanmasında katılımcı bir politika izlenmesi gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (KTMMOB) bağlı Mimarlar Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Gezi Parkı sürecine işaret edilerek, “Kamusal alanlara yapılan müdahaleler KKTC’de de benzer koşul ve şartlar ile dayatılmaktadır” iddiasında bulunuldu.

Açıklamada, “Kamusal yapılar, binalar, alanlar ve kurumlar uzlaşıdan yoksun şeffaflıktan ve fırsat eşitliğinden uzak bir biçimde planlanmakta ve toplumun elinden alınmaktadır” denildi.

“Kamuya ait Ercan Havalimanı ve Gazimağusa Limanı gibi varlıkların özelleştirme ve verimlilik adı altında özele kiralanması sonrasında kamusal alanların, meydanların ve Karpaz gibi doğal parkların da tehlike altında olduğu” iddia edilen açıklamada, meclis, havalimanı, külliye ve okul gibi kamusal alanların planlamasında “özerk kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin katkısının sağlanması” gerektiği ifade edildi.

“Kamusal niteliği olan mekanların kolektif tartışma ve düşünce ortamında geliştirilmesi esas alınmalıdır” denilen açıklamada Gezi Parkı sürecinin kamusal mekanların kamu mekanlarının genişletilmesine fırsat yarattığı görüşü de belirtildi. 
Editör: TE Bilisim